Recept na bezovou marmeládu krok za krokem
1) Na bezovou marmeládu budeme potřebovat 15 - 20 rozvinutých bezových květenství, 750 ml převařené vody, 200 g želírovacího cukru, 1 balíček želírovacího prostředku, 200 g cukru krupice a 1 limetku.

2) Bezové květy odtrhneme od stonků a důkladně propláchneme pod tekoucí vodou, abychom je zbavili všech nečistot a broučků.

3) Květy vsypeme do velkého hrnce a zalijeme převařenou horkou vodou. Bez necháme louhovat 2 - 3 dny.

4) Květy bezu scedíme. Pro dokonale čistou šťávu použijeme kromě cedníku i plátýnko.
Přidáme vymačkanou šťávu z limetky.


5) Želírovací prostředek připravíme podle návodu.
V případě Gelfixu postupujeme takto - želírovací prostředek promícháme s 2 lžícemi želírovacího cukru.


6) Směs vmícháme do bezové šťávy a za stálého míchání 1 minutu povaříme.

7) Přisypeme zbytek želírovacího cukru s krupicovým a za stálého míchání vaříme 5 - 10 minut.
Pokud se nám během vaření tvoří pěna, sesbíráváme ji lžící.


8) Horkou bezovou marmeládu plníme do čistých sklenic.


9) Sklenici s bezovou marmeládou pečlivě zavíčkujeme, obrátím dnem vzhůru a necháme vychladnout.


10) Bezovou marmeládu po vychlazení podáváme podle libosti jako každou jinou marmeládu. Je velmi aromatická a opravdu dobrá!


Bezová marmeláda a finanční náročnost
Květy černého bezu nás stojí jen trochu hledání a času. Za oba cukry si započítáme asi 30 Kč, želírovací prostředek přijde asi na 20 Kč, limetka na 4 Kč. Bezová marmeláda nás tak vyjde zhruba na 54 Kč. Z tohoto množství si připravíme 1 velkou zavařovací sklenici a 1 malou přesnídávkovou.
Marmeláda z květů bílého bezu
Každoročně dělám z květů siup a poože už je odkvetlý, tk se těším, až příští rok vyzkouším marmeládu.
15.07.2018 09:07:33
Bezová marmeláda
Zkoušela jsem ji přesně podle receptu a také mi začala plesnivět,co jsem udělala špatně nevím
06.06.2017 09:50:29
Re: Bezová marmeláda
To bohužel netuším, já ji měla v pořádku...zkuste některý z tipů v článku, možná nepřevařené sklenice apod.
https://clanky.vareni.cz/vychy tavky-pri-vareni-marmelady/
06.06.2017 12:30:08
Komentář k článku Recept na bezovou marmeládu krok za krokem
ahojky.zkousela jsem delat bezovou marmeladu presne podle receptu a nejak nechce ztuhnout nevite proc?dekuji.
24.06.2015 20:56:25
Komentář k článku Recept na bezovou marmeládu krok za krokem
Už jednou jsem takto louhovala bez a už po dvou dnech začínal plesnivět. Nechybí v návodu instrukce, že se mají květy zakrýt a několikrát denně míchat?
18.06.2015 20:32:08
Re: Komentář k článku Recept na bezovou marmeládu krok za krokem
Dřív taky tak dělala.Už na druhy den kvety stmavli a začinali kazit se.Teď kvety bezu zalivam studenou vodou s dávám vylouhovat na 2-3 dní do ledničky. Jen trochu stavme a huť siropu výrazná bezova. Příští rok určitě vyzkouším udělat i marmelad.
14.07.2018 00:32:28
první pokus
Bezovou šťávu nám mamka před lety dělala, byla vynikající. Ale marmeládu jsem nikdy nejedla. Zkusila jsem ji poprvé a podle tohohle receptu. Zdá se, že se povedla. Má vynikající chuť. Autorce receptu moc děkuji. Určitě ji budu dělat každý rok. Ostatním přeji ať se daří.....
17.06.2015 20:50:15
Bezová marmeláda
Bezová marmeláda mne ihned zaujala, prvně jsem dělala sirup z květů z černého bezu, výborný, mám 36(litrových) lahví, na celý rok, poté jsem se pustila do marmelády, opravdu je úžasná, jemná, mám 25 sklenic (3 dcl).
Děkuji autorce za recept
14.06.2015 16:16:53
bezová marmoška
ještě jsem jí nedělala ani neochutnala a to už jsem vlastně babka skoro nad hrobem. určitě jí udělám,květy mám na zahradě.
12.06.2015 11:50:11
Bezová marmeláda
Teď jsem ji dovařila a musím uznat, že je to vážně lahůdka příjemná změna
ještě,že jsem si odpoledne na vzjížďce na kole natrhala květy na další várku
dělala jsem přesně podle receptu a povedlo se moc děkuji za tip :-)
10.06.2015 20:41:17
Komentář k článku Recept na bezovou marmeládu krok za krokem
Řekla bych, že studená, neb se má 3 dny luhovat.
Výborný je i med, kam patří horká voda:
http://www.ireceptar.cz/vareni -a-recepty/napoje/sirup-stava- caj-med-polevka-a-smazene-rizk y-z-kvetu-cerneho-bezu/
08.06.2015 09:51:10
Bezová marmeláda
Převařená voda má být studená nebo horká?
06.06.2015 21:23:09
Re: Bezová marmeláda
Voda by měla být horká.
12.07.2018 18:58:50