reklama
hledat uživatel
       

Příprava griliáše

300 g cukru kostek zakapeme vodou a svaříme, až má žlutou barvu. Pak přidáme 150 g nasekaných mandlí a promícháme. Směs nalijeme na vymazaný plech a dáme vychladit. Vychladlou a ztvrdlou griliášovou směs roztlučeme. Pokud chceme griliáš krájet na kousky, učiníme tak nožem potřeným olejem a griliáš krájíme ještě zatepla.

Příprava barviva

Breton, potravinářské barvivo, rozředíme vlažnou vodou a uchováváme v tmavých lahvičkách (popsaných odstínem barvy). Množství barviva přidávaného do moučníku se řídí intenzitou připraveného roztoku. Barvivo přidáváme po kapkách, abychom těsto nepřebarvili.

Kandování pomerančové a citronové kůry

Kůru z citrusů si střádáme ve studené, denně čerstvé vodě. Před kandováním z kůry odstraníme namáčením vymačkanou dužinu, necháme kůru dobře okapat a pak ji zvážíme. Kůru nakrájíme na stejné proužky, přidáme stejné množství cukru krystal a v hrnečku postavíme na plamen. Kůru zalijeme vodou pouze tak, aby byla ponořená a vaříme do zesklovatění, při napíchnutí na párátko nám kůra sklouzne. Ještě horkou kůru obalujeme v cukru krupici, rozložíme na talíř a necháme schnout. Druhý den pomerančovou nebo citronovou kůru otočíme a necháme ještě doschnout.

Pražení ovesných vloček

Na hrst ovesných vloček přidáme tuk asi velikosti vlašského ořechu a jednu lžíci cukru krupice. Vločky pražíme za stálého míchání dozlatova.

Pražení lískových oříšků

Celé oříšky opražíme nasucho na pánvi nebo v troubě a pak je třením v čisté bavlněné utěrce zbavíme slupek; ty pak jednoduše vyfoukáme.

Spařování mandlí

Mandle vhazujeme až do horké vody a po krátkém varu u jedné mandle vyzkoušíme, zda se nám stisknutím mezi palcem a ukazováčkem "svlékne". Pokud ano, mandle scedíme a zbavíme slupek. Před samotným zpracováním necháme mandle dobře proschnout (třeba na topení nebo v teplé troubě).

Vaření kávového extraktu

3 lžíce vody přivedeme v malém hrnečku k varu, přisypeme vrchovatou lžíci jemně mleté čerstvé kávy, přiklopíme pokličku, odstavíme a kávu necháme ustát asi 10 - 15 minut. Pak kávu přecedíme přes jemné plátno.

Foto: Pixmac.cz

Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 3
  • lotte
    lotte

    Kandovaná pomerančová kůra

    Recept je to dobrý, ale je nutno podotknout, že pomeranče a citrony by měly být chemicky neošetřené. Dejte typ, kde je sehnat. Děkuji Lotte

    13.03.2010 12:31:28

    • .Renča.
      .Renča.

      Re: Kandovaná pomerančová kůra

      Děkuji za upozornění - máte pravdu. Zkuste některé tuzemské zahradnictví, většinou pěstují i citrony a pomeranče a garantují jejich kvalitu.

      13.03.2010 15:57:50

Celkem záznamů: 3

Přidat příspěvek k článku Příprava sladkých pomocníků

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.