reklama
hledat uživatel
       

Pesto a jeho význam

Pesto pochází ze severní Itálie, přesněji z oblasti Ligurie. Jedná se o zelenou omáčku, jejíž základem je čerstvá bazalka. Název pesto je odvozen z italského slova PESTARE - tlouci nebo mlátit. Příprava tradičního pesta spočívá především v rozetření bazalkových listů hmoždíři (nikdy ne kovovém). Bazalka by neměla přijít do styku s kovem.

Recept na domácí pesto krok za krokem

1) Co budeme potřebovat?

4 hrsti čerstvých listů bazalky, 60 g piniových oříšků, 60 ml kvalitního olivového panenského oleje, 3 stroužky oloupaného a dlaní rozmáčklého česneku, 1/2 čajové lžičky hrubozrnné soli a 5 lžič jemně nastrouhaného čerstvého parmazánu.

2) Piniové oříšky si na pánvi bez tuku lehce opražíme.

Necháme je pouze rozvonět a pánev sundáme z plotýnky.

3) Listy bazalky s hrubozrnnou solí vložíme do mramorového hmoždíře a důkladně roztíráme.

4) Jelikož jsou většinou hmoždíře malé, roztíráme bazalku se solí postupně.

Je to sice pracné a trvá to déle, ale chuť je nesrovnatelně lepší, než když použijeme mixér s kovovými noži.

5) Parmazán nastrouháme najemno.

6) Piniové oříšky lze také rozetřít v hmoždíři, můžeme je i rozmixovat v mixéru.

Oříškům kov nevadí, ale v hmoždíři to není vůbec pracné.

7) Do větší a bytelné misky přendáme rozmělněnou bazalku a přidáme olivový olej.

Vléváme jej pomalu a za stálého míchání - roztírání. Nyní přidáme česnek a zase vše dobře rozetřeme do kašovité hmoty. Česnek by rozhodně neměl z pesta vynikat.

8) Na závěr do pesta vsypeme rozetřené piniové oříšky, parmazán a opět důkladně roztíráme, dokud nám nevznikne hladká hmota.

9) Před uskladněním domácího pesta jej můžeme přisolit a opepřit, avšak málokdy je to třeba. Parmazán je slaný a česnek je dost ostrý.

10) Domácí pesto přendáme do sklenice a uložíme v lednici.

Pesto můžeme klasicky použít na přípravu těstovin, ale hodí se i do salátů a k masu. Použití pesta je opravdu široké.



Tipy redakce na recepty s bazalkovým pestem 

Smažené tuňákové placičky
(doba přípravy 25 min )

Těstoviny s bazalkovým pestem
(doba přípravy 1 hod )

Grilovaná kuřecí prsa s bazalkovými špagetami
(doba přípravy 1 hod )

Italské bazalkové pesto
(doba přípravy 30 min )

Špízy z vepřové panenky na pivu
(doba přípravy 45 min )



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 11
  • Ivan
    Ivan

    Pesto na topinky

    Ještě lepší než mandle jsou vlašské ořechy,ale i když jde o klasický recept,u mě také s trochou balsamica /ochutí - rozjasní/,tak fantasii se meze nekladou a nebál bych se experimentovat s přísadami,pesto je také skvělé jako pomazánka na topinky.PS - neděláte-li poctivě v hmoždíři,chce to výkonný mixer,jinak je to utrpení a přendavání suroviny po kouskách.Prvních pět sklenic je v lednici - pestu zdar. :D

    30.07.2016 02:48:44

  • Iveta
    Iveta

    Komentář k článku Recept na domácí bazalkové pesto krok za krokem

    Máte někdo zkušenost, jak dlouho pesto vydrží ve sklenici v lednici?

    06.10.2015 18:24:43

    • Milena
      Milena

      Re: Komentář k článku Recept na domácí bazalkové pesto krok za krokem

      V lednici maximálně měsíc!!! Zamražené mi vydrželo rok - opravdu, ale přísně jsem ho hlídala...

      07.07.2018 14:55:03

  • Babuňa
    Babuňa

    Komentář k článku Recept na domácí bazalkové pesto krok za krokem

    Použila jsem místo piniových oříšků slunečnicová semínka neopražená a vše jsem rozmixovala , a bylo to také vynikající.

    02.10.2015 13:20:51

  • babička
    babička

    jde bazalkové pesto dát do mrazáku ?

    12.05.2014 14:08:18

  • dudato7
    dudato7

    Pesto je bezvadne a je do testovin daleko lepsi, nez treba rajsky protlak....Testoviny uvarime a promichame s trochou sezamoveho oleje, pak pridame pesto a kremovy ovci syr....BRYNZA...Vse dukladne promichame a podavame....Jeste do tech testovin pridavame drobet uduseneho spenatu.....Je to to bezvadne a lehke jidlo....Diky receptu na PESTO si jej budeme delat sami....Az do ted jsme jej kupovali v prodejne komplexu SAM´S v USA, kde zijeme...A jeste jedna drobna rada nakonec...Nejkvalitnejsi testoviny jsou takove, ktere se maji varit minimalne 10 minut,,,cili z tvrde semoliny...Ty, co jsou varene za 3-4 minuty nekupujte, jsou pripraveny z mouky, ktera je jiz dopredu modifikovana a belena...Tolik Tommy Tokalupi.. from U.S.A.

    11.11.2013 14:43:52

  • roberto37
    roberto37

    Jednoduché

    Jednoduché, ale přesto vynikající Pesto. Výsledný pokrm je nesrovnatelný s těma sra.kama, které jsou nám nabízeny v obchodech.

    08.09.2013 13:27:23

  • evak5551
    evak5551

    bazalkové pesto

    nejraději ho mám s rajčaty a mozarelou

    03.08.2013 23:09:11

    • teta Buri
      teta Buri

      Re: bazalkové pesto

      Vaše stránky, cenné rady a výsledky "pokusů" před uložením do ověřených mi dělají průběžně velkou radost. Víc starostí mi dělá pokořit techniku, ale to časem pokořím. Děkuji Vám Milena Buri

      05.08.2013 10:43:14

  • kuba
    kuba

    Komentář k článku Recept na domácí bazalkové pesto krok za krokem

    ten postup není úplně správně, první se roztírá česnek ne až na konec a chybí tam další ingredience jako balsamico a pecorino, které se přidává s parmazánem.

    03.08.2013 16:40:54

  • Hans
    Hans

    Piniové oříšky

    To je pěkné, ale nesmíte použít ty čínské piniové oříšky, které jsou na našem trhu, po kterých vám na půl roku znecitliví jazyk.
    Někdy jsou označeny jako z Pakistanu, ale jde o stejné čínské zboží.
    Jako náhradu použijte mandle.

    03.08.2013 14:29:17

Celkem záznamů: 11

Přidat příspěvek k článku Recept na domácí bazalkové pesto krok za krokem

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.