Historie a původ čaje Rooibos
Jihozápadní svahy Cedar mountains v Jihoafrické republice jsou domovem rostliny Rooibos rodu Aspalathus. Tento červený keř dorůstá výšky až 1,5 metru. Rostlina je tvořena tenkými větvičkami s centimetr dlouhými lístky. Keř si libuje v nadmořské výšce okolo 450 metrů a v dostatečné vláze v období zimních dešťů. Na jaře vykvétá drobnými žlutými kvítky. Jeden keř však žije pouze 4-5 let, pak odumírá. Louhovat z této rostliny čaj začali usedlíci ze západního Kapska z okolí Cedabergského pohoří. Díky Benjaminu Ginsbergovi se dostal roku 1904 do Evropy a celkem s úspěchem byl znám pod názvem Horský čaj. V roce 1930 přišel doktor le Fras Nortier na řadu pozitivních účinků na organismus v souvislosti s pitím tohoto čaje. Za 2. světové války, kdy byl nedostatek černého čaje, se tento nahrazoval právě Rooibosem. Po 2. světové válce se na Rooibos pozapomnělo a znovu se s ním začalo obchodovat až ve druhé polovině 50. let, k čemuž přispěly i studie dokazující jeho příznivé účinky. Přesto dodnes 2/3 produkce zůstávají v JAR a zbytek se transportuje především do Německa, Japonska a Velké Británie. Jeho sběr a zpracování je v podstatě stejné jako před sto lety, jen se přistoupilo k větší mechanizaci a hygieně.
Proč pít čaj Rooibos?
Odpověď je jednoduchá. Nechcete nebo nemůžete-li z nějakého důvodu pít klasický tmavý čaj, Rooibos je jeho nejlepší alternativou. Neobsahuje totiž kofein, jež není vhodný pro ty z nás, co trpíme vysokým krevním tlakem. Velmi účinný je ale i při fyzické a psychické námaze a podporuje detoxikaci organismu, čímž se výrazně zlepší kvalita pleti, vlasů a nehtů. 1-2 šálky tohoto čaje se doporučují i těhotným nebo kojícím ženám a dětem, jimž prospěje především železo. Kromě toho nás Rooibos bude zásobovat fluorem, sodíkem, draslíkem, rutinem či querzetinem, který napomáhá uvolňování "hormonu štěstí" serotoninu. Dokonce i při rakovinných onemocněních se doporučuje pít pro očistu organismu podpůrně Rooibos.
Použití čaje Rooibos
Na trhu se prodává jako čaj sypaný. Nelekněte se, někdy může být ukryt i pod názvem čajovníkovec kapský. Některé korporace prodávají Rooibos i jako sáčkový čaj s množstvím příchutí. V létě vás ochladí a v zimě zahřeje.
Příprava čaje Rooibos
Jedna vrchovatá lžička se zalije 3dl vroucí vody a nechá se 5 - 10 minut louhovat v nahřáté konvici. Poté se musí scedit, neboť čajová zrnka se nedrží u dna a v čaji "poletují". Čaj lze osladit nejlépe medem, ale i bez přislazení má sám o sobě lehce nasládlou a velmi příjemnou chuť a přitom je bez kalorií, což uvítáte při redukční dietě.
Rooibos v čajovnách
Mnoho mladých lidí tráví volný čas posezením v čajovnách, kde si mohou Rooibos objednat. Rooibos v čajovnách je většinou v kombinaci s medem, lísky kopretin, fialek, s kokosem, hruškou, skořicí, levandulí, ořechy, jahodami, třešní, čokoládou, karamelem nebo jiných netradičních kombinacích. Opravdu vřele doporučuji Rooibos ochutnat, protože každá kombinace je unikátní a chuťově skvělá. Pijete Rooibos? Dáváte přednost sypaným čajům či čajům sáčkovým? Nebo snad na Rooibos chodíte především do čajoven?
Čaj jako skvělá pomůcka při nachlazení i depresi
Protizánětlivý bylinkový čaj
(doba přípravy 10 min )
Zázvorový čaj
(doba přípravy 20 min )
Voňavý čaj s červeným vínem
(doba přípravy 15 min )
Vánoční pečený čaj
(doba přípravy 1 h 30 min )
Jablečný čaj z domácí pekárny
(doba přípravy 1 hod )
Borůvkový čaj
(doba přípravy 35 min )
Třezalkový čaj proti depresím
(doba přípravy 10 min )
Foto:
Profimedia.cz