Rajská jablíčka neboli rajčata, oblíbený pokrm dodávající spoustu antioxidantů. Konzumací červených, žlutých, velkých, drobných, šťavnatých či masitých rajčátek, bojujeme proti rakovině. Navíc si na nich skvěle pochutnáme!
První rajče bylo do Evropy dovezeno zřejmě kolem roku 1523. Jaká rajčata si můžeme zakoupit v obchodech, jak a co lze z rajčat připravit pro denní menu?
Z rajčat se připravují výborné saláty. Oblíbený je šopský salát s cibulí, paprikou, balkánským sýrem a bulharským kořením nebo salát capresse s mozarellou, bazalkou, olivovým olejem a kořením, ale také velice jednoduchý polský salát, jehož součástí jsou právě rajčata, cibulka a směs sekaných bylinek. Na ozdobu salátových mís nebo jako doplněk přesnídávek jsou nejvhodnější rajčata třešňová, koktejlová, černá a datlová.
Tipy na rajčatové saláty
Chutné jsou i připravené polévky - každý zná jistě vydatnou rajskou polévku, ale vyzkoušeli jste polévku gazpacho? Jde o výbornou studenou polévku z rajčat, paprik a cibule.
Rajčata se používají také k přípravě omáček, ale i na dušená jídla, do těstovin, nezbytná jsou pro přípravu pizzy a do omelet. Ani lečo se neobejde bez rajčat a pochutnáte si jistě i na grilovaných rajčatech.
Recept na rajskou omáčku s hovězím masem
Takto připravená rajčata jsou vhodná k masitým pokrmům, k zelenině, do syrových zeleninových salátů a pomazánek. Mohou se také spolu se stroužky česneku a směsí bylinek zalít olivovým olejem.
Recept na domácí sušená rajčata
Pokud nakrájíte na plátky zelená rajčata, namočíte je v těstíčku či ve strouhance a osmažíte, můžete z nich připravit pastu nebo čatní.
Masitá rajčata jsou vhodná na smažení spolu se steaky, můžou se i vydlabat a plnit bramborovým salátem, studeným lososem, pikantní vaječnou pomazánkou nebo ochuceným tvarohem. Podávají se horká i studená. Jsou také osvěžující součástí sendvičů. Rajská jablíčka jsou oblíbená neloupaná, ale ponoříme-li je na chvíli do vroucí vody, slupka se uvolní. Pak už záleží jen na nás, jak s rajčaty dál naložíme.
Na trhu se setkáme s rajčaty keříčkovými - žlutými, datlovými, oranžovými i koktejlovými, ale můžeme dát přednost i rajčatům cherry v červené i žluté barvě nebo rajčatům masitým. Nezalekneme se rajčat černých, takzvaně kumato, a pro své pokrmy vyzkoušíme i dostupná rajčata sušená.
V dřívějších dobách bylo považováno rajče (jako mnoho dalších druhů zeleniny) za afrodiziakum. Francouzi jej nazvali jablkem lásky - pomme d´amour - věřilo se, že právě ono podporuje vášeň. Je pravdou, že rajčata obsahují beta karoten a vitamín C a B, a jsou nedílnou součástí každé kuchyně. Vyzkoušejte tedy i vy jejich chuť a využijte některý z receptů na přípravu pokrmů s rajčaty. Jistě vás v horkých dnech například právě saláty z rajčat nejen nasytí, ale především osvěží.
Vyberte si i z dalších receptů, ve kterých užijete rajčata
Pochutnejte si na těch nejlepších receptech z rajčat
Milujete chuť zralých rajčat a chcete vyzkoušet nové recepty? Vybrali jsme pro vás výborné pokrmy, ve kterých si rajčata můžete dopřát jak v čerstvé podobě, tak zapečená, v podobě omáček, polévek, chuťovek a netradičně i v pomazánce.
Foto: Profimedia.cz
autor admin_vareni
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena