reklama
hledat uživatel
       

Rozdělení zmrzliny

Zmrzliny rozdělujeme podle hlavních částí, ze kterých se připravují, na krémové a ovocné.

Krémové zmrzliny

Hlavní částí krémové zmrzliny jsou - mléko nebo smetana, cukr a žloutky. Pokud žloutky šetříme, pak přidáme škrobovou moučku. Zmrzlinu doplníme příchutěmi vanilky, oříšků, mandlí, kávy, čokolády a kakaa.

Ovocné zmrzliny

Tyto zmrzliny upravujeme z ovocných šťáv, z jemných zavařenin nebo rozmělněného čerstvého ovoce, cukru a želatiny. Ke všem ovocným zmrzlinám můžeme před zmrazením přimíchat ¼ l ušlehané smetany.

Zmrazování zmrzliny

Pro zmrazení můžeme použít buď zmrzlinový strojek nebo kotlík.

Ve zmrzlinovém strojku

Do nádobky ve strojku dáme vychladlý krém, nasadíme lopatky a nádobku uzavřeme, aby do ní nemohl vniknout slaný led. Upevníme kliku a do kbelíku kolem nádoby vrstvíme led prosypaný solí. Led rozbijeme na drobnější kousky, zasypeme solí, přidáme další vrstvu ledu a postup opakujeme, dokud není mezera mezi nádobou a kbelíkem plná. Led dobře upěchujeme a okraj nádoby otřeme, aby se zmrzlina při otvírání víka neznečistila solí. Klikou točíme asi 5 minut, pak víko sundáme a ztuhlou zmrzlinu na stěnách seškrábneme. Znovu uzavřeme nádobu a točíme klikou tak dlouho, dokud není zmrzlina dostatečně tuhá.

Zmrzlina v kotlíku

Do dřezu si dáme vrstvu přisoleného ledu, na který postavíme kotlík s krémem. Kolem upěchujeme prosolený led. Led však nesmí sahat až po okraj kotlíku, aby při zmrazování nenapadal dovnitř. Kotlíkem rychle otáčíme a ztuhlou zmrzlinu na okrajích škrabkou seškrabujeme, aby se s ostatní dobře promíchala.

Podávání zmrzliny

Hotovou zmrzlinu servírujeme do skleniček nebo do skleněných misek či pohárů a zdobíme. Poháry se zmrzlinou můžeme plnit různým způsobem:

  • plníme je jedním nebo několika druhy zmrzliny a zdobíme šlehačkou
  • střídáme zmrzlinu s ovocem nebo s ovocným protlakem a zdobíme šlehačkou
  • poháry nejdříve vyložíme ovocem, na které pak vrstvíme zmrzlinu a opět zdobíme šlehačkou
  • nejdříve naplníme poháry zmrzlinou a pak ovocem, které zalijeme sladkým krémem, ovocnou šťávou nebo likérem - podle druhu ovoce

Na ozdobu zmrzlinových pohárů jsou vhodné sekané ořechy, griliáš a karamelový krém. Téměř ke každému ovoci je vhodná vanilková zmrzlina, k višním i čokoládová.

Která zmrzlina je nejlepší?

O tom, kterou zmrzlinu si dopřát po dobrém obědě, kterou vybrat dětem na rodinném výletě, nebo kterou si koupit jen tak cestou domů ze školy nebo z práce, musí rozhodnout každý sám. Někomu zachutná více ta krémová, z mléka, žloutků, vanilky a cukru. Je základem i pro zmrzlinu čokoládovou či kávovou. Někdo si s oblibou pochutná na ovocné zmrzlině, která je směsí cukru, vody (někdy i želatiny) a ovocné šťávy nebo ovocné dřeně. Pokud bychom přidali pokrájené kompotované ovoce, pak si smlsneme na zmrzlině "tutti-frutti". Je na každém z nás, kdy a kterou zmrzlinou si "ochladíme svou chuť".

Foto: Profimedia



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 1
  • vašek
    vašek

    Nejlepší je domácí. Kupte si zmrzku od Nestlé a vyhrajte romantický víkend v Paříži či jinde! Bez peněz i na výlet můžeš jet! vyhrajte víkendový výlet a pošmákněte si na zmrzlině Nestlé! http://www.zmrzliny-nestle.cz

    24.07.2010 23:41:35

Celkem záznamů: 1

Přidat příspěvek k článku Příprava zmrzliny

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.