Před námi je víkend, který většina z nás stráví v pohodlí domova. Tak proč se nevrhnout na pečení? Dnes se naučíme úžasný domácí kváskový chléb. Příprava je trochu delší a náročnější, ale výsledek opravdu stojí za to.
Na kváskový chléb budeme potřebovat:
Na rozkvas: 2 velké lžíce kvásku, 160 ml vody, 160 g žitné mouky
Na dokončení těsta: 260 ml vody, 450 g pšeničné hladké či pšeničné chlebové mouky, 2 lžičky soli, 1 lžička kmínu
Bramborový škrob dle potřeby - na vysypání ošatky (lze použít cedník s utěrkou).
Kvásek rozmícháme lžící nebo vařečkou ve vodě, přidáme žitnou mouku a opět promícháme, aby se vše spojilo. Rozmíchanou směs bez hrudek uhladíme do roviny. Na rozkvas je vhodná průhledná nádoba, může být i úzká vysoká odměrka, abychom mohli lépe pozorovat kynutí.
Je tedy vhodné si promyslet, zda uděláme rozkvas ráno a večer chléb dokončíme, případně naopak.
Do čisté sklenice si odebereme dvě velké lžíce na příští pečení, přikryjeme víčkem a vložíme do lednice.
Poté opět vložíme od igelitové tašky, aby těsto neosychalo.
Lehce poprášíme moukou, opět vložíme do tašky a zavážeme. Necháme kynout 2 hodiny při pokojové teplotě, nebo v lednici 12 - 24 hodin.
Kváskový chléb pečeme 15 minut na 250 °C. Poté odebereme spodní plech, snížíme teplotu na 185 °C a dopékáme cca 35 minut. Na začátku, v průběhu i na konci pečení můžeme rosit vodou z rozprašovače pro lepší kůrku, ale není to nutné.
Poté krájíme na plátky a podáváme.
Ingredience na kváskový chléb nás vyjdou na zhruba 20 Kč.
Když dojde droždí, zachrání nás kvásek: Skvělé recepty na kváskové pečivo
Ulovit při běžném nákupu kostku droždí se v těchto dnech může zdát jako výhra v loterii. Ale i tak se nemusíte vzdávat pečení, co vás zachrání, je kvásek - poctivý, řádně krmený a připravený bez zbytečných chyb. Jak na to?
Jak využít karanténu: Upečte si rychlé domácí rohlíky podle Markéty
Naučte se jednoduchý a rychlý recept na famózní domácí rohlíky, které jsou křehké na povrchu a jemné uvnitř.
Recept na zelný chlebíček s uzeným krok za krokem
Recept na výborný slaný chlebíček se zelím a uzeným masem. Je hotový za pár minut, bez kynutí a dnes se ho naučíme péct krok za krokem.
autor Markéta v troubě
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena