reklama
hledat uživatel
       

Brambory byly domestikovány v oblasti dnešního Peru již před 4 - 5 tisíci lety a k nám se rozšířily z Braniborska. Lilek brambor (brambor obecný či brambor hlíznatý) je dnes jednou z nejvýznamnějších zemědělských plodin. Jedná se o víceletou hlíznatou rostlinu z čeledi lilkovité, pěstovanou jako jednoletá plodina.

Podle varného typu dělíme brambory na přílohové, které jsou vařené ve slupce a oloupané vhodné nejen jako příloha k masům, ale i do polévek, gulášů a k zapékání. Dalším druhem jsou salátové brambory, které jak už název napovídá jsou nejvhodnější pro vaření ve slupce a posléze oloupané k přípravě salátů či bramborového těsta. Na saláty jsou nejvhodnější tzv. rohlíčky. Třetím typem jsou brambory na kaše, které se oloupané a nakrájené na menší kousky vaří k přípravě bramborové kaše a bramborového pyré.

Vitamín C ve vařených bramborách

Vaříme-li brambory ve slupce, zůstane v nich až 90 % původního obsahu vitamínu C. V oloupaných a rychle uvařených bramborách zůstane vitamínu C necelých 80 %. Ohříváním brambor klesá obsah vitamínu C jen na 40 % a při nakrájených bramborách je obsah vitamínu C pouhých 20 %.

Horká voda při vaření brambor

K vaření neloupaných brambor vybíráme jen zdravé hlízy přibližně stejné velkosti. Brambory zaléváme v hrnci vroucí vodou. Oškrábané nové brambory a oloupané brambory vkládáme vždy do vroucí osolené vody (případně ochucené celým kmínem či bylinkami). Horká voda zkracuje dobu vaření brambor a pomáhá tak zachovat vitamín C ve vetším množství.

Vaříme brambory - rychle a efektivně

Před vařením brambory nenecháváme dlouho ležet ve vodě, aby se neuvolnily minerály a vitamíny rozpustné ve vodě. Brambory zalijeme horkou vodou a uvedeme do prudkého varu. Několik minut vaříme prudce, pak plamen zmírníme, sebereme pěnu a brambory necháme probubláváním dovařit.

Při vaření bramborových hlíz šetříme solí

Brambory vaříme v osolené vodě, přičemž potřebujeme zhruba 10 g soli (1 polévková lžíce) na 1 kg brambor. Úpravou brambor se jejich hmotnost sníží, a to o 10 % při škrábání brambor a o 20 % při loupání brambor.

Foto: Sxc



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 40
  • Mario Hlas
    Mario Hlas

    Vařte zdravě, nebo ...

    Jde-li vám o zdravou výživu :
    (1) Brambory vařte ve slupce a v páře-uchová se nejvíc živin a vit.C.
    (2a) V tlak.hrnci použijte kovové napařovací sítko na napařování knedlíků, na dno nalejte vodu až těsně k napař. sítku, na něj položte brambory.
    (2b) Tentýž postup lze použít pro vaření v pekáči z varného skla s poklicí (na elektrické plotýnce nebo na plynu [nezapomeňte síťku !]) ; nevýhody : topení nutno opatrně regulovat a hlídat, aby voda nevyvařila (ale je to zvenčí vidět, vodu lze případně dolít "za provozu"), doba se prodlouží zhruba 2x (ale dovaření lze snadno zkoušet jehlou).
    Tip : Brambory lze navonět : vhoďte několik kousků bylin do vody nebo do ní kápněte pár kapek bylinné silice (používám anýz, hřebíček, ...).
    Jde-li vám o pikantní chuť :
    Omyjte, vykrájejte očka, neloupejte (ústupek zdravé výživě-ve slupce je mnoho prospěšných látek), pokrájejte na plátky, pomalu smažte na vhodném oleji, nepřepalte jej).
    Pro bezmozky (a že jich je hafo i v této diskuzi ! připadá mně to jako invaze blondýn) : Brambory oloupejte, pokrájejte na co nejmenší kousky, vhoďte do velkého množství studené vody, vařte až změknou, vodu vylejte.

    08.10.2015 20:41:17

  • mirsip
    mirsip

    Kde je doba jak dlouho vařit??

    Hezký článek jen laikovi neporadí jak dlouho má vařit v různé formě = slupka nebo bez a hrne klasika nebo papiňák... To je pro nás laiky potřeba nikoliv kolik je vitamínu C v bramboších a někdo píše že jsou bramboše jedovaté = ano, když je hnojí dioxyny dusičnany a pod = kdopak ví, jak byly bramboše pěstovány???
    njn - je to věda

    05.12.2014 12:23:51

  •  Marie
    Marie

    Správné vaření brambor.

