Každý všední podvečer máme možnost sledovat na televizních obrazovkách nový pořad Prostřeno. Ten vychází z úspěšného britského formátu.
Každé pondělí nás pořad seznámí s pěticí odvážných kuchařů amatérů. Aby byla realizace natáčení co nejjednodušší, jsou skupinky vybírány tak, aby pocházely ze stejného města či regionu. Složení soutěžících je různorodé, současně může soutěžit maminka na mateřské, vitální důchodkyně, vysokoškolský student či úspěšný podnikatel. Každý z nich v průběhu týdne nechá kameru nahlédnout do svých kuchyní a domácností, přitom pohostí zbývající čtveřici. Na závěr každého dílu následuje tajné bodování a na konci pátečního dílu se dozvídáme, který z kuchařů získává výhru 25 tisíc korun. Pořad vtipně glosují Jana Boušková s Václavem Vydrou.
Spíše než soutěžním pořadem, je "Prostřeno" tak trochu reality show. Přináší nám jak bezprostřední emoce soutěžících poté, co se dozvědí, co se bude večer servírovat, tak emoce samotného hostitele, který sem tam něco připálí, je v časovém presu a obává se průběhu večera. Přípravě samotného jídla se kamera věnuje opravdu jen minimálně, dokonce ani nepostřehneme přesný recept a pokud nás jídlo zaujme, musíme si jej vyhledat na internetových stránkách pořadu.
Diskutabilní částí je zejména šmejdení po bytě. Těžko říci, nakolik se jedná o akce vedené štábem, ale hosté celkem ochotně okukují bydliště hostitele, nezdráhají se nahlížet do prádelníku či dokonce hledat na poličkách prach a pohoršeně komentovat za léta nahromaděné vystavené předměty ve vitrínách.
O výši bodového hodnocení, kromě nabídnutých pokrmů, rozhoduje řada vedlejších faktorů. Ať už je to příliš komplikované nebo naopak příliš jednoduché menu, nepořádek v kuchyni, nenabídnutí nápojů, nervozita hostitele, útulnost prostředí i vzájemné sympatie. Body hosté strhávají i za nevhodně zvolené ingredience, které jejich chuti nelahodí. A protože je pořad přeci jen soutěží o nemalé peníze, rozhoduje i taktika.
Zajímavý byl například týden, ve kterém účinkovala vegetariánka. Hostitelé se snažili jí vyjít vstříc a připravovali pro ni extra bezmasé jídlo. Bylo zajímavé sledovat, jak se s tímto nečekaným elementem hostitelé vypořádají. Nikdo ji sice nenechal o hladu, ale kromě zeleninových salátů hostitelé nic nápaditého nevymysleli. Dle mého názoru, při přípravě odlišného jídla a přizpůsobování se, takový pořad trochu ztrácí smysl. Pokud se do pořadu přihlásím, musím očekávat, že mi budou nabídnuta i jídla, která bych běžně nejedla, a pokud mi v tom nebrání náboženství nebo zdravotní omezení, je slušností alespoň ochutnat, případně odmítnout a nečekat, že mi hostitel připraví adekvátní náhradu.
Pořad Prostřeno není klasickým typem kulinářské show a příliš nového o přípravě jídel se zde nedozvíme. V průměru 500 tisíc diváků táhne k obrazovkám především touha vidět, jak žijí ostatní, jak mají zařízenou domácnost, jak se snesou různé generace a typy lidí u jednoho stolu, ale také zda si peníze odnese šikovný sympaťák či rýpavý stratég.
autor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena