reklama
hledat uživatel
       

Plodinou, ze které si můžete udělat první zavařeninu nebo kompot, je rebarbora. Výtečný jam použijte do palačinek, jogurtu, na koláč nebo na chleba. Kompot klidně pojídejte samotný.

Rebarbora v sladkém nálevu

  • 1,5 kg rebarbory
  • 500 g cukru
  • 1 l vody
  • 1 ks citrónu
  • zavařovací sklenice

Rebarboru omyjte a oloupejte, potom nakrájejte na stejně dlouhé špalíky. Z vody, cukru a nastrouhané kůry z 1/2 ks citrónu svařte nálev na kompot. Můžete ho okořenit pomerančovou kůrou, skořicí a hřebíčkem. Špalíky rebarbory vyskládejte do zavařovacích sklenic a tímto horkým nálevem zalijte. Zavařujeme asi 25 minut při teplotě 85 °C.

Rebarborová zavařenina s banánem a rozinkami

  • 80 dkg rebarbory
  • 10 dkg rozinek
  • 2 banány
  • 1 balení želírovacího cukru dr.Oetker 2:1
  • 1 dcl vody

Rebarboru pokrájejte na kousky, zalijte vodou a zlehka poduste. Nechte mírně zchladnout, přidejte cukr, banán rozkrájený na kostičky, zamíchejte, případně lehce rozmačkejte. Za stálého míchání přiveďte k varu a vařte pět minut. Asi minutu před koncem varu vmíchejte propláchnuté rozinky. Povařte a nalijte do čistých sklenic. Zavíčkujte a na deset minut otočte dnem vzhůru.

Zavařovat postaru, nebo moderně?

Klasický postup zavařování má své kouzlo a tradici. Pokud chcete zavařovat jako vaše babička, budete se ho muset naučit. Ne každý a na to ale má čas a nervy. Naštěstí ale existují zavařovací hrnce.

Máte na výběr širokou škálu typů, od od smaltovaných hrnců s roštem (aby se sklenice nedotýkaly přímo horkého dna hrnce) za pár stovek, až po ty elektrické, které se sice cenově mohou pohybovat výš, ale odvedou celou práci za vás. Jejich velkou výhodou jsou nastavitelné termostaty, které vaše dobroty spolehlivě ohlídají.

Co dál s rebarborou?

Většina z nás asi ochutnala rebarborový koláč s drobenkou a jeho sladko-kyselé chuti okamžitě propadla. Je jednoduchý, rychlý a uděláte ho klidně i v remosce na chatě. Rebarboru můžete použít i jako alternativu třešní do bublaniny, nebo místo jablek do štrúdlu. Mimochodem, zkoušeli jste už rebarborové ovocné knedlíky?

Zapékaná rebarbora s drobenkou
(doba přípravy 1 hod )

Litý rebarborový koláč
(doba přípravy 1 hod )

Rychlá buchta s rebarborou a tvarohem
(doba přípravy 1 hod )



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 7
Celkem záznamů: 7

Přidat příspěvek k článku První jarní zavařenina? Zkuste rebarboru!

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.