    Co je na tom pravda,že brambory jsou jedovaté?Mně to zakázal jíst dietolog.Já vařím brambory tak,že je okamžik povařím a sleji a pak teprve osolím a přidam kmín vařím 6 miut a vypnu a nechám dojít pod poklicí..Děkuji.Marie

    02.06.2013 11:08:48

    • Michele
      Michele

      Re: Správné vaření brambor.

      obsahují jedovatý solanin (nízké koncentrace)

      28.08.2013 22:22:46

    • Jandová
      Jandová

      Re: Správné vaření brambor.

      Brambory obsahují skryté cukry, proto nejsou vhodné při některých dietách. Solanin je obsažen ve slupce nových brambor a v klíčcích brambor starých. Jinak je jeho množství zanedbatelné.

      29.08.2013 12:16:03

  • puc
    puc

    brambory v papiňíku

    Miluju brambory v papiňáku, ničím se nepodlévají, jen se pod ně dá máslo a na ně spousta bylinek a cibule. Poté se vří jen 4 minutky.

    29.10.2012 10:44:13

  • Hasa50
    Hasa50

    Vaření brambor v páře a bez soli

    Vážení kuchaři, češtináři, rejpalové a podobně, ale všichni, kdo chcete vařit zdravě,
    zkuste alespoň jedenkrát uvařit brambory v páře. Možná budete překvapeni, jak jsou brambory zcela jiné, než vymáchané ve vodě, kterou následně vylejete (no, pokud rejpale, třeba nedáš do polévky, atd.), a navíc je nesolte. Až na talíři, a to jen minimálně, (u nás vůbec), při dalším zpracování. Běžnou velikost rozkrájené na čtvrtinky (rané), starší na osminky, menší ve slupce celé. . . a do vody můžete přidat cokoliv, na co jste zvyklí. Dobrou chuť :-)

    22.10.2012 08:16:57

  • Diana
    Diana

    Oloupané, na čtvrtky nakrájené brambory zalít vařící vodou, přidat trošku kmínu + pár stonků z petrželky, osolit, přidat lžičku másla, přilít trošku mléka a uvařit je.
    Pak slít a buď je našťouchat nebo nechat tak - jen jim přidat na talíři kousek másla. I staré brambory takto chutnají jako ty nové-jarní.

    20.10.2012 00:52:56

  • Diana
    Diana

    Vaření brambor

    Oloupané, na čtvrtky nakrájené brambory zalít vařící vodou, přidat trošku kmínu + pár stonků z petrželky, osolit, přidat lžičku másla, přilít trošku mléka a uvařit je.
    Pak slít a buď je našťouchat nebo nechat tak - jen jim přidat na talíři kousek másla. I staré brambory takto chutnají jako ty nové-jarní.

    20.10.2012 00:51:07

  • Jiří Viktor K
    Jiří Viktor K

    brambory jak začnou vařit odstavím z ohně a sami asi za 25 minut sami dojdou!

    18.10.2012 07:19:20

  • Roman
    Roman

    Babičky brambory

    Brambory v troubě - nakrájíme syrové oloupané brambory na čtvrtky či osminy, dáme na vymaštěný plech a dáme do trouby vyhřáté cca 220 stupňů, po 3/4 hodině otočíme a necháme dále 3/4 hodiny dodělat... ( podle oka ) Do mísy dáme 2 lžíce sádla, česneku kolik kdo snese a promícháme s pečenýmy brambory ... je to bašta

    17.10.2012 19:26:27

  • Roman
    Roman

    Brambory

    17.10.2012 19:16:51

  • Štramák
    Štramák

    A co brambory vařené v asvaltu ? Nemají chybu !!!

    16.10.2012 18:21:13

    • Neta
      Neta

      Re:brambory v asfaltu

      Jé to nejlepší recept ,na kterém jsem si pochutnala dnes a smíchy malem jsem byla pod stolém.Zdraví prospěšný ,že ano?!Jsem velmi potěšená z lidí,které vladnou krásnými city pro humor.Děkují.Neta

      29.10.2012 06:14:02

    • Neta
      Neta

      Re:brambory v asfaltu

      Jé to nejlepší recept ,na kterém jsem si pochutnala dnes a smíchy malem jsem byla pod stolém.Zdraví prospěšný ,že ano?!Jsem velmi potěšená z lidí,které vladnou krásnými city pro humor.Děkují.Neta

      29.10.2012 06:14:13

  • rh
    rh

    Jájo sorry se píše se dvěma "r" :)

