reklama
hledat uživatel
       

Recept na pálivou omáčku - harissa krok za krokem

1) Příprava surovin. 

Na harissu budeme potřebovat 1 kg červené papriky, 3 středně velké červené cibuli, 1 paličku česneku, 3 lžičky římského kmínu, 3 lžičky koriandru, 1 citron, 6 - 10 chilli papriček (dle pálivosti a chuti), 1 dl rajčatového pyré, 2 - 3 lžičky soli a olivový olej.  

2) Papriky dáme na plech vyložený pečícím papírem.

Vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme asi 20 minut na funkci gril. Občas papriky otočíme, aby se jejich slupka propekla ze všech stran. 

3) Červenou cibuli oloupeme a nakrájíme na hrubo. Stroužky česneku oloupeme a z citronu vymačkáme šťávu. 

Koriandr a římský kmín vsypeme na suchou pánev a necháme rozvonět. Koření poté v hmoždíři roztlučeme na jemný prášek. 

Chilli papričky zbavíme stopky a nakrájíme na kousky. Semínka můžeme vydlabat, ale není to úplně nutné. Množství chilli papriček závisí na jejich pálivosti a naší chuti. Lze použít čerstvé i sušené chilli papričky. 

4) Na pánvi rozehřejeme asi 2 lžíce oleje, vsypeme cibuli a pár minut restujeme. 

5) Pečené papriky přemístíme do mísy, přikryjeme potravinářskou folií a necháme vychladnout.

Poté z paprik sloupneme zčernalou slupku, zbavíme semínek a stopky. 

6) K cibuli vsypeme česnek, chilli papričky a ještě asi 2 - 3 minuty restujeme. 

7) Do mixéru vsypeme oloupané papriky, cibulovou směs, rajčatové pyré (nejlépe domácí), šťávu z citronu, nadrcené koření a důkladně rozmixujeme. 

8) Harissu osolíme, znovu promixujeme a podle potřeby přidáme ještě lžíci olivového oleje pro správnou konzistenci

Harissu přendáme do vyvařených skleniček a uzavřeme víčkem. Pro delší trvanlivost zavařujeme ve vodě na 80 °C 20 minut. Poté obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. 

9) Harissu používáme k dochucování omáček, polévek, zeleninových i masových směsí, kuskusu apod. Chutná i samostatně ke grilovaným pokrmům

Domácí harissa a finanční náročnost

Za papriku, cibuii, česnek, olivový olej a chilli papričky si započítáme cca 100 Kč. Za citron, rajčatové pyré a koření asi 20 Kč. Domácí harissu v množství asi 7 skleniček o objemu 1 dl tak připravíme za 120 Kč. 



Vyzkoušejte i další pořádně pálivé recepty 



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 2
  • Karel
    Karel

    Originální harissa (vyráběná v Tunisu) je z těchto ingrediencí:
    Papričky Cayenne red (51 %), česnek (23 %), citronová šťáva (15 %), jedlá sůl, olivový olej, římský kmín. Váš recept je evidentně něco jiného...

    14.08.2019 10:22:33

  • breberka
    breberka

    Komentář k článku Recept na domácí harissu krok za krokem

    Fakt by mě zajímalo kdo tu propočítává ty ceny,vždyť jen kilo papriky je za 60.- Kč??

    13.08.2019 17:36:20

Celkem záznamů: 2

Přidat příspěvek k článku Recept na domácí harissu krok za krokem

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.