reklama
hledat uživatel
       

První pomoc při alergiích

Na cestách do různých krajů se můžeme setkat s nechtěnou alergii. Alergie se projevuje žaludečními a střevními nevolnostmi, ale také zvracením, otoky a někdy astmatickými záchvaty. Nejčastěji alergické reakce způsobují potraviny z řad ovoce, čokoláda, mořské ryby, ořechy, vejce, mléčné výrobky a spousty jiných potravin.

Jídelníček při alergické vyrážce

První dny je dobrý neslazený čaj a rýžový odvar. Postupně zařazujeme brambory, vařenou mrkev a jablečný kompot.

První pomoc při horečnatém onemocnění

V prvních dnech je průvodním jevem nechutenství. Nemá se nemocného nutit do jídla. Horečku snížíme, když nohy nemocného zabalíme od kolen dolů do studeného zábalu s trochou octu. Při vysokých teplotách zábal uděláme na celé tělo. Anebo použijeme vlažnou sprchu.

Strava

Strava při horečnatých onemocnění musí být výživná, bohatá na vitamíny a zároveň lehce stravitelná. Samozřejmostí je podávat hodně tekutin a nejlépe šípkový čaj s citronem, anebo ovocné šťávy. Při poklesu teploty postupně zařazujeme masový vývary se zavářkou, jemná kašovitá jídla bohatá na bílkoviny. Vynecháváme tučná a kořeněná jídla.

Je velmi důležité věnovat přípravě stravy dostatečnou péči. Dbáme, aby jídelníček byl pestrý a jídlo podáváno v klidném prostředí. Využíváme barevnou úpravu pokrmu, která zvyšuje chuť k jídlu.

Prevence a léčení nachlazení

Na podzim a na jaře je náš organismus vystaven různým infekcím. Nejen v práci, ale i v dopravě. Nachlazení je většinou běžným onemocněním, které odezní v krátkém čase bez následků. Vznik nachlazení usnadňuje vše, co snižuje celkovou odolnost organismu. Kouření, prochlazení, častá konzumace alkoholu a nevhodná strava s nedostatkem vitamínů.

Při nachlazení je nutné dodržovat tyto zásady

  • dostatečný odpočinek
  • spánek posiluje organismus a urychluje ustup příznaků
  • denně konzumuje ovoce a zeleninu ve větším množství
  • přírodní vitamín C
  • vynechat kouření a alkohol
  • dbáme na zvýšenou osobní hygienu
  • obytné části často větráme
  • vynecháme návštěvy přátel a hlavně věnujeme pozornost dětem a starým lidem

Průjmová onemocnění a první pomoc

Tato onemocnění způsobuje nekvalitní strava a její nevhodné složení. Taktéž přejídání se. Zpočátku je nutná přísná dieta. Při odvodnění organismu je nezbytné zvýšené podávání tekutin. Při ústupu průjmových onemocnění pomalu zařazujeme nesolená a neslazená jídla.

Obměnou průjmu je zácpa

I s tímhle nesvárem se lidé setkávají a trpí při cestách nebo i doma. Právě lidé, kteří v čase dovolených cestují, jsou citliví na změnu stravy a prostředí. Zácpa může nepříznivě ovlivnit celkový zdravotní stav. Příčinami je nesprávná životospráva, nedostatek pohybu a nevyvážená strava. Je nutné především odstranit příčiny zácpy. Vhodně upravit jídelníček tím, že zařazujeme víc syrové zeleniny. Před spaním při zácpě podáváme potraviny, které mají mírně projímavý účinek, například kyselé mléko, neslazené ovocné šťávy, sušené švestky a rozinky.

Zvracení

Také tahle porucha trávení nám může znepříjemnit nejen dovolenou, ale také jízdu autobusem nebo autem. Jde většinou o krátkodobou nevolnost, kterou odstraníme hladovkou, podáváním studeného čaje po malých dávkách, eventuelně i po lžičkách.

Otrava

Při otravě alkoholem je nutný výplach žaludku. Podáváme silnou černou kávu. Při požití hub je časové rozmezí široké. Nejkratší rozmezí je od 15 - 30 minut. Nejdelší až 48 hodin. Záleží na druhu hub.

Příznaky otravy

  • nevolnost
  • bolesti hlavy
  • závratě
  • studený pot
  • zvracení
  • u těžkých otrav může dojit až k bezvědomí

Nepodáváme žádny alkohol, který přispívá k rychlejšímu rozvádění jedu v krvi.

První pomoc při otravě

  • vyvolat zvracení
  • vypít větší množství teplé vody s projímadlem
  • vypít horké mléko

Nutno okamžitě zabezpečit lékařskou pomoc.

Otrava klobásovým jedem - tzv. botulismus

Je to závažné onemocnění, které je způsobeno požitím vadných masových nebo zeleninových konzerv. Lékařská pomoc je nezbytná.

Otrava solaninem

Jde o onemocnění, které je poměrně zřídkavé. Solanin je obsažen v menším množství v rajčatech, paprikách a baklažánech. Ve větším množství je solanin obsažen hlavně v naklíčených bramborách. Proto se na jaře nedoporučuje konzumovat vodu ze starých vařených brambor. Při otravě jsou tváře červené, objevvuje se pocit sucha v krku a teplota.

Při veškerých nepříjemných stavech se dobře osvědčují homeopatické léky.

Všechny výše uvedené onemocnění jsou velmi nepříjemné samy osobě. V případě, že se alergie nedá zvládnout, horečka neustupuje a ze zažívacích obtíží jsme již tak vysílení, že se nemůžeme postavit na nohy, je lékařská pomoc nutná. Na území České republiky je řešení nasnadě, ale v momentě, kdy se nacházíme na dovolené v zahraničí, může být hůř. Proto je důležité investovat do cestovního pojištění. Nikdy nevíme, co nás může potkat, a chránit sebe a svoje blízké je přece to nejdůležitější.

Foto: Profimedia



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 1
Celkem záznamů: 1

Přidat příspěvek k článku První pomoc doma i na cestách

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.