    15.10.2012 17:24:10

  • hana
    hana

    brambory v mikrovlnce

    Tak já "dělám" brambory v mikrovlnce. Bez vody, jen rozkrojím, posolím a pokmínuji a když jsou větší, tak 10min a menší i za 5min. hotové. Při nejvyšším výkonu (mám max.750W). A když je tam nechám chvilinku déle, mám výborné pečáky. Chce to jen vyzkoušet. Už si nevzpomenu, kdy jsem naposled vařila brambory ve vodě. Schválně - vyskoušejte na jednom. Stojí to za to.(vařím v hrnci do mikrovlnky)

    09.10.2012 16:03:18

  • Jája
    Jája

    Já vařím brambory tak, že si dám již hrnec s vodou na vařič a brambory vkládám již do horké (vařící) vody, vody dávám jen tolik, aby se brambory uvařily, ale nepřipálily, sůl, kmín, nebo libeček přidávám. Je-li více vody, tak se z ní uvaří česnečka, ale nikdy z uvařených brambor neliji vodu do kanálu.To by byla velká škoda.

    19.09.2012 10:00:33

  • malrena
    malrena

    vaření brambor

    Vážení, bolí mě srdce, když vidím vaše pravopisné chyby.
    Pamatuji dobu, kdy jsme se ve škole něco naučili.
    Jinak i u nás seženete dobré brambory. Radím na vysočině od drobných pěstitelů.

    15.09.2012 10:48:05

  • tadek
    tadek

    Ano mam take rat brambory. Ale ta kvalita je spatna.Proc mame tolik odrud,a to jeste z ciziny .Co si pamatuji tak jsme stat s velkou tradyci pjestovani brambor,Ale nasi politici vse zrusili.

    13.09.2012 11:19:32

    • Jája
      Jája

      Ano, má také rád brambory, ale ta kvalita je špatná. Proč máme tolik odrůd a to ještě z ciziny. Co si pamatuji, tak jsme stát s velkou tradicí v pěstování brambor, ale naší politici vše zrušili.

      Že je to takhle lepší napsáno? Vím, jde zde hlavně o brambory, ale špatný pravopis mě také vadí, sory!

      19.09.2012 09:53:54

    • Metoděj
      Metoděj

      Re: brambory

      Tak to není pravda. Za totáče jsme kupovali brambory na uskladnění, nejmíň polovinu vyházeli hned a další půlku z toho co zbylo během zimy. A tak dobré brambory, co kupujeme teď po celý rok, nikdy za komoušů nebyly. Chce to jen pamatováka a nekupovat to svinstvo z Polska, co prodávají u silnice.

      28.08.2013 23:36:45

  • Levap8
    Levap8

    Re: Vaření brambor

    Mám rád jako přílohu vařené brambory. Je však smutné v kolika restauračních zařízeních po celém Česku tuto klasickou úpravu brambor nejsou schopni zvládnout. Pak vás překvapí zjištění, že tuto přípravu zvládnou lépe vietnamci či italové, kteří ve svých národních kuchyních vařené brambory používají jako přílohu minimálně :-((

    05.09.2012 10:07:19

  • Mirka
    Mirka

    vaření brambor

    Souhlasím, brambory vařené v páře jsou opravdu pochoutka.

    05.09.2012 07:55:49

  • bobzbrd
    bobzbrd

    Vaření brambor

    Je to sice hezké počtení,ale nikde jsem se nedozvěděl, jak vařit brambory v Papinově hrníčku!To by - podle tohoto článku - měl být ten nejideálnější způsob!

    03.09.2012 16:52:05

    • dagmar
      dagmar

      Re: Vaření brambor

      A co vaření v páře? O tom autor ještě asi neslyšel co?

      03.09.2012 21:37:50

    • copretina
      copretina

      Re: Vaření brambor

      Já vařím brambory v tlakáči takto......rozkrájím na menší kostky, přidám tři lžíce Perly, Ramy apod. a opravdu pomalu rozehřívám k bodu varu. Jakmile začne tlakáč syčet, stlumím na míň a pět minut vařím. Ale opravdu PĚT! Víc nezkoušet.....rády se připalují. Takže cca za deset minut máte uvařené brambory se super chutí. Doporučuji vyzkoušet.

      25.09.2012 20:41:57

    • Anetta
      Anetta

      Re: Vaření brambor

      Dobrý den, v papiňáku vařím brambory léta. Jen rozpůlím, přidám cca 0,5l vody, sůl a kmín. Nastavím na nízký tlak a jakmile začnou vařit, zapnu minutovku na 8 minut, pak vypnu, odstavím a nechám "dojít" cca 7 minut.
      Zdraví A.

      15.10.2012 21:22:00

    • bonbonka
      bonbonka

      Re: Vaření brambor

      seš divnej

      04.03.2013 03:58:30

  • siirii
    siirii

    To jsou brambory jak víno

    31.08.2012 20:48:10

Celkem záznamů: 40

Přidat příspěvek k článku Rady pro správné vaření brambor

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.