reklama
hledat uživatel
       

Kváskový chléb krok za krokem 

1) Příprava surovin.

Na kváskový chléb budeme potřebovat:

Na rozkvas: 2 velké lžíce kvásku, 160 ml vody, 160 g žitné mouky

Na dokončení těsta: 260 ml vody, 450 g pšeničné hladké či pšeničné chlebové mouky, 2 lžičky soli, 1 lžička kmínu

Bramborový škrob dle potřeby - na vysypání ošatky (lze použít cedník s utěrkou).


2) Nejprve si připravíme rozkvas.

Kvásek rozmícháme lžící nebo vařečkou ve vodě, přidáme žitnou mouku a opět promícháme, aby se vše spojilo. Rozmíchanou směs bez hrudek uhladíme do roviny. Na rozkvas je vhodná průhledná nádoba, může být i úzká vysoká odměrka, abychom mohli lépe pozorovat kynutí.


3) Celou mísu vložíme do tenké igelitové tašky a zavážeme. Takto necháme odpočívat 10 až 12 hodin.

Je tedy vhodné si promyslet, zda uděláme rozkvas ráno a večer chléb dokončíme, případně naopak.


4) Po 10 až 12 hodinách rozkvas nabobtná, zdvojnásobí svůj objem, jsou zřetelné bublinky zespodu i seshora.

Do čisté sklenice si odebereme dvě velké lžíce na příští pečení, přikryjeme víčkem a vložíme do lednice.


5) Do rozkvasu vlijeme vodu a lžící či vařečkou rozmícháme. K rozmíchanému rozkvasu ve vodě prosejeme pšeničnou hladkou či chlebovou mouku, přidáme také sůl a kmín.

6) Těsto zamícháme a vymísíme klasicky vařečko, můžeme si ulehčit práci, v tom případě použijeme robota či ruční šlehač s háky na těsto.

7) Těsto na kváskový chléb je vymíseno, jakmile se odlepuje od mísy. Nyní opět schováme do igelitové tašky a necháme cca 2 hodiny kynout, přičemž každých 30 minut těsto popřekládáme.

8) Překládání těsta provádíme nejlépe navlhčenou rukou nebo stěrkou, vždy podebereme těsto a přeložíme ho na protější stranu. Toto překládání provedeme cca 4 krát, vždy pootočíme mísu a těsto přeložíme.

Poté opět vložíme od igelitové tašky, aby těsto neosychalo.


9) Po dvou hodinách dáme těsto na pomoučený vál, ještě několikrát popřekládáme. Těsto nakonec lehce roztáhneme a stočíme do bochníku - vytvarujeme kulatý či oválný tvar (podle ošatky).

10) Stočené těsto na chléb vložíme do škrobem vysypané ošatky. Můžeme použít i cedník vystlaný čistou utěrkou a také vysypeme.

Lehce poprášíme moukou, opět vložíme do tašky a zavážeme. Necháme kynout 2 hodiny při pokojové teplotě, nebo v lednici 12 - 24 hodin.


11) Po uplynulé době kynutí těsto zhruba zdvojnásobí svůj objem. Do trouby dáme jeden plech doprostřed na mřížku a jeden plech s vyšším okrajem úplně do spodní části. Zavřeme a rozehřejeme troubu na 250 °C. Připravíme si poblíž hrnek s vodou.

12) Na ošatku s těstem položíme pečící papír a prkénko. Otočíme o 180°, abychom těsto bezpečně vyklopili a nezdeformovalo se.

13) Těsto můžeme lehce naříznout žiletkou či ostrým nožem, aby neprasklo na nechtěném místě při rozpínání.

14) Bochánek přesuneme pomocí pečícího papíru a prkénka na rozpálený plech umístěný uprostřed trouby. Na spodní plech rychle nalijeme vodu z hrnku a ihned troubu uzavřeme. Tímto způsobem provedeme záparu.

Kváskový chléb pečeme 15 minut na 250 °C. Poté odebereme spodní plech, snížíme teplotu na 185 °C a dopékáme cca 35 minut. Na začátku, v průběhu i na konci pečení můžeme rosit vodou z rozprašovače pro lepší kůrku, ale není to nutné.


15) Upečený kváskový chléb necháme úplně vychladnout na mřížce, aby se nesrazil.

Poté krájíme na plátky a podáváme.


Kváskový chléb a finanční náročnost

Ingredience na kváskový chléb nás vyjdou na zhruba 20 Kč.

Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 10
  • Anna
    Anna

    Pečení v kastrolu

    Chleba peču v silnostěnném kastrolu s poklicí. Kastrol nechám rozehřát v troubě , po dosažení teploty opatrně vložím těsto do kastrolu, přiklopím a peču v troubě asi 40 min. potom sundám poklici a podle potřeby ještě be poklice dopeču cca 10 min. Časy jsou orientační, podle velikosti bochníku a podle trouby.Po upečení vyklopím chleba na mřížku a bochník potřu peroutkou slanou vodou.

    25.03.2020 20:31:57

  • vavralery
    vavralery

    Zaklad je 1:1 voda zit mouka.A 24 hodin nechat a znova.A tak to delat 4 dny.
    500gkvasek.
    1den 25-25
    2den 50-50
    3den 75-75
    4den 100-100
    A mas 500 g kvasku.Mam na to litrovou sklinku.Ja uz beru z lednice ca 200g behem 2 dnu nakvasim na 500.A co sem vzal z kvasku z lednice tak doplnim a porad dokola.

    26.05.2019 17:33:41

  • vavralery
    vavralery

    Zaklad je 1:1 voda zit mouka.A 24 hodin nechat a znova.A tak to delat 4 dny.
    500gkvasek.
    1den 25-25
    2den 50-50
    3den 75-75
    4den 100-100
    A mas 500 g kvasku.Mam na to litrovou sklinku.Ja uz beru z lednice ca 200g behem 2 dnu nakvasim na 500.A co sem vzal z kvasku z lednice tak doplnim a porad dokola.

    26.05.2019 17:32:30

  • vavralery
    vavralery

    Toho mas plny internet.Na YOU TUBE...

    26.05.2019 17:31:32

  • vavralery
    vavralery

    A muj chleb.
    500g kvasek zitny
    250g zitne mouky chlebove
    250g psenicne mouky chlebove
    250 psenicne hladke
    30g soli
    12g kminu
    400-420vody.A chleba nadherny i bez zbytecneho prekladani..Tak asi tak

    26.05.2019 17:04:21

  • vavralery
    vavralery

    A muj chleb.
    500g kvasek zitny
    250g zitne mouky chlebove
    250g psenicne mouky chlebove
    250 psenicne hladke
    30g soli
    12g kminu
    400-420vody.A chleba nadherny i bez zbytecneho prekladani..Tak asi tak

    26.05.2019 17:01:13

  • vavralery
    vavralery

    Chleba bude urcite super.Ja uz pecu asi 3 mesice..Testo jen vyhnetu necham asi pul hodiny stat.Vytvaruji sisku a hned do osatky.A necham poradne nakynout.Nechapu proc by sem mel testo porad prekladat.Kdyz jsem to tak delal spis sem to testo ubil a tolik nenakynulo.

    26.05.2019 16:55:55

  • Honza
    Honza

    Komentář k článku Recept na domácí kváskový chléb krok za krokem

    A výroba kvásku?

    25.05.2019 18:21:51

    • vavralery
      vavralery

      Re: Komentář k článku Recept na domácí kváskový chléb krok za krokem

      A vyroba kvasku...Vsak to tam je -zaklad je 1 gram voda + 1 gram zitna mouka.A kolik toho das to je na kazdem kdo to dela.
      A dekuji za komentar.Ja mam novy hnetac po nahnetani vyklopim na pomoucneny val.Vytvaruji zlehka sisku nebo bochanek podle toho jakou osatku pouziju a dam hned do osatky za 3-4 hodiny je nakynuty....BEZ NEJAKEHO PREKLADANI HRUBEHO RUCNIHO HNETENI jak to vidim na netu YOU TUBE nechapu proc....A chleby mam krasne pokazde....Akorat kdyz date vic psenicne mouky namisto zitne chleba vic nakyne a mam vetsi dirky ve strukture.Jeste delam CHLEBA MOSKVU 100% ZITNY /V PLECHOVYCH FORMAM pouzivam 100% zitna mouka s OBCHODU HRUSKA " " Celozrna hrube mleta zitna mouka a to je chlebicek....
      Lidi pecte chce to skouset a casem ziskate rutinu....A chleba doma upeceny nikde nekoupis....
      A pecu v normalni elektricke troube.Rozehrat na 250 vlozim chleba 10minut na 250 a pak 25-35 minut na 200 podle velikosti chleba.Samozrejme mam v troube vodu v nadobce...

      24.03.2020 17:19:24

Celkem záznamů: 10

Přidat příspěvek k článku Recept na domácí kváskový chléb krok za krokem

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.