reklama
hledat uživatel
       

Recept na výbornou čokoládovou babku

1) Příprava surovin.

Na těsto na čokoládovou babku si připravíme: 300 g hladké mouky, 20 g čerstvého droždí (lze použít i sušené), 110 ml mléka, 2 lžíce cukru krystal, 100 g másla, 2 žloutky, 1/2 lžičky soli, 1 lžičku mleté skořice a 1 lžičku citronové kůry.

Na náplň budeme potřebovat: 95 g másla, 85 g čokolády se 70% podílem kakaa, 35 g kakaa, 145 g cukru. Na vylepšení: 100 g lískových ořechů, 2 lžíce másla a 2 lžíce medu.


2) Nejprve si připravíme kvásek, tedy do lehce ohřátého mléka (cca 40 °C) nadrobíme droždí, zamícháme s lžičkou cukru, poprášíme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě 10 minut odpočívat.

Pokud se rozhodneme použít sušené droždí, tuto přípravu vynecháme a začneme až následujícím krokem.


3) Do mísy si odvážíme mouku, po okrajích osolíme, uprostřed vytvoříme důlek, vlijeme vzešlý kvásek z droždí (nebo nasypeme sušené droždí s cukrem), nasypeme zbytek cukru a začneme míchat. Přidáme žloutky a změklé máslo.

Máslo by mělo být pokojové teploty, pokud si zapomeneme vyndat máslo cca hodinu předem, můžeme ho nechat na pár vteřin nechat lehce povolit v mikrovlnce nebo nastrouhat na struhadle.


4) Všechny ingredience vymísíme v hladké těsto, pokud máme k dispozici kuchyňského robota či domácí pekárnu, usnadníme si tím práci. Těsto lehce poprášíme hladkou moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě hodinu kynout.

Pokud těsto připravujeme v domácí pekárně, necháme těsto vykynout v ní na program "kynutá těsta".


5) Mezitím si nasekáme lískové ořechy (případně jiné oblíbené ořechy, například pekany) a také si připravíme náplň, aby vychladla, než vykyne těsto. Připravíme si tedy máslo, čokoládu, cukr a kakao.

6) V rendlíku nebo vodní lázni rozpustíme máslo, vypneme sporák a přidáme cukr. Necháme rozpustit, následně odstavíme z plotny, přisypeme čokoládu a též necháme rozpustit. Nakonec vmícháme kakao.

Rendlík necháme odstaven, aby náplň alespoň částečně vychladla.


7) Vykynuté těsto po hodině odkryjeme, mělo by zhruba zdvojnásobit svůj objem. Přemístíme ho z misky na moukou posypaný vál.

8) Těsto vyválíme na tenkou placku, snažíme se o obdélníkový tvar.

9) Pomocí stěrky natřeme na těsto vychladlou čokoládovou náplň, po celé ploše, téměř až do okrajů. Také posypeme nasekanými oříšky, malou část si necháme na posypání seshora.

10) Na delší straně začneme rolovat co nejtenčí roládu, snažíme se utahovat, aby vznikl dlouhý a pevně smotaný váleček.

11) Ostrým nožem nyní váleček rozřízneme podélně napůl.

12) Vzniklé dva prameny obmotáváme kolem sebe jako provaz.

Připravíme si formu na chlebíček, kterou vyložíme pečícím papírem. Pokud necháme přesahy, bude se nám upečená babka lépe vytahovat z formy.


13) Vzniklý zamotaný tvar přemístíme do chlebíčkové formy, případně jej lehce srazíme dlaněmi, aby se do formy vešel. Seshora posypeme zbytkem nasekaných lískových ořechů a necháme ještě cca půl hodiny dokynout.

Zapneme troubu na 175 °C.


14) Mezitím si v mikrovlnce rozpustíme máslo a poté smícháme s medem.

15) Vykynutou babku pečeme ve vyhřáté troubě cca 175 °C zhruba 35 minut.

Pokud nám trouba hodně připéká shora, přikryjeme po zezlátnutí babku alobalem, aby se nepřipalovala do konce doby pečení. Po vytažení z trouby ihned potřeme rozpuštěným máslem s medem.


16) Po cca 5 minutách vytáhneme babku pomocí přesahujícího pečícího papíru ven z formy na připravenou mřížku a následně pečící papír odstraníme.

Babku necháme takto vychladnout, poté krájíme na plátky a servírujeme. Nejlepší je ještě lehce vlažná.


Čokoládová babka a finanční náročnost

Ingredience na čokoládovou babku nás vyjdou na zhruba 150 Kč, záleží na výběru surovin.

Vyzkoušejte také: 

Palačinkový dort krok za krokem 

Perník s ořechy krok za krokem 

Americké donuty krok za krokem 

Kakaová roláda se šlehačkou krok za krokem 

Perníková bábovka se švestkami krok za krokem

Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 1
  • Martina
    Martina

    Komentář k článku Prvotřídní recept pro čokoholiky - čokoládová babka krok za krokem

    Moučník je jednoduchý a dle fotek se připravoval opravdu snadno, i čas pečení v troubě seděl, to se mi nestává často, za to vše díky autorce. Chuťově mně nenadchnul - i když jíst se to dalo. Rozhodně líp vypadal, než chutnal.

    02.03.2019 08:07:43

Celkem záznamů: 1

Přidat příspěvek k článku Prvotřídní recept pro čokoholiky - čokoládová babka krok za krokem

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.