Čočka - oblíbená luštěnina
Luštěniny by se v našem jídelníčku měly objevit alespoň dvakrát týdně, mají vysokou nutriční hodnotu. Čočku na kyselo můžeme připravit podle dnešního fotoreceptu, ale je možné zvolit i dietnější variantu a čočku nezahušťovat. Stačí ji vařit s menším množstvím vody, dochutit citronovou šťávou, česnekem a římským kmínem. Takto připravenou čočku můžeme podávat jako salát a přílohu.
Recept na čočku na kyselo krok za krokem
1) Na 4 porce čočky na kyselo si připravíme 350 g čočky, 1,5 lžíci másla, 25 g hladké mouky, 1 - 2 bobkové listy, sůl, čerstvě mletý pepř, jemný ocet a podle chuti také malou cibuli, česnek a tymián.

2) Čočku přebereme, propláchneme, vsypeme do misky, zalijeme studenou vodou a necháme 2 - 3 hodiny namáčet. Čočka nám trochu nabobtná.

3) Poté čočku slijeme, vsypeme do hrnce, zalijeme novou vodou (nejlépe svařenou a vychladlou do vlažna) a společně s bobkovým listem necháme vařit. Čočka by neměla být příliš ponořená, s větším množstvím vody bude čočka řidší, záleží, jak ji máme rádi. Čočku vaříme doměkka cca 3/4 hodiny.


4) Na másle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli s utřeným česnekem (obojí může a nemusí být), zaprášíme moukou, krátce osmahneme a zalijeme trochou vody či zeleninového vývaru. Jíšku dobře promícháme a vmícháme do uvařené čočky.




5) Čočku na kyselo dochutíme octem, solí, čerstvě mletým pepřem a pár minut povaříme. Podle chuti můžeme přidat i špetku tymiánu.


6) Na pánvi rozehřejeme olej, rozklepneme vejce, které osolíme, opepříme a necháme opékat.

7) Čočku na kyselo rozdělíme na talíře, poklademe volským okem, rozkrojenou sterilovanou okurkou a podáváme.


Přelud
Vidět takto vařit čočku,tak nejdřív letí oknem kuchař a v jeho těsném závěsu i kastrol s tím neskutečným blafem.
To je neskutečné plýtvání touto surovinou,recept je neskutečný blábol !!!!!
04.03.2014 22:06:02
čočka na kyselo krok za krokem
Ten první recept,to je docela klasika,jen bych to máslo vyměnil za lžíci sádla,po kterém je jídlo výraznější.Kyselá okurka a volské oko tam velice dobře sedí.Co se týká toho špekáčku,není to špatný nápad,ale semleté maso ze všech zbytků bych klidně oželel a držel se klasiky.Ahoj Ivan.
20.02.2014 14:50:36
Doporučuji pár změn
Doporučuji do jíšky nalít přebývající vodu z vařící se čočky. Okyselit a povařit (takto dělám i na koprovou omáčku) . Ocet získá méně pronikavou chuť a jíška také bude po povaření stravitelnější. Rovněž si nedokážu představit čočku na kyselo s osmaženou cibulkou - na sádle a zároveň dávám i kvalitní slaninu. Ještě když začne cibulka chytat barvu, přidám kvalitní špekáčky, (oloupané a nakrájené po délce na čtvrtky) až záskají barvu a lehce pustí úžasně voňavou mastnotu. Pak když přeliju čočku (nejdříve ochutnám, případně dosolím, dokyselím) tou cibulkou spolu s tím vysmaženým špekáčkem. - Chápu, že je to nezdravý jídlo, ale když je to tak dobrý a nedělám to často. :-))
16.02.2014 17:41:12
perfektné
absolútne nemá žiadnu chybu, ani len krásy!
Dušan Hlísta
15.02.2014 17:17:05
Komentář k článku Recept na čočku na kyselo krok za krokem
proč bych měla vodu před vařením čočky převařit a vychladit?
15.02.2014 09:56:34
Text komentáře byl smazán.
Text komentáře byl smazán.
15.02.2014 09:54:50