reklama
hledat uživatel
       

První rajče bylo do Evropy dovezeno zřejmě kolem roku 1523. Jaká rajčata si můžeme zakoupit v obchodech, jak a co lze z rajčat připravit pro denní menu?

Možnosti úpravy rajských jablíček

Rajčatové saláty

Z rajčat se připravují výborné saláty. Oblíbený je šopský salát s cibulí, paprikou, balkánským sýrem a bulharským kořením nebo salát capresse s mozarellou, bazalkou, olivovým olejem a kořením, ale také velice jednoduchý polský salát, jehož součástí jsou právě rajčata, cibulka a směs sekaných bylinek. Na ozdobu salátových mís nebo jako doplněk přesnídávek jsou nejvhodnější rajčata třešňová, koktejlová, černá a datlová.

Rajčatové polévky

Chutné jsou i připravené polévky - každý zná jistě vydatnou rajskou polévku, ale vyzkoušeli jste polévku gazpacho? Jde o výbornou studenou polévku z rajčat, paprik a cibule.

Rajčatové omáčky

Rajčata se používají také k přípravě omáček, ale i na dušená jídla, do těstovin, nezbytná jsou pro přípravu pizzy a do omelet. Ani lečo se neobejde bez rajčat a pochutnáte si jistě i na grilovaných rajčatech.

Sušená rajčata

Takto připravená rajčata jsou vhodná k masitým pokrmům, k zelenině, do syrových zeleninových salátů a pomazánek. Mohou se také spolu se stroužky česneku a směsí bylinek zalít olivovým olejem.

Pasty, čatní

Pokud nakrájíte na plátky zelená rajčata, namočíte je v těstíčku či ve strouhance a osmažíte, můžete z nich připravit pastu nebo čatní.

Smažená rajčata, plněná rajčata, horká i studená

Masitá rajčata jsou vhodná na smažení spolu se steaky, můžou se i vydlabat a plnit bramborovým salátem, studeným lososem, pikantní vaječnou pomazánkou nebo ochuceným tvarohem. Podávají se horká i studená. Jsou také osvěžující součástí sendvičů. Rajská jablíčka jsou oblíbená neloupaná, ale ponoříme-li je na chvíli do vroucí vody, slupka se uvolní. Pak už záleží jen na nás, jak s rajčaty dál naložíme.

Některé druhy rajčat

Na trhu se setkáme s rajčaty keříčkovými - žlutými, datlovými, oranžovými i koktejlovými, ale můžeme dát přednost i rajčatům cherry v červené i žluté barvě nebo rajčatům masitým. Nezalekneme se rajčat černých, takzvaně kumato, a pro své pokrmy vyzkoušíme i dostupná rajčata sušená.

Na závěr

V dřívějších dobách bylo považováno rajče (jako mnoho dalších druhů zeleniny) za afrodiziakum. Francouzi jej nazvali jablkem lásky - pomme d´amour - věřilo se, že právě ono podporuje vášeň. Je pravdou, že rajčata obsahují beta karoten a vitamín C a B, a jsou nedílnou součástí každé kuchyně. Vyzkoušejte tedy i vy jejich chuť a využijte některý z receptů na přípravu pokrmů s rajčaty. Jistě vás v horkých dnech například právě saláty z rajčat nejen nasytí, ale především osvěží.

Foto: Profimedia.cz



Přidat příspěvek k článku Rajská jablíčka

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.