reklama
hledat uživatel
       

Bylinkové máslo - jednoduchá delikatesa

S chutí másla se dá doslova čarovat a připravit si nespočet kombinací, které budou skvěle doplňovat chuť daného pokrmu. Lze použít téměř jakékoli koření, čerstvé i sušené bylinky, připravit si exotické příchutě. Použít můžeme máslo koupené, ale klidně se dát složitější cestou a máslo si připravit pravé domácí.

Domácí máslo - jak na to?

Na domácí máslo budeme potřebovat pouze 2 smetany ke šlehání (33%). Smetanu necháme před přípravou stát při pokojové teplotě, pak ji ušleháme stejně jako na šlehačku. V okamžiku, kdy se nadýchaná šlehačka začně zase roztékat a její objem zmenšovat, dále šleháme, v nejlepším případě použijeme tyčový mixér. Během pár chvilek se začne oddělovat máslo od podmáslí, dále šleháme, dokud není podmáslí jako voda. Hmotu scedíme a oddělíme máslo od podmáslí, máslo vypereme pod ledovou vodou, rukama kousky másla spojíme. Hotové domácí máslo zabalíme do potravinářské folie a dáme ztuhnout do lednice. Z toho množsví smetany vyrobíme asi 150 g másla.

Recept na bylinkové máslo krok za krokem

1) Na bylinkové máslo si připravíme 250 g másla, čerstvé bylinky (celkové množství asi 1 celá hrst), 3 - 4 stroužky česneku a sůl.

2) Celé máslo necháme změknout při pokojové teplotě, aby se nám s ním dobře pracovalo. Není třeba jej rozehřívat.

3) Bylinky opláchneme, necháme osušit, otrháme ze stonků a nasekáme nadrobno. Dnes použijeme čerstvou petrželku, pažitku, libeček a bazalku. Nezapomene na pár stroužků česneku, které oloupeme a prolisujeme.

4) Změklé máslo zašleháme se solí, česnekem a připravenými bylinkami tak, aby v něm byly rozmístěny rovnoměrně.

5) Hotové bylinkové máslo necháme ztuhnout v lednici - v požadovaném tvaru.

Můžeme z něj vyválet váleček (pomůžeme si potravinářskou folií), který po ztuhnutí nakrájíme ozdobným nožem a před podáváním necháme znovu vychladit. Máslo můžeme pomocí cukrářského sáčku s nástavcem stříkat na pečící papír do tvarů hvězdiček, růžiček apod. a nechat v chladu ztuhnout. Případně máslo plníme do formiček na led či cukroví, uložíme do lednice či mrazáku, aby se jednotlivé porce másla daly snadno vyklopit.

6) Bylinkové máslo po ztuhnutí vyklopíme z formiček a podáváme přímo na teplém pokrmu. Skvěle chutná k masu, rybám, grilované zelenině i jen tak k pečivu.



Přidat příspěvek k článku Recept na bylinkové máslo krok za krokem

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.