Recept na boloňské špagety krok za krokem

Recept na velmi oblíbenou boloňskou omáčku, pasta alla bolognese. Směs z mletého masa, zeleniny a těch správných bylinek, která v kombinaci s těstovinami (ideálně špagety) sklidí velký potlesk!

Recept na boloňské špagety krok za krokem

1) Příprava surovin. 

Na boloňské špagety si připravíme 500 g mletého masa (napůl vepřové a hovězí), 2 větší mrkve, 2 středně velké cibule, 2 - 3 řapíky řapíkatého celeru, 1 konzervu krájených rajčat v rajčatové omáčce, 1,5 dl suchého červeného vína, 2 lžíce olivového oleje, 3 - 4 stroužky česneku, sůl, mletý černý pepř, čerstvé bylinky (oregano, tymián). 

Samozřejmě nesmí chybět 500 g kvalitních špaget, sůl a voda na vaření. 

2) Cibule a česnek oloupeme. Mrkev oškrábeme, řapíkatý celer očistíme.

Cibuli nakrájíme na drobné kostičky, česnek na jemné plátky nebo kostičky, můžeme jej i prolisovat.  

Vyzkoušejte také recept na špagety aglio olio e peperoncino krok za krokem

 

3) Mrkev s celerem také nakrájíme na menší kousky. 

4) Ve velkém hrnci rozehřejeme olej, vsypeme cibuli a pár minut za častého míchání restujeme. 

Poté vsypeme česnek, necháme jen krátce rozvonět. 

5) Přidáme ostatní zeleninu a znovu pár minut restujeme, občas promícháme. 

Vyzkoušejte také recept na špagety chorizo, které zvládne krok za krokem opravdu každý

 

6) Přidáme mleté maso, osolíme, okořeníme, přidáme otrhané čerstvé bylinky a mícháme, dokud se maso nezačne opékat. 

Voda se vypaří a maso začne zlátnout. 

7) V tuto chvíli zalijeme červeným vínem, po chvíli přidáme i nadrobno nakrájená rajčata s omáčkou.

Pokud by nám v boloňské omáčce vadily kousky rajčat, můžeme použít rajčatové pyré. 

8) Všechno dobře promícháme a na mírném ohni necháme 45 - 60 minut dusit. 

Pokud by bylo potřeba, přiléváme vodu nebo masový vývar. 

9) Špagety uvaříme (těsně před dokončením boloňské omáčky) v osolené vodě al dente. 

Uvařené špagety scedíme a ihned servírujeme.

Vyzkoušejte také recept na pravé italské risotto s cuketou a parmazánem

 

10) Když má boloňská omáčka tu správnou hustotu, máme hotovo. Už jen podle potřeby dochutíme solí a kořením. 

11) Špagety rozdělíme do talířů, přelijeme je boloňskou omáčkou, dozdobíme zelenou bylinkou a můžeme podávat. 

Boloňské špagety a finanční náročnost

Za mleté maso zaplatíme 70 Kč, za zeleninu s kořením, bylinkami, olejem, vínem cca 70 Kč, špagety nás vyjdou asi na 30 Kč. Čtyři porce boloňských špaget tak připravíme za 170 Kč. 

Článek se mi líbí (Článek se líbí 3 lidem)
Michy autor článku:

Recept na boloňské špagety krok za krokem

Recepty: 3337


Komentáře k článku Recept na boloňské špagety krok za krokem

Celkový počet komentářů: 1
  • Maso opékám zvlášť Václav Hellebrand 20.06.2017 04:31:35

    V podstatě používám stejný postup, ale maso opékám zvlášť a opékám a míchám ho tak dlouho, dokud se nevytvoří jednotlivě kuličky masa. Potom ho přesunu do jiné nádoby a opeču cibuli,česnek ,mrkev a celer.Potom vrátím maso. Když se maso opéká zároveň se zeleninou, nedosáhne se tak dobrý výsledek. Potom je už postup stejný. Mimochodem Italové toto ragú připravují minimálně 3 hodiny ( spíše déle)

Celkem záznamů: 1
Přidat příspěvek k článku Recept na boloňské špagety krok za krokem
* Povinné pole

Píšeme jinde

  • Jak správně vybírat letní obuv?

    Jak správně vybírat letní obuv?

    Léto máme všichni rádi, ale naše nohy mohou v parnu trpět. Zvlášť, když jim nedopřejeme vzdušnou obuv a necháme je potit se v uzavřené a neprodyšné obuvi. Trápí nás nejen odřené paty, malíčky a utlačované palce, zpocené a horoucí nohy, ale od nohou pak trpí i celé tělo dyskomfortem a naše celková tělesná i duševní pohoda klesá.

  • Jedeme na vodu aneb základy pro každého vodáka

    Jedeme na vodu aneb základy pro každého vodáka

    Chcete letos zažít adrenalin na vodě? Nebo se jen lehce nechat unášet po klidné hladině malé říčky? Než někde zavoláte klasické vodácké "ahoooj", věnujte pečlivou pozornost přípravě. Její základní parametry spočívají právě v tom, kam vlastně chcete jet.




přidat nový recept