I když sluníčko občas ještě hřeje, na letní počasí už můžeme jen vzpomínat. Pro děti je na podzimu příjemné pouštět papírové draky, pro nás dospělé třeba houbařit.
Podzim je přípravné období na zimu, přináší nervozitu, neklid a deprese, ale i nezapomenutelné okamžiky, které v jiném období nezažijeme. Pojďme si podzim zpříjemnit.
Na polích se už sklízí poslední brambory, které se v dřívějšku pekly na ohni, tento zvyk se do dnešní doby uchoval už jen ve vzpomínkách. Také na ovocných stromech se sklízí poslední plody, většinou jablka. V září se koná tradiční vinobraní. Tak proč si podzim neužít, i když je to zamračené období? Vždyť když se podíváme kolem sebe, či zavzpomínáme na své podzimní zážitky z dětství, uvidíme ho hned barevněji a smutek bude zažehnán.
Cítíte se pod psa? Potřebujete zvednout náladu, padají na vás problémy a starosti celého uplynulého a možná i následujícího roku? Vyrazte do přírody. Zajděte si na krásnou podzimní procházku lesem, dívejte se kolem sebe, nasbírejte si houby. Pro šikulky, co rády tvoří, vřele doporučuji nehledat po lese jen houby, ale i třeba drobné plody lesa jako žaludy, kousky opadané kůry ze stromů, malé šišky, prostě co uvidíte a na první pohled vás zaujme. Pak si ještě jeden den zajděte na šípek, z pytloviny uvažte mašli a vyrobte si dekorativní podzimní věneček na dveře, ušetříte pár set korun a zvednete si náladu.
Když už jsme posbírali po lese drobnůstky na věneček a nějaké ty houby, měli bychom také houby zpracovat, způsobů je mnoho. V každém případě houby nejprve očistíme. Malé a tvrdé nakrájíme na tenké plátky, dáme na pečící papír nebo na sušící síto a necháme houby dobře usušit. Pokud jich máme větší množství a nestihneme je všechny za čerstva zpracovat, zamrazíme je.
Pozor, nikdy do mrazničky nedáváme houby čerstvé. Nejprve je musíme, pokrájet na menší kousky nebo na plátky a povařit. Povařené houby necháme úplně vychladit, přesuneme je do sáčku, dobře zabalíme a v sáčku svážeme, aby z něj nevyprchávalo aroma hub, až poté uložíme do chladničky. Sáček hub popíšeme, abychom později věděli, že v tomto sáčku jsou hřiby na plátky a v jiném zase směs hub na kostičky. Usnadní to práci.
Z čerstvých hub uděláme klasiku, vyzkoušíme novinky od našich známých, přátel, otestujeme tipy z časopisů i televize. Oblíbené pochoutky z čerstvých hub jsou bez pochyby smaženice, smažené houby, bramboračka nebo houbové karbanátky. Jejich využití je mnohostranné.
Když už jsme byli na šípku, jistě se nám vybavila vůně šípkového čaje z dětství, pokud nás nalákala natolik, že jsme si šípek nasbírali, doma ho nasušíme a později z něj uděláme čaj. Šípek je velmi pěkným dekorativním prvkem, proto se nebojíme nasbírat a nasušit ho více. Pokud podléháme tvořivosti, jistě už při různých příležitostech přijdeme na to, kde šípek jako dekoraci využít.
Vyzkoušejte recept na zdravý šípkový sirup
Když nastane víkend, zajdeme si na podzimní trhy - na horké jedlé kaštany. Z jedlých kaštanů lze připravit i skvělou polévku - recept na Netradiční kaštanovou polévku.
Nebo do parku na kaštany, které tvoří také krásné prvky v aranžmá. Posbíráme drobné lístky různých barev. Opravdu uklidňující je tvorba. Přineste si do domu barvy podzimu, vyrábějte dekorace na zeď, krbovou římsu, do vázy a na stůl. Prostě co vás napadne. Tato činnost vás nabudí, uklidní a výsledek zaručeně potěší. Chce to jen trochu fantazie, vyrazit do přírody pro materiál, kterého najdete všude dost, pořídit si tavnou lepící pistoli, podložky typu věnec, jehlan či cokoliv jiného. Inspirace je všude dost. S chutí do toho a porazíme podzimní deprese. A nezapomeňte, že s úsměvem jde všechno lépe, smích je lékem na všechno a zaručuje dlouhověkost. K této tvořivé práci si upečte voňavý štrúdl z nasbíraných jablek, uvařte šípkový čaj a užívejte si podzimní pohody.
Foto: Profimedia
autor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena