Trávení pomocí bakterií
Probiotikum je živý organismus přidávaný do potravin či krmiv. Má vliv na zlepšení střevní rovnováhy. Nejvýznamnějšími zástupci probiotik jsou bakterie rodu Lactobacillus, Bifidobacterium či Streptococcus thermophilus. Příznivé účinky těchto bakterií byly známy již začátkem minulého století.
Sliznice tenkého i tlustého střeva je poseta miliardami bakterií, které se starají o trávení potravy. Souhrnně se těmto mikroorganismům říká střevní mikroflóra. Jedním z nejdůležitějších zástupců je bakterie
Escherichia coli. Je to anaerobní bičíkatá tyčinkovitá bakterie obývající střeva všech teplokrevných živočichů. V tlustém střevě pomáhá dokončit trávení potravy, rozklad cukrů a vyrábí vitamin K. Všechny střevní bakterie jsou živými organismy, proto na ně účinkují i antibiotika, která jsou prvoplánově určená k likvidaci patogenních bakterií v našem těle. Po dobrání antibiotik je tedy vhodné začít okamžitě budovat střevní mikroflóru pomocí vhodných mléčných výrobků.
Výrobky s živou kulturou
Probiotika zlepšují výživovou hodnotu výrobku a z takové potraviny se stává funkční potravina, která má léčebné účinky. Takzvané acidofilní výrobky musí mít dle vyhlášky Ministerstva zdravotnictví v gramu hmoty alespoň 1 milion živých bakterií. Množství probiotických bakterií se samozřejmě v různých výrobcích, které toto deklarují, liší. Může se pohybovat od statisíců v jednom gramu až k stovkám milionů ve stejném množství. Vítána je samozřejmě pestrost v bakteriálním složení a taktéž se preferují bakterie, jež jsou schopny vyrábět vitamíny. Zároveň tyto bakterie musí odolat agresivnímu kyselému prostředí žaludku.
K zajištění správné funkce střev ale denně stačí 100g mléčných výrobků, které v 1 gramu obsahují jen 100tisíc bifidobakterií a lactobacilů, proto v podstatě zkonzumování jednoho 150gramového jogurtu denně bohatě stačí k pokrytí denní dávky. Kvalitní výrobky s živou kulturou mají taktéž kratší dobu trvanlivosti a platí zde, že čím je výrobek čerstvější, tím více "přátelských" bakterií obsahuje.
Vliv správné funkce střev na organismus
Zdravá střevní mikroflóra samozřejmě kladně působí zejména na trávení. Zabraňuje zácpě a zvyšuje obranyschopnost organismu, jak často slýcháme z reklamních sloganů. Dobrá funkce střev se projeví i na kvalitě pleti a tělesné kondici. Dostatečné množství probiotických bakterií nejenže podporuje růst zdraví prospěšných bakterií, ale taktéž potlačuje množení patogenních mikroorganismů. Při jejich boji s choroboplodnými bakteriemi totiž dochází k poklesu Ph a zároveň s tím dochází i k omezení rakovinotvorného bujení.
Zakysané mléčné výrobky mají vliv na celkovou tělesnou schránku. Konzumovat bychom je měli zejména na jaře a na podzim, kdy je organismus nejnáchylnější k infekcím. Tryptofan obsažený v zákysech působí antidepresivně. Netučné zakysané potraviny se též podílejí na snížení hladiny cholesterolu v krvi. Zároveň zmírňují šok pro organismus při redukčních dietách, takže je při hubnutí nezapomeňte zařadit do jídelníčku. I pokud se chystáte na dovolenou do zahraničí, se kterou souvisí i jiné jídelní zvyklosti, je vhodné konzumovat acidofilní potraviny.
Samozřejmě i během těhotenství a při kojení je důležité, aby maminky nezapomínaly na probiotika, která už v raném dětském věku dokáží zamezit vzniku pozdějších alergií a infekcí. Jelikož se vyrábí i v různých sladkých a slaných příchutích, není problém přemluvit ke konzumaci ani starší děti.
Na závěr je třeba dodat, že u probiotik nebyly zjištěny žádné prokazatelné negativní účinky. Naopak mají tolik pozitiv, že nevím jak vy, ale já si jdu s chutí dát jogurt.
Foto:
Profimedia.cz