Dnes patří rajčata po bramborách k nejpoužívanější potravině po bramborách. Čerstvá rajčata používáme na ozdobu pokrmů nebo jako salát. A vařená se používají většinou v kombinaci s jinými potravinami. V mnoha zemích se dnes pěstitelé snaží vyšlechtit odrůdy, které mají různé tvary nebo i barvy (známe i zelené). Následující odrůdy jsou však snadno dostupné a pro naše účely dostačující.
Rajčata "Beefsteak"
Mají velké plody a pevnou dužinu, jsou vynikající syrová do salátů, na oblohy, chlebíčky a studené mísy. Svou velikostí se hodí i k plnění a mohou se i zapékat.
Rajčata "Plum"
Jsou nejoblíbenější v Itálii, ale jsou jen sezónní. Mají tuhou dužinu, málo semínek a lahodnou chuť i vůni, nejlépe se hodí pro delší tepelnou úpravu, do omáček a dušených směsí.
Rajčata "Cherry"
Jsou to trpaslíci v rajčatové rodině. Jsou velice pevná a nemusíme je vůbec krájet. V salátech nebo na špízech vypadají výborně i jako příloha ke grilovaným masům.
Žlutá rajčata
Mají méně výraznou chuť, ale nejsou tak kyselá. Pěstují se v několika tvarech i velikostech a můžeme jimi nahrazovat červená nebo je dohromady kombinovat a docílit tak zajímavé barevnosti pokrmů.
Ačkoli jsou rajčata k dostání po celý rok, nejchutnější jsou v sezóně. Existují však rajčatové výrobky a ty jsou rovnocenné náhražky. Rajčata se zavařují buď celá nebo krájená, připravuje se z nich protlak a kečup. A také používáme sušená rajčata na slunci, která mají výraznou, jakoby kouřovou chuť.
Foto:
Profimedia.cz