Velmi praktickou a zdravou záležitostí našeho jídelníčku jsou bezesporu saláty. Pokud z nich uděláme hlavní jídlo. Stane se z nich skvělé dietní jídlo.
Všichni jistě víme, že salát jako hlavní jídlo nejen dobře chutná, ale taky nasytí. A když víme, jak správně salát jednoduše připravit, je to jednoduché. Základní myšlenka salátových jídel spočívá v tom, že při troše vynalézavosti mohou být do jídla dodány všechny ingredience, které máme rádi. Tím je zaručeno, že největší část pokrmu tvoří "živá zelenina" obsahující vodu, a to je právě ta obrovská přednost salátů. Je úplně jedno, co k salátu přidáme. Jeho hlavní součástí zůstává "živá potrava". Ať do salátu zamícháme téměř cokoliv, budou všechny jeho složky lépe odbouratelné díky čerstvé syrové zelenině nebo ovoci. Jídlo projde zažívacím ústrojím mnohem snáze, neboť se jedná o správně sestavený pokrm.
Existuje velké množství salátových jídel, která jsou neustále vylepšována a obměňována. A to je na tom právě to nejhezčí - že existuje nekonečně mnoho možností. Můžeme si tak připravit v nejrůznějších variantách rýžový salát, drůbeží salát s kari, bramborový salát, rajčatový či okurkový salát nebo salát s mořskými kraby. Pokaždé bude jeho chuť něčím výjimečná. Mně osobně přijde báječné, že si můžu sednout k originálnímu jídlu, které jsem si sama sestavila podle vlastních oblíbených surovin. Další velkou výhodou salátových pokrmů je jejich příprava. Obvykle je připravíme s malou námahou, ale s obrovským výsledkem. Nejen z hlediska redukce váhy a pocitu zdraví, ale také vzhledem k chuťovému požitku nebo obyčejnému času. To ale není všechno. Salátové pokrmy jsou vcelku laciné. Pokud se všechno nesní, může se zbytek salátu uschovat na příští den. Salát jako hlavní jídlo hraje v našem jídelníčku důležitou roli. Pokud se stanou saláty pravidelnou součástí jídelníčku, docílíme snížení nadváhy a dosáhneme rychleji pocitu zdraví. Příprava salátu opravdu není náročná a nejlepší je v tom, že od stolu vstáváte nasyceni. Saláty také dobře chutnají! I každou večeři můžeme nahradit salátem, který můžeme libovolně obměňovat. Je to způsobeno dostatkem vody a hlavně vlákniny, která urychluje a udržuje pocit nasycení.
Salátové bufety jsou pro ty, kteří zdravě žijí a dbají na svou váhu. Musíme však dbát na to, aby při velkém výběru nedošlo k tomu, že si na talířek naservírujeme "zmatek se zálivkou". Proto by měl každý strávník bufet opouštět s pocitem, že snědl dobrý salát. Ještě před servírováním by si měl každý rozmyslet, co a s čím chce v salátu kombinovat. Udělat si určitý přehled. V každém případě by měla sestava obsahovat zeleninu a salát s vysokým obsahem vody. Pokud se v bufetu nabízí vedle zeleniny také ovoce, mělo by se konzumovat alespoň dvacet minut před zeleninovým salátem. Záleží také na podávaných zálivkách. Ty by neměly obsahovat chemické přísady a cukry, ale měly by být ochuceny čerstvým citronem a olivovým olejem. Salátové bufety jsou výbornou kulinární alternativou, při které se může na poli kultury stravování rozvíjet plně individuální kreativita. Bohatý výběr čerstvé stravy jen zesiluje pocit zdraví, který se dostaví, konzumujeme-li převážně čerstvou - syrovou potravu. Připravujete saláty podle osvědčený receptů nebo jen podle vlastní fantazie a dostupnosti potravin?
Foto: Profimedia.cz
autor Stáňa
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena