Všichni dobře víme, že nadměrná spotřeba cukru je nezdravá. Méně známo je však to, co nadbytek cukru v těle způsobuje. Cukr se stal velikým celosvětovým problémem. Cukr ale samozřejmě naše tělo potřebuje. V malé míře.
Med je sladký, obsahuje v sobě zdravé látky a je to čistý přírodní produkt. Spíš bychom ho měli považovat za lék. Med vyvolává v našem organismu stejné účinky jako cukr. Cukr v medu, marmeládě a jiných rádoby zdravých sladkých poživatinách má v malém množství homeopatický efekt. Lidé, kteří mají zakázaný cukr, sahají po AMA-SAKÉ. Pochází z kvašené rýže a používá se jako sladidlo.
I pojídaní ovoce bychom měli přizpůsobit svému jídelníčku. Tělu nejvíc prospívá jíst ovoce dopoledne, jako druhou snídani. Nejlépe jeden druh ovoce. I s pojídáním ovoce bychom to neměli přehánět. Obsahuje spoustu jednoduchých cukrů.
Skrytý cukr se skrývá v mnohých potravinách. Podíl cukru je téměř ve všem, a proto si nedělejme iluze. Cukr je dokonce i v uzeninách. Kečup bychom měli také raději vynechat, protože obsahuje nejenom rajčata, ale i značné procento cukru. Kečup milují hlavně děti a s oblibou si jej dávají nejen k hranolkám, ale mažou si kečup i na chleba místo pomazánky. Další zajímavé upozornění je pokus o zdomácnění corn-flakes. Všechna balení a podobné produkty nesou nápisy přírodní produkt, přitom obsahují až 75% cukru!
Nejvíc jsme ohrožováni právě skrytým cukrem. Proto bychom měli vynechat každou potravinu, o níž víme, že cukr obsahuje.
Z hlediska psychologie souvisí zuby s vitalitou a životní sílou. Lidé, kteří konzumují větší množství cukru mají špatné zuby a zároveň je oslabena jejich životní síla.
Cukr působí na většinu orgánů. Jako první bychom mohli jmenovat vyvedení nadledvin z rovnováhy a vyvolání syndromu nadledvin. Toto vede k nerovnováze v slinivce, slezině, žlučníku a játrech. Cukr působí na srdce, které hraje důležitou roli při léčení alergií.
Cukr je také zejména u dětí příčinou vnitřního neklidu, nervozity, hypermotoriky a potíží s učením.
Čím víc jsme zapleteni do potíží s cukrem, tím větší jsou abstinenční příznaky, když jej přestaneme pravidelně konzumovat. Je dobré cukr omezit, postupovat pomalu, ale s jasným cílem.
Dva dny si řekneme, že nebudeme jíst sladké a budeme úplně bez cukru. Na třetí den můžeme jíst sladké podle chuti a nálady. Pak si zas dáme dva dny bez cukru. Tento rytmus můžeme zachovávat pár týdnů, potom dny bez cukru zvyšujeme až na 4 dny. Po těchto zkouškách přijde sladký den, kdy na potraviny s vyšším obsahem cukru ani nebudeme mít chuť.
Vyzkoušejme a zároveň zjistíme, že nám sladké vlastně nedělá dobře. Časem si tělo zvykne na malé množství cukru a překonáme chuť na sladké. Cukr zároveň oslabuje náš imunitní systém, a proto jsme náchylnější k infekcím. Projevuje se to astmatem, alergiemi, depresemi a také náladovostí. Proč neomezit tyto zdravotní problémy?
A jak jste na tom vy s cukrem v běžném životě?
Foto: Profimedia
autor Jovi
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena