Nemůžete se dočkat domácích kompotů a marmelád? Při pohledu na zavařovačku vás svrbí ruce? Víme, co můžete zavařit už na jaře.
Plodinou, ze které si můžete udělat první zavařeninu nebo kompot, je rebarbora. Výtečný jam použijte do palačinek, jogurtu, na koláč nebo na chleba. Kompot klidně pojídejte samotný.
Rebarbora v sladkém nálevu
Rebarboru omyjte a oloupejte, potom nakrájejte na stejně dlouhé špalíky. Z vody, cukru a nastrouhané kůry z 1/2 ks citrónu svařte nálev na kompot. Můžete ho okořenit pomerančovou kůrou, skořicí a hřebíčkem. Špalíky rebarbory vyskládejte do zavařovacích sklenic a tímto horkým nálevem zalijte. Zavařujeme asi 25 minut při teplotě 85 °C.
Rebarborová zavařenina s banánem a rozinkami
Rebarboru pokrájejte na kousky, zalijte vodou a zlehka poduste. Nechte mírně zchladnout, přidejte cukr, banán rozkrájený na kostičky, zamíchejte, případně lehce rozmačkejte. Za stálého míchání přiveďte k varu a vařte pět minut. Asi minutu před koncem varu vmíchejte propláchnuté rozinky. Povařte a nalijte do čistých sklenic. Zavíčkujte a na deset minut otočte dnem vzhůru.
Klasický postup zavařování má své kouzlo a tradici. Pokud chcete zavařovat jako vaše babička, budete se ho muset naučit. Ne každý a na to ale má čas a nervy. Naštěstí ale existují zavařovací hrnce.
Máte na výběr širokou škálu typů, od od smaltovaných hrnců s roštem (aby se sklenice nedotýkaly přímo horkého dna hrnce) za pár stovek, až po ty elektrické, které se sice cenově mohou pohybovat výš, ale odvedou celou práci za vás. Jejich velkou výhodou jsou nastavitelné termostaty, které vaše dobroty spolehlivě ohlídají.
Většina z nás asi ochutnala rebarborový koláč s drobenkou a jeho sladko-kyselé chuti okamžitě propadla. Je jednoduchý, rychlý a uděláte ho klidně i v remosce na chatě. Rebarboru můžete použít i jako alternativu třešní do bublaniny, nebo místo jablek do štrúdlu. Mimochodem, zkoušeli jste už rebarborové ovocné knedlíky?
Jemný koláč s rebarborou a jahodami
(doba přípravy 60 min)
Jahodová marmeláda s rebarborou
(doba přípravy 30 min)
Rebarborové muffiny se skořicí
(doba přípravy null min)
Reveň neboli rebarbora: Užijte si ji v koláči, ale poznejte i její negativa
Co o rebarboře nevíte? Zjistili jsme pro vás pár zajímavostí, které vás určitě překvapí.
Fantastické recepty z rebarbory: Rebarborový koláč 8x jinak
Rebarbora je bohatá na kyselinu citronovou a jablečnou, také vitamíny skupiny B, pomáhá při detoxikaci organismu, podporuje metabolismus a posiluje krvetvorbu. Dezertům a moučníkům dodává svěží chuť. A jak využít rebarboru neboli reveň při vaření? Nejlépe do koláče!
Foto: Shutterstock.com
autor admin_vareni
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena