reklama
hledat uživatel
       

Recept na dalamánky z domácí pekárny krok za krokem

Dalším druhem pečiva, na které si těsto připravíme v domácí pekárně, budou dalamánky. FOTORECEPT krok za krokem vám usnadní práci.

Dalamánky

Dalamánky jsou druhem drobného pečiva (bulky z pšeničné a žitné mouky), které sypeme hrubozrnnou solí, kmínem či ovesnými vločkami. Jsou považovány za zdravější než běžné světlé pečivo. Jejich název pochází z let 1741 - 1743, kdy je francouzská vojenská posádka, sídlící toho času v Praze, nazývala Pain d'Allemagne - německý chléb.

Recept na dalamánky z domácí pekárny krok za krokem

1) Do míchací a zároveň pečící nádoby pekárny nalijeme 390 ml vody.

2) Pak přilijeme 1 polévkovou lžíci oleje.

3) Jako první si odvážíme 250 g hladké mouky. Následuje 250 g chlebové žitné mouky.

4) Do levého dolního rohu přidáme 0,5 čajové lžičky cukru krupice.

5) Do pravého horního rohu (do důlku) dáme 1,5 čajové lžičky soli.

6) Poslední surovinou je rozdrobená čtvrtka kostky čerstvého droždí.

9) Nyní máme vše připravené a domácí pekárnu nastavíme na program "Příprava těsta".

8) Pekárna suroviny zahřeje na stejnou teplotu, důkladně zpracuje těsto a nechá jej vykynout.

9) Z takto připraveného těsta na vále uděláme váleček, který rozkrájíme na přibližně stejné dílky. Ručně tvoříme střední bulky.

10) Bulky klademe na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě nějaký čas kynout.

Nakynuté bulky můžeme šikmo naříznout na dvou místech. Pak dalamánky potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme podle chuti hrubozrnnou solí, celým kmínem, klidně i obojím.

11) Dalamánky pečeme v předehřáté troubě na 200 °C přibližně 10 - 15 minut.

Hotové dalamánky krásně voní a často mizí ještě horké. Úžasné jsou lehce potřené čerstvým máslem nebo tvarohem.



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 11
  • Marie
    Marie

    Komentář k článku Recept na dalamánky z domácí pekárny krok za krokem

    Bezva recept! Není nad čerstvě upečený dalamánek.Doporučuji.

    19.05.2018 12:05:04

  • Lucie
    Lucie

    Komentář k článku Recept na dalamánky z domácí pekárny krok za krokem

    Dalamanky jsou výborně, dělám pravidelně a pokaždé z dvojité dávky protože mizí hrozně rychle. Dávám trochu víc mouky a oleje ale jinak perfektní a super recept

    06.02.2018 10:50:52

  • Lucie
    Lucie

    Muzu jen doporucit,davame trochu vice mouky ale dlamanky sou vyborne a i s testem se skvele pracuje. Jen musim delat dvojitou davku,strasne rychle u nas mizi.Doporucuji :D :)

    07.10.2014 13:50:22

  • Stánička
    Stánička

    .... tak se po nich zaprášilo, byly úúúúúžasný

    26.02.2014 20:11:51

  • Stánička
    Stánička

    Těsto vynikající, s dětmi jsme dali méně vody o trochu a trochu víc oleje, hladké mouky 300 a žitné 200, s těstem se pracovalo úžasně, teď dalamánky kynou na plechu. uvidíme, jak budou chutnat :)

    26.02.2014 13:47:16

  • Jája
    Jája

    Konvalinka mívá dobré recepty, tak se dá méně vody, v čem je problém, oleje raději dvě lžíce...

    29.01.2014 22:28:19

  • Míša
    Míša

    Komentář k článku Recept na dalamánky z domácí pekárny krok za krokem

    NEDOPORUČUJI!!! Těsto opravdu řídké, několikrát jsem přidávala mouku a stejně se lepilo. Chtělo by to méně vody. Tyto dalamánky už nikdy více.

    19.01.2014 12:26:18

    • miluš
      miluš

      Re: Komentář k článku Recept na dalamánky z domácí pekárny krok za krokem

      A prosím co používáš za mouku ??? Těsto je OK

      04.01.2016 17:33:42

  • Šarlota
    Šarlota

    Komentář k článku Recept na dalamánky z domácí pekárny krok za krokem

    Recept hrozný, řídký, přidala jsem mouku a pečení 15 min- no tak to už je úplně vtip!!! Nedoporučuji!!! :-(

    15.12.2013 17:54:08

  • Borůvka
    Borůvka

    Komentář k článku Recept na dalamánky z domácí pekárny krok za krokem

    Mohu použít špaldovou mouku místo žitné? Děkuji :) Jak chutnají na druhý den?

    06.11.2013 17:45:25

  • vtipná kuchařka
    vtipná kuchařka

    Výborný recept

    28.10.2013 12:04:33

Celkem záznamů: 11

Přidat příspěvek k článku Recept na dalamánky z domácí pekárny krok za krokem

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.