reklama
hledat uživatel
       

Nákypy jsou lehce stravitelné moučníky, jejichž jedinou nevýhodou je, že se musí podávat většinou ihned po upečení. Chladnutím totiž ztrácejí kyprost. Rychlé podávání je nutné zejména u nákypů pěnových.

Základní suroviny pro přípravu nákypů

Nedílnou součástí nákypů jsou tyto suroviny:

  • hrubá mouka nebo krupice, drobky piškotů, strouhanka, ořechy, mandle, oříšky, ovesné vločky, ale i rýže nebo brambory
  • cukr - spíše jemný, tedy moučka
  • tuk - například máslo
  • vejce - oddělené žloutky od bílků

Nezbytné jsou i některé přísady a příchuti, bez kterých by nákyp nebyl dokonalý:

  • kakao, káva, skořice
  • citronová kůra a šťáva
  • rum, punč, apod.
  • kompotované nebo čerstvé ovoce, rozinky

Postup přípravy nákypu

Měli bychom odlišit nákypy z převážně suchých surovin a nákypy, u kterých je tuk nebo vlhké přísady (tvaroh, brambory, apod.). Připravíme si formu vhodnou na nákyp a vymažeme ji změklým tukem, vysypeme hrubou moukou nebo strouhankou. Navážíme si potřebné přísady, případně nastrouháme ořechy.

Nákyp bez tuku

Pokud není potřeba tuk, použijeme oddělená vejce (žloutky oddělíme od bílků), z bílků a cukru pak vyšleháme tuhý sníh. V hrnečku si rozšleháme žloutky, vidličkou je pak opatrně vmícháváme do připraveného sněhu. Nakonec vmícháme ostatní suché přísady. Dbáme na to, aby se netvořily žmolky.

Nákyp s tukem nebo vlhkými přísadami

Tuk utřeme do pěny s cukrem, přidáme po jednom žloutky a dále třeme, až do zbělení. Pak přimícháme vlhké přísady a nakonec zlehka tuhý sníh.

Pečení nákypů

Používáme ohnivzdorné formy - porcelánové nebo skleněné. Můžeme použít i jinou formu na koláč nebo pekáček. Měli bychom ale pamatovat na to, že nákypy servírujeme přímo z forem, protože by se vyklápěním srazily. Měla by tedy být vzhledná a vhodná k servírování.

  • Formu těstem naplníme do tří čtvrtin, během tepelné přípravy nákypy nabudou.
  • Obvykle nákypy pečeme ½ až ¾ hodiny za pozvolna zvyšované teploty.
  • Nesmíme zapéct nákyp prudce, jinak se vytvoří na povrchu kůrka a uvnitř zůstane nákyp vlhký.
  • Zbytečně neotvíráme troubu během pečení, aby se nákyp nesrazil.
  • Dobře upečený nákyp jde od stěn formy.
  • Málo propečený nákyp po vytažení z trouby klesne a srazí se.
  • Pěnové nákypy pečeme v mělkých formách nebo na plochých mísách - to proto, aby k nim mělo přístup přímé teplo trouby. V hluboké formě se těžko prohřívají stěny a nákyp se peče nerovnoměrně.

Podávání nákypů

Nákypy podáváme ihned po upečení, a to v nádobě, ve které jsme je upekli. K sušším nákypům podáváme sladké ovocné šťávy, kompoty, sirupy nebo omáčky. Omáčky a šťávy však v samostatných konvičkách nebo v omáčníku.

Foto: Profimedia



Přidat příspěvek k článku Příprava nákypů

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.