Brambory jsou podle kraje nazývány též zemáky, zemská jablka, erteple, kobzole, jablóška, zemčátka, krumple, grule, bandory, arteple či zemák. Jak je správně uvařit, abychom v nich zachovali i nějaký ten vitamín?
Brambory byly domestikovány v oblasti dnešního Peru již před 4 - 5 tisíci lety a k nám se rozšířily z Braniborska. Lilek brambor (brambor obecný či brambor hlíznatý) je dnes jednou z nejvýznamnějších zemědělských plodin. Jedná se o víceletou hlíznatou rostlinu z čeledi lilkovité, pěstovanou jako jednoletá plodina.
Podle varného typu dělíme brambory na přílohové, které jsou vařené ve slupce a oloupané vhodné nejen jako příloha k masům, ale i do polévek, gulášů a k zapékání. Dalším druhem jsou salátové brambory, které jak už název napovídá jsou nejvhodnější pro vaření ve slupce a posléze oloupané k přípravě salátů či bramborového těsta. Na saláty jsou nejvhodnější tzv. rohlíčky. Třetím typem jsou brambory na kaše, které se oloupané a nakrájené na menší kousky vaří k přípravě bramborové kaše a bramborového pyré.
Vaříme-li brambory ve slupce, zůstane v nich až 90 % původního obsahu vitamínu C. V oloupaných a rychle uvařených bramborách zůstane vitamínu C necelých 80 %. Ohříváním brambor klesá obsah vitamínu C jen na 40 % a při nakrájených bramborách je obsah vitamínu C pouhých 20 %.
K vaření neloupaných brambor vybíráme jen zdravé hlízy přibližně stejné velkosti. Brambory zaléváme v hrnci vroucí vodou. Oškrábané nové brambory a oloupané brambory vkládáme vždy do vroucí osolené vody (případně ochucené celým kmínem či bylinkami). Horká voda zkracuje dobu vaření brambor a pomáhá tak zachovat vitamín C ve vetším množství.
Před vařením brambory nenecháváme dlouho ležet ve vodě, aby se neuvolnily minerály a vitamíny rozpustné ve vodě. Brambory zalijeme horkou vodou a uvedeme do prudkého varu. Několik minut vaříme prudce, pak plamen zmírníme, sebereme pěnu a brambory necháme probubláváním dovařit.
Brambory vaříme v osolené vodě, přičemž potřebujeme zhruba 10 g soli (1 polévková lžíce) na 1 kg brambor. Úpravou brambor se jejich hmotnost sníží, a to o 10 % při škrábání brambor a o 20 % při loupání brambor.
V hlavní roli brambory: Levné a rychlé recepty na celý týden
Brambory - velmi vděčná a univerzální plodina, která je oblíbenou součástí českého jídelníčku. Každý Čech zkonzumuje zhruba 65 kilogramů brambor ročně! Máme pro vás pár receptů, které s nadšením zařadíte ke svým oblíbeným.
Obědy do práce: 7 receptů, které vás nadchnou rychlou přípravou!
Pokud dáváte přednost vlastním obědům, ale s časem jste na štíru, sáhněte třeba po těchto rychlých receptech, které zvládnete nachystat na další den, i když už doslova padáte únavou. Stačí pár ingrediencí a oběd do krabičky je hotový. Rýže, těstoviny, kuskus a drůbeží maso jako hlavní surovina.
Rychlé jídlo z jedné pánve: Čína v 8 variacích
Rychlé a vděčné jídlo pro celou rodinu bez zbytečného nádobí a času stráveného u sporáku. Čína jako oblíbený pokrm, na který existuje nespočet receptů z vepřového, kuřecího i hovězího masa, lze však připravit i vegetariánskou verzi. Na přípravu nám postačí hluboká pánev.
Foto: Sxc
autor Renata Hřebíčková
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena