Způsob výživy nezřídka přímo vede k nejrůznějším nemocem. Pokud bychom se chtěli zajímat o své zdraví, nevyhneme se otázkám správné výživy. Chyby, které děláme ve výživě dnes, se mnohdy projeví až zítra. Prvním příznakem arteriosklerózy - toho, že něco není v pořádku s našimi cévami - je mnohdy až náhlá smrt. Správné stravovací návyky by nás tedy neměly zajímat až tehdy, když už se jedná o různá dietetická doporučení v nemoci, ale již mnohem dříve, v počátcích upevňování si návyků. Málokdo si uvědomuje, že velmi záleží na výchovném aspektu našich rodičů a prarodičů, kterým, ať už se jim to líbí nebo nelíbí, vděčíme za mnohé. Stačí si vzpomenout na jejich výroky, pokud je o kvalitu a množství stravy: "Jen ho nech, on to vyběhá!" Nebo: "Však on z toho vyroste!" A dítě cpou šlehačkou, zákusky, hamburgery, řízky a colovými nápoji. Pak stačí lenost a kilogramy přibývají. A to bez ohledu na správnost stravovacích návyků. K těm se mnohdy přistupuje až v při léčení nebo v pubertě, kdy už jsou děti tvrdohlavé. Většinou je v takových chvílích pozdě a k onemocnění je pak blízko. Sebe a své děti ale můžeme chránit. Stačí jim dávat příklad a upevňovat v nich správné stravovací návyky. Na trhu je spousta publikací o správném stravování a také najdeme spoustu dobrých odborníků. Ti nám určitě rádi pomůžou s výběrem a stavbou jídelníčku a správným stravovacími návyky. Měli bychom si uvědomit, že správným výběrem potravin, také ovlivníme pozitivitu svého těla a ducha, ale i celé rodiny. My i zbytek rodiny budeme zdravější, ale hlavně odolnější vůči negativním vlivům okolí. Správné stravování nabývá významu především dnes. Ve světě znečištěného životního prostředí. Špatnou vodu, škodlivé látky ze vzduchu, shon, stres a další věci můžeme ovlivnit pouze částečně a za jen velké finanční podpory. Díky vhodné a správné výživě však můžeme proti těmto vlivům bojovat. Pomůže třeba přírodní kuchyně.
Přírodní kuchyně (rostlinná strava)
Tato kuchyně je tvořena plnohodnotnými potravinami a je obohacena o mléko, mléčné výrobky a vejce. Obsahuje všechny výživné látky v dostatečném množství. Může ji používat jak vegetarián, tak i každý další strávník jako vhodný doplněk běžné stravy. Jedním ze základních principů přírodní kuchyně je snaha přijímat potraviny v nejpřirozenějším stavu. To znamená takové, v jakém se nacházejí v přírodě. Mezi plnohodnotné potraviny tak patří syrová zelenina a ovoce, ořechy, luštěniny, obiloviny. Všechny tyto potraviny by měly být pouze mechanicky upravované - krájené, strouhané, sekané - nebo obohacené kvašením (kysané zelí, kvašené okurky). Dnes seženeme čerstvou zeleninu a ovoce celoročně. Přesto je občas nutné zeleninu a ovoce na zimu uchovávat. Mezi nejzdravější a nejšetrnější způsoby uchovávání patří sušení, zmrazení a kvašení (fermentace). Jde-li o přísady a koření, používáme je v přírodní kuchyni s mírou - rozumně a střídmě. Je-li to možné, vyhýbáme se silnému koření jako je pepř nebo silně pálivá paprika. Spíše používáme mírnější koření - kmín, sladká paprika, sušený česnek. S velkou oblibou se v přírodní kuchyni používají k ochucení pokrmů čerstvé přísady - pažitka, řeřicha, majoránka, křen, kopr, petržel, zelená nať cibulky a kopřiva. Velmi opatrně zacházíme se solí. Lepší je používat přímo mořskou sůl. Ta se dá koupit v téměř každém supermarketu. Není vhodné ani používání koření typu vegeta - kořenící směsi, protože obsahuje glutaman sodný. Volíme takové druhy zeleninových solí, které neobsahují tuto nezdravou přísadu. Syrová strava (tepelně neupravená) tvoří nejdůležitější část plnohodnotné výživy. O tom, co všechno zdravého a vhodného pro lidský organismus v sobě skrývá, si povíme příště. Máte zkušenosti s přírodní kuchyní? Podělte se s námi o ně v diskuzi pod článkem. Foto:
Profimedia.cz