reklama
hledat uživatel
       

Recept na bezovou marmeládu krok za krokem

1) Na bezovou marmeládu budeme potřebovat 15 - 20 rozvinutých bezových květenství, 750 ml převařené vody, 200 g želírovacího cukru, 1 balíček želírovacího prostředku, 200 g cukru krupice a 1 limetku. 

Bezová marmeláda

2) Bezové květy odtrhneme od stonků a důkladně propláchneme pod tekoucí vodou, abychom je zbavili všech nečistot a broučků. 

Bezová marmeláda

3) Květy vsypeme do velkého hrnce a zalijeme převařenou horkou vodou. Bez necháme louhovat 2 - 3 dny v chladu.  

Bezová marmeláda

4) Květy bezu scedíme. Pro dokonale čistou šťávu použijeme kromě cedníku i plátýnko. 

Přidáme vymačkanou šťávu z limetky

Bezová marmeláda

Bezová marmeláda

5) Želírovací prostředek připravíme podle návodu. 

V případě Gelfixu postupujeme takto - želírovací prostředek promícháme s 2 lžícemi želírovacího cukru.

Bezová marmeláda

Bezová marmeláda

6) Směs vmícháme do bezové šťávy a za stálého míchání 1 minutu povaříme. 

Bezová marmeláda

7) Přisypeme zbytek želírovacího cukru s krupicovým a za stálého míchání vaříme 5 - 10 minut. 

Pokud se nám během vaření tvoří pěna, sesbíráváme ji lžící. 

Bezová marmeláda

Bezová marmeláda

8) Horkou bezovou marmeládu plníme do čistých sklenic. 

Bezová marmeláda

Bezová marmeláda

9) Sklenici s bezovou marmeládou pečlivě zavíčkujeme, obrátím dnem vzhůru a necháme vychladnout. 

Bezová marmeláda

Bezová marmeláda

10) Bezovou marmeládu po vychlazení podáváme podle libosti jako každou jinou marmeládu. Je velmi aromatická a opravdu dobrá! 

Bezová marmeláda

Bezová marmeláda

Bezová marmeláda a finanční náročnost

Květy černého bezu nás stojí jen trochu hledání a času. Za oba cukry si započítáme  asi 30 Kč, želírovací prostředek přijde asi na 20 Kč, limetka na 4 Kč. Bezová marmeláda nás tak vyjde zhruba na 54 Kč. Z tohoto množství si připravíme 1 velkou zavařovací sklenici a 1 malou přesnídávkovou. 



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 15
  • Marie z Vysočiny
    Marie z Vysočiny

    Marmeláda z květů bílého bezu

    Každoročně dělám z květů siup a poože už je odkvetlý, tk se těším, až příští rok vyzkouším marmeládu.

    15.07.2018 09:07:33

  • Věra
    Věra

    Bezová marmeláda

    Zkoušela jsem ji přesně podle receptu a také mi začala plesnivět,co jsem udělala špatně nevím

    06.06.2017 09:50:29

    • Michy
      Michy

      Re: Bezová marmeláda

      To bohužel netuším, já ji měla v pořádku...zkuste některý z tipů v článku, možná nepřevařené sklenice apod.
      https://clanky.vareni.cz/vychy tavky-pri-vareni-marmelady/

      06.06.2017 12:30:08

    • Marie
      Marie

      Re: Bezová marmeláda

      Dělala jsem ji před 3 roky a neplesniví,nechávám si jednu skleničku na TEST,abych věděla jak se to chová.A nic,dobrá je stále.Ale je to víc želé,než marmeláda.A jen malá poznámka, kdo nemá rád tu hnědavou barvu želé, může přidat PL/polévkovou lžíci/ sirupu červené barvy nebo lisované šťávy.

      06.07.2019 09:50:13

    • Marie
      Marie

      Re: Bezová marmeláda

      Dělala jsem ji před 3 roky a neplesniví,nechávám si jednu skleničku na TEST,abych věděla jak se to chová.A nic,dobrá je stále.Ale je to víc želé,než marmeláda.A jen malá poznámka, kdo nemá rád tu hnědavou barvu želé, může přidat PL/polévkovou lžíci/ sirupu červené barvy nebo lisované šťávy.

      06.07.2019 09:51:04

  • kikinka
    kikinka

    Komentář k článku Recept na bezovou marmeládu krok za krokem

    ahojky.zkousela jsem delat bezovou marmeladu presne podle receptu a nejak nechce ztuhnout nevite proc?dekuji.

    24.06.2015 20:56:25

  • Káča
    Káča

    Komentář k článku Recept na bezovou marmeládu krok za krokem

    Už jednou jsem takto louhovala bez a už po dvou dnech začínal plesnivět. Nechybí v návodu instrukce, že se mají květy zakrýt a několikrát denně míchat?

    18.06.2015 20:32:08

    • Katerina
      Katerina

      Re: Komentář k článku Recept na bezovou marmeládu krok za krokem

      Dřív taky tak dělala.Už na druhy den kvety stmavli a začinali kazit se.Teď kvety bezu zalivam studenou vodou s dávám vylouhovat na 2-3 dní do ledničky. Jen trochu stavme a huť siropu výrazná bezova. Příští rok určitě vyzkouším udělat i marmelad.

      14.07.2018 00:32:28

  • Jadwiga Vagans
    Jadwiga Vagans

    první pokus

    Bezovou šťávu nám mamka před lety dělala, byla vynikající. Ale marmeládu jsem nikdy nejedla. Zkusila jsem ji poprvé a podle tohohle receptu. Zdá se, že se povedla. Má vynikající chuť. Autorce receptu moc děkuji. Určitě ji budu dělat každý rok. Ostatním přeji ať se daří.....

    17.06.2015 20:50:15

  • Jiřina Hermann
    Jiřina Hermann

    Bezová marmeláda

    Bezová marmeláda mne ihned zaujala, prvně jsem dělala sirup z květů z černého bezu, výborný, mám 36(litrových) lahví, na celý rok, poté jsem se pustila do marmelády, opravdu je úžasná, jemná, mám 25 sklenic (3 dcl).
    Děkuji autorce za recept

    14.06.2015 16:16:53

  • kuky
    kuky

    bezová marmoška

    ještě jsem jí nedělala ani neochutnala a to už jsem vlastně babka skoro nad hrobem. určitě jí udělám,květy mám na zahradě.

    12.06.2015 11:50:11

  • Jana Zikušková
    Jana Zikušková

    Bezová marmeláda

    Teď jsem ji dovařila a musím uznat, že je to vážně lahůdka příjemná změna
    ještě,že jsem si odpoledne na vzjížďce na kole natrhala květy na další várku
    dělala jsem přesně podle receptu a povedlo se moc děkuji za tip :-)

    10.06.2015 20:41:17

  • michaela.kalafutova
    michaela.kalafutova

    Komentář k článku Recept na bezovou marmeládu krok za krokem

    Řekla bych, že studená, neb se má 3 dny luhovat.
    Výborný je i med, kam patří horká voda:
    http://www.ireceptar.cz/vareni -a-recepty/napoje/sirup-stava- caj-med-polevka-a-smazene-rizk y-z-kvetu-cerneho-bezu/

    08.06.2015 09:51:10

  • Vlastimil Balaš
    Vlastimil Balaš

    Bezová marmeláda

    Převařená voda má být studená nebo horká?

    06.06.2015 21:23:09

Celkem záznamů: 15

Přidat příspěvek k článku Recept na bezovou marmeládu krok za krokem

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.