reklama
hledat uživatel
       

Ciabatta s černými olivami a sušenými rajčaty

1) Příprava surovin. 

Na těsto budeme potřebovat 500 g hladké mouky, 1/2 kostky čerstvého droždí, 1 lžičku soli, 1 lžičku cukru, 350 ml vlažné vody, 3 lžíce olivového oleje, černé olivy, sušená rajčata a čerstvou bazalku podle chuti. 


2) Do misky nalijeme trochu vlažné vody, přidáme lžičku cukru a rozdrobíme droždí. 

Kvásek necháme na teplém místě vzejít.


3) Do mísy nasypeme zbytek mouky, přidáme lžičku soli, vlažnou vodu, olivový olej a kvásek.




4) Všechny suroviny zpracujeme v hladké těsto, které necháme na teplém místě asi 20 minut kynout. 

Mezitím si nakrájíme černé olivy a sušená rajčata na kousky. 




5) Do těsta zapracujeme olivy s rajčaty a těsto na ciabattu necháme dalších 20 minut kynout. Můžeme přidat i nasekanou čerstvou bazalku. 


6) Vykynuté těsto přendáme na pomoučněný vál, těsto nakrájíme na přibližně stejně velké kousky a vytvarujeme z nich bagetky. 

7) Bagety přesuneme na plech vyložený pečícím papírem. Na povrchu je můžeme párkrát naříznout ostrým nožem.

Ciabatty necháme na plechu ještě alespoň 15 minut kynout a pak už je máme připravené k pečení. 


8) Ciabatty vložíme do trouby předehřáté na 200 °C a pečeme je přibližně 20 minut do zezlatovění. 

9) Vychladlou ciabattu s černými olivami a sušenými rajčaty krájíme na plátky a podáváme.

Nejlépe chutná potřená ochuceným olivovým olejem, do kterého přidáme trochu balzamikového octa a nadrobno nasekané čerstvé bylinky. Zdobíme lístkem čerstvé bazalky.



Domácí ciabatta a finanční náročnost

Suroviny na těsto nás vyjdou přibližně na 20 Kč. Asi hrst oliv a sušených rajčat nás vyjde na dalších 20 Kč. 4 větší nebo 6 menších bagetek nás tak vyjde asi na 40 Kč.

Další recepty na výborné domácí pečivo 



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 6
  • Jana MALÁ
    Jana MALÁ

    Komentář k článku Recept na ciabattu s olivami a sušenými rajčaty krok za krokem

    Vůbec to nedopadlo, těsto se patlá, asi chybné gramáže. škoda

    02.01.2019 18:11:30

    • Pavel
      Pavel

      Re: Komentář k článku Recept na ciabattu s olivami a sušenými rajčaty krok za krokem

      Dulezite je,testo dostatecne dlouho propracovavat.Casem se prestane lepit,odlepi se i od nadoby,leskne se,delaji se na nem " bubliny. Potom teprve je dobre promichane a muze kynout.
      Mnozstvi vody 350ml je urcite mysleno,jako celkove mnozstvi vody, t.zn.,ze z tohoto mnozstvi
      pouzijete cast na pripravu kvasku.

      02.01.2019 19:43:49

    • Pavel Bechyně
      Pavel Bechyně

      Re: Komentář k článku Recept na ciabattu s olivami a sušenými rajčaty krok za krokem

      Jano to je jasný. Vodu tam přeci neliji všechnu , ale postupně. Mouka není vždy stejná.

      05.01.2019 07:31:42

  • Květa
    Květa

    Proč si myslíte, že toto není recept na ciabattu? Na pište zde tedy, prosím, ten pravý recept. Díky.

    02.01.2019 10:22:44

    • Petr
      Petr

      Re: ciabatta

      Musím se všem a hlavně autorovi omluvit. Asi krátkodobá (doufám) demence způsobila, že jsem zaměnil ciabattu za focacciu. Velmi se omlouvám a skutečně mě to mrzí.
      Jinak velmi užitečný postup je pana Pavla, těsto musí být velmi nadýchané a vytvářet bublinky.
      Na to je optimální kvalitní hnětač těsta a při pečení nastavte vyšší teplotu.

      03.01.2019 10:09:17

  • petr
    petr

    Věřím tomu, že tyto bagety budou dobré,ale s cibattou, to nemá nic společného.
    Navíc bych nechal déle kynout a před pečením vyhřát troubu na max.
    Hezký Nový rok.
    Petr

    31.12.2018 22:27:35

Celkem záznamů: 6

Přidat příspěvek k článku Recept na ciabattu s olivami a sušenými rajčaty krok za krokem

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.