Recept na chřest ve slaninovém kabátku s holandskou omáčkou krok za krokem

Nastala sezóna chřestu. Je tedy na čase vyzkoušet předkrm z chřestu v kombinaci s jemnou holandskou omáčkou.

Recept na chřest ve slanině s holandskou omáčkou

1) Příprava surovin.

Na 3 porce si připravíme 4 žloutky, 4 lžíce bílého vína, 100 g přepuštěného másla, citronovou šťávu, 500 g chřestu, 6 plátků anglické slaniny, olej na opečení slaniny, sůl a případně i pepř.

2) Nejprve si přepustíme máslo.

Máslo pomalu rozpustíme v hrnci se silným dnem a na mírném plameni jej necháme probublávat. Na hladině se bude tvořit pěna, kterou je třeba odebírat a na dně se bude srážet syrovátka. Jakmile zůstane na hladině jen čistý tuk zlatavé barvy a přestane se tvořit pěna, hrnec stáhneme z ohně a necháme lehce vychladnout. Nakonec máslo přecedíme nejlépe přes 3 vrstvy plátýnka, čímž se zbavíme syrovátky usazené na dně.

Pokud si na tento krok netroufáme, můžeme jej vynechat a použít obyčejné máslo, případně lze koupit už hotové přepuštěné máslo. 

Vyzkoušejte také recept na skvělou polévku ze zeleného chřestu

 

3) Z chřestu odkrojíme konce a oloupeme poslední třetinu výhonku. Čerstvý zelený chřest čištění nevyžaduje.

Rozdělíme jej na 3 části, které svážeme provázkem. Vložíme jej do vroucí osolené vody a krátce povaříme. Stačí zhruba 2 - 5 minut.

4) Po uvaření chřest okamžitě zchladíme ve studené vodě. Zachová si tak barvu, než připravíme holandskou omáčku.

Vyzkoušejte také recept na Rib eye steak s chřestem, holandskou omáčkou a pečeným bramborem

 

5) Na holandskou omáčku si nachystáme 2 kastrůlky nebo nerezovou misku, která po vložení do kastrůlku zapadne zhruba do jeho poloviny.

Do většího kastrůlku nalijeme asi 2 cm vody a zahříváme, dokud nezačne lehce bublat. Voda by neměla vařit. Poté do menšího kastrůlku přidáme 4 lžíce bílého vína a lehce jej prohřejeme.

Přidáme žloutky a za neustálého šlehání je zahříváme. Teplota by neměla přesáhnout 65 °C, aby se žloutky nesrazily, ale naopak jen lehce zhoustly. Toho docílíme jednoduchým trikem. Stačí vždy na chvíli sundat kastrůlek z plotny, chvíli šlehat bez zahřívání a poté opět vrátit nad vodní páru. Tento postup opakujeme zhruba 3 minuty, během kterých nepřestáváme žloutky šlehat.

6) Po 3 minutách, za neustálého šlehání, ke žloutkům pomalu přiléváme přepuštěné máslo nebo máslo nakrájené na kousky.

V tomto případě vždy počkáme, až se část másla rozpustí a až poté přidáme další část.

7) Holandskou omáčku dochutíme solí, trochou citronové šťávy a můžeme použít i pepř.

8) Plátky anglické slaniny opečeme na rozpáleném oleji a uchováme v teple.

9) Připravený chřest zabalíme do slaniny a přelijeme holandskou omáčkou.

Chřest ve slanině s holandskou omáčkou můžeme podávat jako předkrm, ale s brambory také jako lehkou večeři.

Chřest ve slanině s holandskou omáčkou a finanční náročnost

Zelený chřest nás vyjde na 60 Kč, anglická slanina asi na 10 Kč. Za holandskou omáčku si započítáme zhruba 25 Kč. Tři porce chřestu ve slanině s holandskou omáčkou nás vyjdou přibližně na 95 Kč.

autor článku:

Recept na chřest ve slaninovém kabátku s holandskou omáčkou krok za krokem

Recepty: 101


Komentáře k článku Recept na chřest ve slaninovém kabátku s holandskou omáčkou krok za krokem

Přidat příspěvek k článku Recept na chřest ve slaninovém kabátku s holandskou omáčkou krok za krokem
* Povinné pole

Píšeme jinde

  • Jídlo jako prostředek ke zpomalení stárnutí

    Jídlo jako prostředek ke zpomalení stárnutí

    Jídlo dokáže prodloužit mládí. Nevěříte? Vše záleží pouze na vás a na tom, jak tomu přizpůsobíte svůj jídelníček. Výběr potravin, jejich energetická hodnota a množství jídla - to všechno má na naše tělo a jeho stav zásadní vliv.

  • Jak správně prát?

    Jak správně prát?

    Umět si vyprat oblečení, zní jako samozřejmost, kterou musí zvládnout každý. Aby si prádlo zachovalo co nejdéle původní barvu a tvar, je zapotřebí, to dělat správně. Poradíme, jak na to.




přidat nový recept