Těstoviny mohou být přílohou i hlavním jídlem. Domácí těstoviny mají své kouzlo, jsou připraveny s láskou. U raviol si náplň zvolíme podle libosti.
Rodinu je třeba v kuchyni občas příjemně překvapit. Koupené polotovary, ohřáté hotové potraviny nejsou tím pravým. Jistě jsou dny, kdy na vaření nemáme moc času a takzvanou rychlovku uvítáme. Ale nastane-li den, kdy se vaření můžeme více věnovat a máme náladu připravit opravdovou chuťovku, využijme ji a pohrajme si s přípravou jídla.
Rodina i hosté uvítají domácí těstoviny - tentokrát ravioli s výtečnou náplní. Základem je příprava perfektního těsta.
Připravujeme-li čas od času nudle do polévky, použijeme tentýž recept na těsto těstovin ravioli.
Za vyzkoušení stojí i recept, kdy na kilo hladké mouky budeme potřebovat 6 celých vajec, 2 lžíce olivového oleje, trochu soli a 3 lžíce tekutého másla.
Mouku vsypeme na vál, uprostřed uděláme důlek, kam vložíme vejce a ostatní přísady. Promícháme vše s moukou, důkladně prohnětáme do té doby, než je těsto bez hrbolků a hladké. Těsto necháme pár desítek minut odstát, můžeme ho zakrýt potravinářskou fólií.
Mezitím si můžeme připravit zvolenou náplň. Každou z náplní tvoříme zvlášť v menší misce.
Sýr do raviol můžeme zvolit podle chuti. Dobře chutná sýr ricota, hermelín i niva, můžeme však plnit i obyčejným eidamem, lépe chutnají tučnější varianty sýru. Můžeme plnit pouze samotným strouhaným sýrem, sýr můžeme také okořenit - oreganem, provensálským kořením nebo trochou chilli. K sýru můžeme přimíchat i nadrobno nasekané vlašské ořechy, černé i zelené olivy, případně čerstvé (na cibulce osmažené) houby.
Při přípravě tvarohové náplně postupujeme stejně. Tvaroh v misce rozmačkáme vidličkou, osolíme, okořeníme a přidáme to, co máme rádi. Volíme klasický měkký tvaroh.
Na zeleninovou náplň do těchto těstovin se hodí mražená drobná zelenina, podušená na cibulce a okořeněná mletým černým pepřem a solí. Můžeme přidat čerstvé nasekané nebo sušené bylinky pro výraznější chuť. Výborně chutná také podušený a ochucený špenát.
Na plnění těstovin je nejvhodnější mleté maso. Mleté maso připravíme a ochutíme, jak jsme zvyklí. Můžeme si na velmi drobné kousky nakrájet i maso kuřecí a podusit jej na másle, samozřejmě osolit a proložit kořením.
Těsto jsme nechali odležet, nyní přichází na řadu tvorba mini plněných „šátečků“. Těsto rozdělíme na více dílů a natenko vyválíme. Vytvoříme delší pásy. Na polovinu těsta naklademe v odstupech malé porce náplně (bude stačit 1 kávová lžička) a druhou částí přiklopíme. Mírně přitlačíme, dáváme pozor, aby náplň zůstala na svém místě a vytvořila malý kopeček.
Pomocí rádélka vykrojíme taštičky. Můžeme krájet malé obdélníky, kostky, kolečka i trojúhelníčky, záleží na naší fantazii. Okraje k sobě přitiskneme tak, aby při vaření náplň z taštiček nevypadla. Pestrost tvarů na samotném talíři k podávání vypadá moc hezky.
Pokud si netroufáme na překládání pásů, můžeme si pomoci vykrajovacími tvořítky s vlnitým okrajem.
V hrnci přivedeme dostatečné množství vody k varu, ravioli po částech do vody vložíme a uvaříme, ravioli musí vyplavat na povrch. Celé vaření trvá 2 - 3 minuty. Scedíme nebo vybereme děrovanou naběračkou, ravioli necháme okapat a můžeme mírně pokapat olivovým olejem.
Ravioli podáváme s oblíbenou omáčkou nebo dresinkem, sypané sýrem a kořením, kterým jsme ochutili náplň. Zdobíme lístky bazalky.
Foto: Profimedia
autor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena