reklama
hledat uživatel
       

Recept na bezovou marmeládu krok za krokem

1) Na bezovou marmeládu budeme potřebovat 15 - 20 rozvinutých bezových květenství, 750 ml převařené vody, 200 g želírovacího cukru, 1 balíček želírovacího prostředku, 200 g cukru krupice a 1 limetku. 

Bezová marmeláda

2) Bezové květy odtrhneme od stonků a důkladně propláchneme pod tekoucí vodou, abychom je zbavili všech nečistot a broučků. 

Bezová marmeláda

3) Květy vsypeme do velkého hrnce a zalijeme převařenou horkou vodou. Bez necháme louhovat 2 - 3 dny. 

Bezová marmeláda

4) Květy bezu scedíme. Pro dokonale čistou šťávu použijeme kromě cedníku i plátýnko. 

Přidáme vymačkanou šťávu z limetky. 

Bezová marmeláda

Bezová marmeláda

5) Želírovací prostředek připravíme podle návodu. 

V případě Gelfixu postupujeme takto - želírovací prostředek promícháme s 2 lžícemi želírovacího cukru.

Bezová marmeláda

Bezová marmeláda

6) Směs vmícháme do bezové šťávy a za stálého míchání 1 minutu povaříme. 

Bezová marmeláda

7) Přisypeme zbytek želírovacího cukru s krupicovým a za stálého míchání vaříme 5 - 10 minut. 

Pokud se nám během vaření tvoří pěna, sesbíráváme ji lžící. 

Bezová marmeláda

Bezová marmeláda

8) Horkou bezovou marmeládu plníme do čistých sklenic. 

Bezová marmeláda

Bezová marmeláda

9) Sklenici s bezovou marmeládou pečlivě zavíčkujeme, obrátím dnem vzhůru a necháme vychladnout. 

Bezová marmeláda

Bezová marmeláda

10) Bezovou marmeládu po vychlazení podáváme podle libosti jako každou jinou marmeládu. Je velmi aromatická a opravdu dobrá! 

Bezová marmeláda

Bezová marmeláda

Bezová marmeláda a finanční náročnost

Květy černého bezu nás stojí jen trochu hledání a času. Za oba cukry si započítáme  asi 30 Kč, želírovací prostředek přijde asi na 20 Kč, limetka na 4 Kč. Bezová marmeláda nás tak vyjde zhruba na 54 Kč. Z tohoto množství si připravíme 1 velkou zavařovací sklenici a 1 malou přesnídávkovou. 



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 13
  • Marie z Vysočiny
    Marie z Vysočiny

    Marmeláda z květů bílého bezu

    Každoročně dělám z květů siup a poože už je odkvetlý, tk se těším, až příští rok vyzkouším marmeládu.

    15.07.2018 09:07:33

  • Věra
    Věra

    Bezová marmeláda

    Zkoušela jsem ji přesně podle receptu a také mi začala plesnivět,co jsem udělala špatně nevím

    06.06.2017 09:50:29

    • Michy
      Michy

      Re: Bezová marmeláda

      To bohužel netuším, já ji měla v pořádku...zkuste některý z tipů v článku, možná nepřevařené sklenice apod.
      https://clanky.vareni.cz/vychy tavky-pri-vareni-marmelady/

      06.06.2017 12:30:08

  • kikinka
    kikinka

    Komentář k článku Recept na bezovou marmeládu krok za krokem

    ahojky.zkousela jsem delat bezovou marmeladu presne podle receptu a nejak nechce ztuhnout nevite proc?dekuji.

    24.06.2015 20:56:25

  • Káča
    Káča

    Komentář k článku Recept na bezovou marmeládu krok za krokem

    Už jednou jsem takto louhovala bez a už po dvou dnech začínal plesnivět. Nechybí v návodu instrukce, že se mají květy zakrýt a několikrát denně míchat?

    18.06.2015 20:32:08

    • Katerina
      Katerina

      Re: Komentář k článku Recept na bezovou marmeládu krok za krokem

      Dřív taky tak dělala.Už na druhy den kvety stmavli a začinali kazit se.Teď kvety bezu zalivam studenou vodou s dávám vylouhovat na 2-3 dní do ledničky. Jen trochu stavme a huť siropu výrazná bezova. Příští rok určitě vyzkouším udělat i marmelad.

      14.07.2018 00:32:28

  • Jadwiga Vagans
    Jadwiga Vagans

    první pokus

    Bezovou šťávu nám mamka před lety dělala, byla vynikající. Ale marmeládu jsem nikdy nejedla. Zkusila jsem ji poprvé a podle tohohle receptu. Zdá se, že se povedla. Má vynikající chuť. Autorce receptu moc děkuji. Určitě ji budu dělat každý rok. Ostatním přeji ať se daří.....

    17.06.2015 20:50:15

  • jirina (tecka) hermann
    jirina (tecka) hermann

    Bezová marmeláda

    Bezová marmeláda mne ihned zaujala, prvně jsem dělala sirup z květů z černého bezu, výborný, mám 36(litrových) lahví, na celý rok, poté jsem se pustila do marmelády, opravdu je úžasná, jemná, mám 25 sklenic (3 dcl).
    Děkuji autorce za recept

    14.06.2015 16:16:53

  • kuky
    kuky

    bezová marmoška

    ještě jsem jí nedělala ani neochutnala a to už jsem vlastně babka skoro nad hrobem. určitě jí udělám,květy mám na zahradě.

    12.06.2015 11:50:11

  • zikuskova (tecka) jana
    zikuskova (tecka) jana

    Bezová marmeláda

    Teď jsem ji dovařila a musím uznat, že je to vážně lahůdka příjemná změna
    ještě,že jsem si odpoledne na vzjížďce na kole natrhala květy na další várku
    dělala jsem přesně podle receptu a povedlo se moc děkuji za tip :-)

    10.06.2015 20:41:17

  • michaela.kalafutova
    michaela.kalafutova

    Komentář k článku Recept na bezovou marmeládu krok za krokem

    Řekla bych, že studená, neb se má 3 dny luhovat.
    Výborný je i med, kam patří horká voda:
    http://www.ireceptar.cz/vareni -a-recepty/napoje/sirup-stava- caj-med-polevka-a-smazene-rizk y-z-kvetu-cerneho-bezu/

    08.06.2015 09:51:10

  • Vlastimil Balaš
    Vlastimil Balaš

    Bezová marmeláda

    Převařená voda má být studená nebo horká?

    06.06.2015 21:23:09

Celkem záznamů: 13

Přidat příspěvek k článku Recept na bezovou marmeládu krok za krokem

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.