reklama
hledat uživatel
       

Rakouská kuchyně 2.díl

Dnešní díl bude věnován typicky rakouským pokrmům. K nim bezesporu patří vídeňský řízek. Oblíbené jsou i tyrolské špekové knedlíky se zelím, různě připravované ryby a císařský trhanec.

Wiener Schnitzel

Wiener Schnitzel (vídeňský řízek) patří mezi nejznámější a nejtradičnější rakouské masové pokrmy. Jedná se o osmažený tenký telecí plátek v trojobalu, který bývá někdy podáván také s volským okem. Ve Vídni se Schnitzel servíruje na zvláštní talíř, neboť je tak velký, že se příloha k němu již nevejde - našinec může jen závidět.

Tafelspitz

Tafelspitz - hovězí špička vařená v zeleninovém vývaru podávaná s bramborem a zeleninou. Občas se k ní přidává výborně chutnající mírně štiplavý jablečný křen.

Tiroler Knaedl a Spaetzle

Tyrolské knedlíky - Tiroler Knaedl (Knädel) jsou vlastně knedlíky z uzeného masa, slaniny a vajec podávaných s kysaným zelím a brambory.

Spaetzle (Spätzle) jsou těstovinové halušky se sýrem nebo se zelím. Halušky jsou vždy podávány s velikou porcí cibulky dozlatova osmažené na husím sádle.

V Tyrolsku se pořádají velké gastronomická festivaly na počest těchto jídel. Knoedelfest se chlubí nejdelším stolem s knedlíky na světě (300m), kde bývá k snědku 22 000 knedlíků ve 23 chuťových variantách. Tradiční knedlíkový stůl je vyvrcholením St. Johannských salašnických slavností (září) a Speckfest, který můžeme navštívit třetí květnový víkend v hlavním městě autonomní oblasti Horní Adiže Bolzanu

Vídeňský guláš

Drobně pokrájenou cibuli (350g) osmažíme v hrnci dorůžova na sádle (80g). Odstavíme a vmícháme mletou papriku (1 lžíce), hned podlijeme trochou masového vývaru a vše přivedeme k varu. Přidáme hovězí maso (500g kližky) pokrájené na kostky, rajčatový protlak (2 lžíce) a ochutíme solí a pepřem. Vše zalijeme vývarem, aby maso bylo potopeno do poloviny a přikryté pokličkou dusíme na mírném ohni až do změknutí. Při dušení maso občas promícháme a podle potřeby přiléváme vývar. Jako přílohu podáváme houskový knedlík, ale i brambory nebo rýži.

Na dochucení guláše můžeme použít drcený kmín nebo majoránku. Také po změknutí masa jej můžeme vyndat, šťávu vydusit a pak zahustit hladkou moukou (1 lžíce) rozkvedlanou v masovém vývaru.

Pivo

Mezi nejoblíbenější nápoje Rakušanů (především mužů) patří pivo, které je ovšem oproti našim českým pivům velmi sladké. Nejznámější rakouská piva jsou Gösser, Zipfer a Schwechater, běžně se čepují v místních restauracích i barech.

Káva

Rakušané patří mezi vášnivé milovníky kávy, a tak Rakousko a především Vídeň je známá jako město kaváren a kavárniček. Když se posadíte do kavárny, můžete si vybrat například kávu mocca (černá překapávaná káva), brauner (mocca s mlékem), melange (výborná káva s našlehaným mlékem), kapucín (káva s našlehaným mlékem a čokoládou) nebo třeba einspäner (silná káva se šlehačkou u nás známá jako Vídeňská káva). Pokud máte rádi kávu s troškou alkoholu, můžete se nechat inspirovat a zvolit třeba masagran (ledová káva s maraskinem), fiakr (mocca s rumem), nebo velmi oblíbenou mocca gespritzt (mocca s koňakem). Ale samozřejmě si můžete vybrat kávu s příchutí vašeho oblíbeného alkoholu. Ke kávě se vždy zdarma podává sklenice vody či minerálky.

Z nealkoholických nápojů patří k nejoblíbenějším bylinná limonáda Almdudler nebo si můžete dát ovocný džus ovšem většinou zahraničních značek.

Rakouská kuchyně 1.díl

Foto: Pixmac.cz



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 7
  • hokuspokus
    hokuspokus

    Nedávno vyšly v němčině zajímavé kuchařky: Dvoudílná učebnice vaření od vynikajícího kuchaře Plachutty, jemuž pomáhal sám Eckart Witzigmann, tzv. kuchař století. Cukrovinkám je věnována kniha šéfkonditora hotelu Sacher. Snad je někdo vydá v češtině?

    24.01.2010 01:40:32

    • Bažant
      Bažant

      Re: Kuchařky

      Český překlad případně na kvalitním papíru a zřejmě s mnoha obrázky bude asi k nezaplacení. Nemohu si pomoci, podle mého názoru pro kuchaře a běžnou potřebu (a to může být třeba 99% případů) stačí technologie Sedláčkové, po otci Vrabcova teplá a studená ve vynikajícím tuším 6. vydání a po dědovi na čtení Reimanům cukrářský spis ad., dnes spíž již veskrze teoretický a ve výsledku nedostižný. A pak praxe a praxe. Ve vídeňském knihkupectví (nespecializovaném) jsem viděl tolik kuch. literatury, až to bylo zvláštní. Samo, že by člověk všechno chtěl. Ale pak si řekne – hrome, proč vlastně? Jednak na to nemá prachy, jednak to nemá kam dát a nakonec: vyčerpal možnosti toho, co je mu k dispozici, aby mohl investovat do dalších, byť atraktivních knih? Ne. Můj příspěvek je off-topic, za což se omlouvám. Jen jsem tak jako uvažoval nad tím, zda současné zdroje jsou domrtě využité a praxe na nich založená natolik rutinní, že jest třeba dalších podnětů. V mém případě rozhodně bohužel ne 8(

      25.01.2010 08:19:32

    • hokuspokus
      hokuspokus

      Máš pravdu, ale ...

      Co napsal Bažant jistě souhlasí. Ale článek se vztahoval na rakouskou kuchyni, ne na českou. Proto jsem přidal informaci pro toho, kdo má zájem o autentické recepty. Rozdíly mezi oběma kuchyněmi jsou, i když nepříliš velké.

      25.01.2010 10:35:44

  • Bažant
    Bažant

    téměř všude lze zpřesňovat, např. do v. guláše se zde tuším cmrndá ocet a zmiňovaný předěl rakousko - italský patří, pravda, Itálii, ale až po konci 1. sv. války. A prý že s dost eklhaft způsoby, které měly primět tamní obyvatelstvo, aby si novou státní příslušnost řádně uvědomilo. Probrat rakouskou kuchyni sakumpikum by bylo na brožuru, a ne na sloupek přes dvě obrazovky, no ne?

    08.01.2010 15:42:54

  • Carla
    Carla

    Rakouská kuchyně

    nabízí určitě víc než jenom Sachertorte, Wiener Schnitzel, Strudel, Tafelspitz a Gulasch. Rakousko má 9 spolkových zemí a každá nabízí spoustu specialit. Kde prosím jste jedla vídeňský řízek s volským okem nebo s kyselým zelím a krupicovými knedlíčky? Vídeňský řízek je sice velký, ale tenký, protože se dělá z tenkého telecího plátu. Tyrolské knedlíky a brambory? Bolzano - Bozen patří k Itálii. Na půl kila masa do guláše dáváte 100 g mouky? Ke kávě v kavárnách se nepodává minerálka, ale obyčejná voda - zdarma. Kapuziener se podává s trochou šlehačky, nebo kondenzovaného mléka, aby měl barvu mnišské kutny kapucínů. Einspänner je silná káva se šlehačkou a mletým cukrem podává se ve sklenici s jedním uchem. Mazagran je ledová káva, podáváná nejenom s maraschinem, ale i s kouskem ledu. Franziskaner, Fiaker, Eiskaffee atd. patří také do repertoáru kávy. Zajímavé by bylo napsat, proč se ty kávy tak jmenují.

    06.01.2010 17:10:45

Celkem záznamů: 7

Přidat příspěvek k článku Rakouská kuchyně 2.díl

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.