Při používání mikrovlnné trouby je vhodné některé postupy a rady k vaření použít, a to právě pro efektivnější a časově úspornější vaření.
Postupy napomáhají tomu, aby byly pokrmy rovnoměrně tepelně upraveny, ale také tepelný proces zkracují a přispívají k rychlejšímu vaření v mikrovlnné troubě.
Při vaření či ohřevu v mikrovlnné troubě bychom neměli potraviny skládat do výšky na sebe, ale rozmístit je rovnoměrně a stejně vzdálené od sebe (na talíři i v zapékací misce). Stejně tak při ohřevu zmrazených jídel v sáčcích zajistíme rozložení potravin na talíři.
Jestliže ohříváme nebo vaříme potraviny s jemnými a tenkými konci (pórek, chřest, ryby, stehýnka, apod.), rovnáme je silnějšími částmi do středu talíře či misky. Pak bude jejich vaření rovnoměrnější.
Jestliže máme na talíři větší množství delších kusů, pak rovnoměrného ohřátí dosáhneme jejich přerovnáním v průběhu ohřevu - tedy z okrajových částí talíře do středu.
Za dobu ohřívání nebo vaření je provádíme pouze jednou, a to při úpravě velkých kusů s větší hustotou (například pečení celého kuřete). Obracíme také nezakryté hamburgery. Obracením dosáhneme rovnoměrného prohřátí potravin.
Také mícháním ohřívaného jídla (kaše, polévky) jednou až dvakrát v průběhu procesu dosáhneme jednak toho, že se pokrm nepřipálí, ale také se rovnoměrněji prohřeje - dojde k vyrovnání teplot a zrychlí se celý proces vaření. Míchat bychom měli od kraje ke středu misky.
Přikrytí potravin na talíři pokličkou zkracuje potřebnou dobu pro přípravu pokrmů. Zároveň zadržují vlhkost, brání prskání tuku a šťáv. Speciální plastová poklička pro použití v mikrovlnné troubě je opatřena otvory pro únik nadbytečné páry při vaření nebo ohřevu.
Po dokončení vaření v mikrovlnné troubě bychom zejména masité pokrmy - pečeně, větší a celé zeleniny, zapékaná jídla a koláče měli nechat určitou dobu po vyjmutí z trouby stát. Střed takových potravin získá čas "dojít". Pokrmy pak nebudou vysušené nebo nebudou více převařené jejich krajní části.
Než přistoupíme k samotnému čištění, přesvědčíme se o tom, že je trouba vypnutá. Ani pro vnitřní ani pro vnější povrchy nepoužíváme agresivní prostředky k čištění. Postačí teplá voda, měkký hadřík nebo houba. Skleněný talíř (vychladlý) opláchneme čistou vodou a otřeme dosucha. Dbáme na to, aby především na dveřním těsnění neulpívaly zbytky tuku a špína. Můžeme zde použít běžný prostředek k mytí mastného nádobí. Opět je důležité po umytí čistou vodou vytření dosucha.
Foto: Profimedia
autor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena