reklama
hledat uživatel
       

Muži a rakovina tlustého střeva

Čeští muži jsou v Evropě na prvním místě v četnosti onemocnění rakovinou tlustého střeva a konečníku. Jak je to možné? Příčin je mnoho. Zanedbávání prevence, vyhýbání se lékařským vyšetřením, genetika, špatný životní styl. Nadměrná konzumace červeného masa, uzenin, tuků, to všechno riziko vzniku nádoru zvyšuje. Ještě větším hříchem je nedostatek vlákniny, vitamínů a stopových prvků, přílišná konzumace alkoholu (zejména piva) a kouření. Není pak divu, že čeští muži drží v žebříčku rakoviny tlustého střeva smutné prvenství.

Proč jsou k rakovině tlustého střeva náchylnější muži?

Ženy ke konzumaci ovoce a zeleniny tíhnou přecejen více. Muži tento typ stravy považují za něco podřadného. Jsou názoru, že maso, to je jídlo pro chlapy. Jenže právě pečené, smažené či uzené masíčko je největším zdrojem karcinogenů a právě ovoce a zelenina obsahují látky, které nás dokáží před rakovinou ochránit.

Proč musí muži překonat odpor k zelenině

Lidé, kteří jedí hodně ovoce a zeleniny mají vysokou šanci, že se jim rakovinové bujení vyhne. Tyto dary přírody obsahují látky, které dokáží karcinogeny neutralizovat. Zvláště důležitá je vláknina posilující střevní peristaltiku. Dobrá pohyblivost střev zkracuje pobyt a tím i dobu působení případných rizikových látek. Lze v podstatě říci, že ovoce a zelenina jsou nejsilnější zbraní proti rakovinnému bujení.

Konzumace zeleniny zvyšuje počet výkonných spermií

Konzumace ovoce a zeleniny vaším protějškem prospěje nejen jemu, ale i vaší společné budoucnosti. Pokud se váš muž chce jednou stát otcem dítěte, měl by se předsudku, že "chlapi trávu nejedí" okamžitě zbavit. Nedostatek některých látek, zvláště kyseliny listové, obsažené v zeleně zbarvené zelenině, totiž snižuje počet výkonných spermií.

Jak přinutit muže ke konzumaci ovoce a zeleniny?

Denně by muži měli pozřít alespoň pět porcí zeleniny. Jak je ale přinutit? Jděte na to chytře. Připravuje mu zeleninové saláty s kuřecím masem, slaninou nebo šunkou. Takovou kombinací (snad) nepohrdnou. V nejhorší poskytnou pomoc vitamínové preparáty.

Bojujte proti rakovině. Hned!

Samotná konzumace ovoce a zeleniny nás samozřejmě před rakovinou tlustého střeva neochrání. Jak už bylo řečeno na začátku, je třeba zmírnit i další rizikové faktory, jako je přílišná konzumace červeného masa, kouření, holdování alkoholu a nedostatek pohybu. Nejen vláknina, ale také pohyb totiž podporuje střevní peristaltiku. Důležitá je i prevence, zvláště pokud si uvědomujete, že konzumaci ovoce a zeleniny zanedbáváte nebo jestliže prodělal rakovinu některý člen vaší rodiny. Tzv. onkologický screening dokáže zachytit nádorové onemocnění včas a dát vám tak naději na úspěšnou léčbu.

Foto: Profimedia



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 4
  • Karel60
    Karel60

    Jako muž s velkou nadváhou (BMI35) a tudíž sklonem k rakovině tlustého střeva si toto riziko uvědomuji. Nedovedu si představit jídlo bez zeleninové přílohy nebo salátu a jednou týdně zařazuji do svého jídelníčku zeleninový den. Proto nechápu dietní sestry v našich nemocnicích. Konkrétně jsem byl před měsícem hospitalizován na Klinice nukleární medicíny a endokrynologie v Motole, když mi před tím v nemocnici Na Homolce byla odstraněna štítná žláza s melanomem. Jako diabetik jsem požádal sám o dietu č.9 v domění, že si užiji ovoce a zeleniny. Za 12 dní hospitalizace jsem nedostal jediné jídlo se syrovou zeleninou. Za tu dobu jsem snědl 42 jablek, ale žádnou papriku, rajské jablko apod.. Vypadá to, že naše zdravotnictví něco jiného říká a propaguje a něco jiného realizuje. Pokud někoho napadá, že si pacient může zeleninu a jiné ovoce zakoupit, pak jej musím upozornit, že pacienti na tomto oddělení podléhají Zákonu o nakládání s radioaktivními látkami, po celou dobu hospitalizace nesmějí opustit oddělení a prvních pár dní ani svůj pokoj a nemohou si dojít koupit cokoliv do nemocniční prodejny. Stejně tak jsou zakázány návštěvy a sestry opravdu nemohou suplovat svačinářky. Jsem zvědav co se změní od příštího roku, kdy budou pacienti připlácet na stravu 60,-Kč za den. Myslím, že nic.

    25.10.2007 09:28:33

    • Disgrafik
      Disgrafik

      Re: Souhlas.

      To je poměrně zajímavý příspěvek. Moc zkušeností s nemocniční stravou nemám, ale věřím že to je spíš nepříjemný zážitek.

      25.10.2007 13:19:22

    • věra60
      věra60

      Re: Souhlas.

      Mám naprosto stejnou a letitou zkušenost s nemocniční stravou. Knedlíky,omáčky,rýže,vánočky, rohlíky a pod. A to i u mé matky, která je diabetička. Fascinuje mne ta neprůstřelnost nemocničních kuchyní jakoukoli osvětou o zdravé stravě.

      31.10.2007 19:23:51

  • Disgrafik
    Disgrafik

    Perfektní článek, děkuji. Zeleninu a ovoce mám moc rád, možná raději než maso.

    24.10.2007 14:31:40

Celkem záznamů: 4

Přidat příspěvek k článku Proč přinutit muže jíst zeleninu

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.