Recept na boloňské špagety krok za krokem

Recept na velmi oblíbenou boloňskou omáčku, pasta alla bolognese. Směs z mletého masa, zeleniny a těch správných bylinek, která v kombinaci s těstovinami (ideálně špagety) sklidí velký potlesk!

Recept na boloňské špagety krok za krokem

1) Příprava surovin. 

Na boloňské špagety si připravíme 500 g mletého masa (napůl vepřové a hovězí), 2 větší mrkve, 2 středně velké cibule, 2 - 3 řapíky řapíkatého celeru, 1 konzervu krájených rajčat v rajčatové omáčce, 1,5 dl suchého červeného vína, 2 lžíce olivového oleje, 3 - 4 stroužky česneku, sůl, mletý černý pepř, čerstvé bylinky (oregano, tymián). 

Samozřejmě nesmí chybět 500 g kvalitních špaget, sůl a voda na vaření. 

2) Cibule a česnek oloupeme. Mrkev oškrábeme, řapíkatý celer očistíme.

Cibuli nakrájíme na drobné kostičky, česnek na jemné plátky nebo kostičky, můžeme jej i prolisovat.  

Vyzkoušejte také recept na špagety aglio olio e peperoncino krok za krokem

 

3) Mrkev s celerem také nakrájíme na menší kousky. 

4) Ve velkém hrnci rozehřejeme olej, vsypeme cibuli a pár minut za častého míchání restujeme. 

Poté vsypeme česnek, necháme jen krátce rozvonět. 

5) Přidáme ostatní zeleninu a znovu pár minut restujeme, občas promícháme. 

Vyzkoušejte také recept na špagety chorizo, které zvládne krok za krokem opravdu každý

 

6) Přidáme mleté maso, osolíme, okořeníme, přidáme otrhané čerstvé bylinky a mícháme, dokud se maso nezačne opékat. 

Voda se vypaří a maso začne zlátnout. 

7) V tuto chvíli zalijeme červeným vínem, po chvíli přidáme i nadrobno nakrájená rajčata s omáčkou.

Pokud by nám v boloňské omáčce vadily kousky rajčat, můžeme použít rajčatové pyré. 

8) Všechno dobře promícháme a na mírném ohni necháme 45 - 60 minut dusit. 

Pokud by bylo potřeba, přiléváme vodu nebo masový vývar. 

9) Špagety uvaříme (těsně před dokončením boloňské omáčky) v osolené vodě al dente. 

Uvařené špagety scedíme a ihned servírujeme.

Vyzkoušejte také recept na pravé italské risotto s cuketou a parmazánem

 

10) Když má boloňská omáčka tu správnou hustotu, máme hotovo. Už jen podle potřeby dochutíme solí a kořením. 

11) Špagety rozdělíme do talířů, přelijeme je boloňskou omáčkou, dozdobíme zelenou bylinkou a můžeme podávat. 

Boloňské špagety a finanční náročnost

Za mleté maso zaplatíme 70 Kč, za zeleninu s kořením, bylinkami, olejem, vínem cca 70 Kč, špagety nás vyjdou asi na 30 Kč. Čtyři porce boloňských špaget tak připravíme za 170 Kč. 

Článek se mi líbí (Článek se líbí 4 lidem)
Michy autor článku:

Recept na boloňské špagety krok za krokem

Recepty: 3421


Komentáře k článku Recept na boloňské špagety krok za krokem

Celkový počet komentářů: 1
  • Maso opékám zvlášť Václav Hellebrand 20.06.2017 04:31:35

    V podstatě používám stejný postup, ale maso opékám zvlášť a opékám a míchám ho tak dlouho, dokud se nevytvoří jednotlivě kuličky masa. Potom ho přesunu do jiné nádoby a opeču cibuli,česnek ,mrkev a celer.Potom vrátím maso. Když se maso opéká zároveň se zeleninou, nedosáhne se tak dobrý výsledek. Potom je už postup stejný. Mimochodem Italové toto ragú připravují minimálně 3 hodiny ( spíše déle)

Celkem záznamů: 1
Přidat příspěvek k článku Recept na boloňské špagety krok za krokem
* Povinné pole

Píšeme jinde




přidat nový recept