Úžasné jemné těsto a náplň plná čokolády. Přesně taková je babka, kterou se dnes naučíme krok za krokem.
Na těsto na čokoládovou babku si připravíme: 300 g hladké mouky, 20 g čerstvého droždí (lze použít i sušené), 110 ml mléka, 2 lžíce cukru krystal, 100 g másla, 2 žloutky, 1/2 lžičky soli, 1 lžičku mleté skořice a 1 lžičku citronové kůry.
Na náplň budeme potřebovat: 95 g másla, 85 g čokolády se 70% podílem kakaa, 35 g kakaa, 145 g cukru. Na vylepšení: 100 g lískových ořechů, 2 lžíce másla a 2 lžíce medu.
Pokud se rozhodneme použít sušené droždí, tuto přípravu vynecháme a začneme až následujícím krokem.
Máslo by mělo být pokojové teploty, pokud si zapomeneme vyndat máslo cca hodinu předem, můžeme ho nechat na pár vteřin nechat lehce povolit v mikrovlnce nebo nastrouhat na struhadle.
Pokud těsto připravujeme v domácí pekárně, necháme těsto vykynout v ní na program "kynutá těsta".
Rendlík necháme odstaven, aby náplň alespoň částečně vychladla.
Připravíme si formu na chlebíček, kterou vyložíme pečícím papírem. Pokud necháme přesahy, bude se nám upečená babka lépe vytahovat z formy.
Zapneme troubu na 175 °C.
Pokud nám trouba hodně připéká shora, přikryjeme po zezlátnutí babku alobalem, aby se nepřipalovala do konce doby pečení. Po vytažení z trouby ihned potřeme rozpuštěným máslem s medem.
Babku necháme takto vychladnout, poté krájíme na plátky a servírujeme. Nejlepší je ještě lehce vlažná.
Ingredience na čokoládovou babku nás vyjdou na zhruba 150 Kč, záleží na výběru surovin.
Palačinkový dort krok za krokem
Perník s ořechy krok za krokem
Americké donuty krok za krokem
Kakaová roláda se šlehačkou krok za krokem
Perníková bábovka se švestkami krok za krokem
Čokoláda jako hlavní surovina: Dezerty a moučníky pro čokoholiky
Milujete čokoládu? Čokoláda byla vždy spojována s pocitem štěstí a v těchto pochmurných dnech si potřebujeme zlepšovat náladu. Vyzkoušejte 10 neodolatelných receptů!
autor Markéta v troubě
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena