reklama
hledat uživatel
       

Recept na česnekovou polévku speciál krok za krokem

1) Aby měla česneková polévka tu správnou chuť a sílu, budeme potřebovat pravý hovězí vývar.

Použijeme kus hovězích žeber, která pečlivě omyjeme, ve velkém hrnci zalijeme vodou a vaříme 1,5 - 2 hodiny.

2) Mezitím si připravíme ostatní potřebné suroviny - česnek, krajíce chleba, vejce, tvrdý sýr, šunku, sůl a pepř.

Množství přizpůsobíme počtu porcí. Na 1,5 l polévky (5 porcí) si připravíme asi 4 - 5 stroužků česneku.

3) Sýr nakrájíme na menší kostičky, šunku na nudličky.

4) Česnek oloupeme a plochou stranou nože rozetřeme.

5) Chléb nakrájíme na malé kostičky a na suché pánvi za občasného promíchání opečeme.

Nyní máme nachystáno vše potřebné na přípravu česnekové polévky.

6) Maso z hovězího vývaru vyjmeme, přidáme česnek a krátce (1 - 2 minuty) povaříme.

Vývar uchováváme horký. Podle chuti osolíme a opepříme. Česnekovou polévku speciál budeme servírovat ve velkých miskách na polévku. 

7) Do každé misky dáme 1 vrchovatou lžíci sýru, 1 vrchovatou lžíci šunky a zalijeme opravdu horkým vývarem.

Do horké česnekačky vložíme syrový žloutek a podáváme.

8) Česnekovou polévku speciál podáváme s chlebovými krutony.

Můžeme ozdobit zelenou bylinkou (petrželka, pažitka apod.).

Další výborné recepty na česnekovou polévku 



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 38
  • kuchařík
    kuchařík

    česnečka versus masový vývar

    Jo, vážení, nenazývejte hovězí či jiný masový vývar česnečkou. I když jsme ve 21. století, tak nemusíme prznit lidová jídla. Nacpat do toho kde co a nazývat to speciálem je troufalost (viz. Ota) a s odpuštěním rozežranost. Klidně si to vařte, jen to nenazývejte česnečkou 21. století (tzv. speciál). Vývary ano, ale ty lidové jako je lidová česnečka - bramborový, houbový, chlebový, z chlupatých knedlíků... Pěkný den a hlavně reálný náhled na novinky s klasickým názvem. Nechte klasiku klasikou pro ty, kteří ji mají rádi tak jak je.

    04.02.2019 20:27:12

    • Pepa
      Pepa

      Re: česnečka versus masový vývar

      Plně s vámi souhlasím tak jako krkonošské kyselo bez chlebového kvásku je katastrofa.

      19.02.2019 07:07:17

  • edita hladíková
    edita hladíková

    když se vařily domácí nudle, třeba na šunkofleky. tak byla česnečka. hodně česneku nastrouhaného, zasypané červenou paprikou a solí plus lžíce sádla. po uvaření domácích těstovin na šunkofledky s vodou, ve které sa vařily domácé fkeky zalila připravená směs česneku a přidaly se domácí fleky to byla pravá česnečka

    03.02.2019 10:55:40

  • Petr sklo
    Petr sklo

    Práva cesnecka

    Do talíře dáme utřený česnek se solí tvrdý chléb lžíci sádla a zalijeme prevarenou vodou. Dobrou chuť

    03.02.2019 09:24:13

  • Petr sklo
    Petr sklo

    Práva cesnecka

    Do talíře dáme utřený česnek se solí tvrdý chléb lžíci sádla a zalijeme prevarenou vodou. Dobrou chuť

    03.02.2019 09:22:54

  • Huggo
    Huggo

    Recept na česnekovou polévku speciál krok za krokem

    Tuto polévku milujeme, zrovna ji dnes vařím. Mam ale drůbeží vývar,Brambory nedávám, proč taky,když jsou krutonky.Vejce dávám pres vidlicku celé do vrouci polevky,bilek ji vyčistí a je krásně čirá. Dnes nemám šunku tak osmahnu sunkovou klobásku na kolečka.Na konec přidám nasekaný medvědí česnek. Mňam už se těším...v tomto zimním období je vynikající a pěkně zahřeje...

    31.01.2019 10:17:02

  • JANA W.
    JANA W.

    recept na česnekovou polévku speciál krok za krokem

    Tuto polévku milujeme, zrovna ji dnes vařím. Mam ale drůbeží vývar,Brambory nedávám, proč taky,když jsou krutonky.Vejce dávám pres vidlicku celé do vrouci polevky,bilek ji vyčistí a je krásně čirá. Dnes nemám šunku tak osmahnu sunkovou klobásku na kolečka.Na konec přidám nasekaný medvědí česnek. Mňam už se těším...v tomto zimním období je vynikající a pěkně zahřeje...

    31.01.2019 10:12:08

  • JANA W.
    JANA W.

    recept na česnekovou polévku speciál krok za krokemv

    Tuto polévku milujeme, zrovna ji dnes vařím. Mam ale drůbeží vývar,Brambory nedávám, proč taky,když jsou krutonky.Vejce dávám pres vidlicku celé do vrouci polevky,bilek ji vyčistí a je krásně čirá. Dnes nemám šunku tak osmahnu sunkovou klobásku na kolečka.Na konec přidám nasekaný medvědí česnek. Mňam už se těším...v tomto zimním období je vynikající a pěkně zahřeje...

    31.01.2019 10:11:09

  • JANA
    JANA

    RECEPT NA CESNEKOVOU POLEVKU

    Tuto polévku milujeme, zrovna ji dnes vařím. Mam ale drůbeží vývar,Brambory nedávám, proč taky,když jsou krutonky.Vejce dávám pres vidlicku celé do vrouci polevky,bilek ji vyčistí a je krásně čirá. Dnes nemám šunku tak osmahnu sunkovou klobásku na kolečka.Na konec přidám nasekaný medvědí česnek. Mňam už se těším...v tomto zimním období je vynikající a pěkně zahřeje...

    31.01.2019 10:08:01

  • JANA
    JANA

    RECEPT NA CESNEKOVOU POLEVKU

    Tuto polévku milujeme, zrovna ji dnes vařím. Mam ale drůbeží vývar,Brambory nedávám, proč taky,když jsou krutonky.Vejce dávám pres vidlicku celé do vrouci polevky,bilek ji vyčistí a je krásně čirá. Dnes nemám šunku tak osmahnu sunkovou klobásku na kolečka.Na konec přidám nasekaný medvědí česnek. Mňam už se těším...v tomto zimním období je vynikající a pěkně zahřeje...

    31.01.2019 10:06:20

  • Milda
    Milda

    Osobně dávám přednost trochu klasičtější.
    Na sádle osmahnu nakrájený česnek na jemná kolečka a pak i brambory ( cca 1cmx1cm). Když to chytí takovou správnou barvu, tak to zaleju buď vývarem a když není tak třeba i masoxem nebo jiným bujonem. Osolit, opepřit a samozřejmě majoránku. Kdo má chuť, opeče si k tomu kostičky chleba ( jako třeba do hrachovky)

    30.01.2019 20:07:16

  • strelec3751
    strelec3751

    Komentář k článku Recept na česnekovou polévku speciál krok za krokem

    Ty krutony jsou lepší opéct na sádle a nešetřit. Ty suché se rychle rozmočí, ty mastné vydrží krásně křupavé.

    30.01.2019 10:44:42

  • Mirra
    Mirra

    Komentář k článku Recept na česnekovou polévku speciál krok za krokem

    To není polévka to je papáníčko !!

    10.07.2015 22:17:01

  • sendyman
    sendyman

    To je volovina! :-)

    Nic proti tomu receptu, určitě je polévka dobrá, ale "pravá" česnekajda to není.
    Základem té pravé české "lidové" česnečky je vývar z brambor. Prostě povaříte okmínované (a kdo nemůže kmín, tak ho prostě nedá, sorry, ale alergiků je dneska hafo. Žerou bůhvíjaký patlaniny z konvenience a pak "nesnášejí" kmín.) a osolené brambory, nadrobno nakrájené, mezitím prolisujete česnek a dáte ho na talíř, usmažíte krutony, prostřete a zalijete a rozdělíte brambory. Dochutíte dle libosti. Otázka tak 15min., i s těmi krutony (bez brambor, to trvá trochu déle, beru je jako hotově připravené, s těmi se začíná). Takže celkově tak 20min. asi, dle množství a šikovnosti... :-)
    To je běžná "lidová" polévka a kdeže by dělný lid bral hovězí kus na polévku. To byl sakja svátek!
    Dobrou chuť tak i tak! :-)

    18.02.2015 21:50:57

    • vladim
      vladim

      Text komentáře byl smazán.

      Text komentáře byl smazán.

      07.07.2015 12:32:53

    • vladim
      vladim

      Re: To je volovina! :-)

      Ve Slezsku děláme vývar ze starého chleba . O bramborovém jsem ještě neslyšel

      07.07.2015 12:36:25

    • Hasa50
      Hasa50

      Re: To je volovina! :-)

      ano, souhlas, ale chybí mi tam lžička sádla :-)

      13.07.2015 11:15:42

    • Ota
      Ota

      Re: To je volovina! :-)

      Neumíte číst je napsáno speciál tak vaše výkřiky jdou na prázdno ano toto je pravá česnečka 21 století vše se vylepšuje a když je to jenom k lepšímu tak to má být. Ale pozor i z vepřového vývaru je výborná . Vývar z brambor to je slabé určitě do toho rvete kostku s krávy a pak se to dá vypít.

      13.07.2015 18:13:33

    • Jarin
      Jarin

      Re: To je volovina! :-)

      Souhlas. Nejvíc mě na všech těchhle česnečkách štve ten roztékající se sír a nakrájený šunkáč. Chuťově to nic nepřidá, protože se to s pokrmem nespojí. Je to takové baroko na oko. Česnekačka má být jednoduchá a když už vývar, tak silný ze sušených hub. Tradičně je česneková polévka jen rozetřený čenek se solí na talíři s kouskem másla a zalitý horkou vodou, může být s uvařenými bramborami. K tomu chleba a hotovo. Jenže to by bylo moc fádní.
      Tak doporučuji vývar ze sušených hub, do toho zamíchat vajíčko a zalít tím ten česnek.
      Kdo to chce mít ještě víc nóbl ať si lehce osmahne na hrubo cibuli a tu zaleje tím vývarem z hub a přidá česnek a vajíčko. Podle chuti se k tomu hodí kmín a majoránka.
      Podává se s obyčejným chlebem.

      30.01.2019 16:54:37

    • Marie
      Marie

      Re: To je volovina! :-)

      Dávám vám za pravdu,

      31.01.2019 14:54:21

  • Mirka
    Mirka

    Milosi, tak si tam dej ten syr nastrouhany a rozvar ho a nebo nejaky, ktery se tolik netahne.

    18.02.2015 06:46:08

  • Miloš
    Miloš

    Toto je nový recept. Koukal jsem v restauraci na hosta který si tuto česnečku dal a jak ji jedl tak ten rozteklý sýr mu dělal problémy. Vysely mu od pusy cancoury sýra. Nic moc pohled.

    16.02.2015 07:56:27

    • Alda
      Alda

      Re: česnečka

      Miloši,
      to víš, ne každý umí některé věci jíst. Pokud na to nemá správný způsob, tak jako někomu dělají problém špagety.

      18.02.2015 07:37:57

Celkem záznamů: 38

Přidat příspěvek k článku Recept na česnekovou polévku speciál krok za krokem

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.