reklama
hledat uživatel
       

Kváskový chléb krok za krokem 

1) Příprava surovin.

Na kváskový chléb budeme potřebovat:

Na rozkvas: 2 velké lžíce kvásku, 160 ml vody, 160 g žitné mouky

Na dokončení těsta: 260 ml vody, 450 g pšeničné hladké či pšeničné chlebové mouky, 2 lžičky soli, 1 lžička kmínu

Bramborový škrob dle potřeby - na vysypání ošatky (lze použít cedník s utěrkou).


2) Nejprve si připravíme rozkvas.

Kvásek rozmícháme lžící nebo vařečkou ve vodě, přidáme žitnou mouku a opět promícháme, aby se vše spojilo. Rozmíchanou směs bez hrudek uhladíme do roviny. Na rozkvas je vhodná průhledná nádoba, může být i úzká vysoká odměrka, abychom mohli lépe pozorovat kynutí.


3) Celou mísu vložíme do tenké igelitové tašky a zavážeme. Takto necháme odpočívat 10 až 12 hodin.

Je tedy vhodné si promyslet, zda uděláme rozkvas ráno a večer chléb dokončíme, případně naopak.


4) Po 10 až 12 hodinách rozkvas nabobtná, zdvojnásobí svůj objem, jsou zřetelné bublinky zespodu i seshora.

Do čisté sklenice si odebereme dvě velké lžíce na příští pečení, přikryjeme víčkem a vložíme do lednice.


5) Do rozkvasu vlijeme vodu a lžící či vařečkou rozmícháme. K rozmíchanému rozkvasu ve vodě prosejeme pšeničnou hladkou či chlebovou mouku, přidáme také sůl a kmín.

6) Těsto zamícháme a vymísíme klasicky vařečko, můžeme si ulehčit práci, v tom případě použijeme robota či ruční šlehač s háky na těsto.

7) Těsto na kváskový chléb je vymíseno, jakmile se odlepuje od mísy. Nyní opět schováme do igelitové tašky a necháme cca 2 hodiny kynout, přičemž každých 30 minut těsto popřekládáme.

8) Překládání těsta provádíme nejlépe navlhčenou rukou nebo stěrkou, vždy podebereme těsto a přeložíme ho na protější stranu. Toto překládání provedeme cca 4 krát, vždy pootočíme mísu a těsto přeložíme.

Poté opět vložíme od igelitové tašky, aby těsto neosychalo.


9) Po dvou hodinách dáme těsto na pomoučený vál, ještě několikrát popřekládáme. Těsto nakonec lehce roztáhneme a stočíme do bochníku - vytvarujeme kulatý či oválný tvar (podle ošatky).

10) Stočené těsto na chléb vložíme do škrobem vysypané ošatky. Můžeme použít i cedník vystlaný čistou utěrkou a také vysypeme.

Lehce poprášíme moukou, opět vložíme do tašky a zavážeme. Necháme kynout 2 hodiny při pokojové teplotě, nebo v lednici 12 - 24 hodin.


11) Po uplynulé době kynutí těsto zhruba zdvojnásobí svůj objem. Do trouby dáme jeden plech doprostřed na mřížku a jeden plech s vyšším okrajem úplně do spodní části. Zavřeme a rozehřejeme troubu na 250 °C. Připravíme si poblíž hrnek s vodou.

12) Na ošatku s těstem položíme pečící papír a prkénko. Otočíme o 180°, abychom těsto bezpečně vyklopili a nezdeformovalo se.

13) Těsto můžeme lehce naříznout žiletkou či ostrým nožem, aby neprasklo na nechtěném místě při rozpínání.

14) Bochánek přesuneme pomocí pečícího papíru a prkénka na rozpálený plech umístěný uprostřed trouby. Na spodní plech rychle nalijeme vodu z hrnku a ihned troubu uzavřeme. Tímto způsobem provedeme záparu.

Kváskový chléb pečeme 15 minut na 250 °C. Poté odebereme spodní plech, snížíme teplotu na 185 °C a dopékáme cca 35 minut. Na začátku, v průběhu i na konci pečení můžeme rosit vodou z rozprašovače pro lepší kůrku, ale není to nutné.


15) Upečený kváskový chléb necháme úplně vychladnout na mřížce, aby se nesrazil.

Poté krájíme na plátky a podáváme.


Kváskový chléb a finanční náročnost

Ingredience na kváskový chléb nás vyjdou na zhruba 20 Kč.

Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 7
  • vavralery
    vavralery

    Zaklad je 1:1 voda zit mouka.A 24 hodin nechat a znova.A tak to delat 4 dny.
    500gkvasek.
    1den 25-25
    2den 50-50
    3den 75-75
    4den 100-100
    A mas 500 g kvasku.Mam na to litrovou sklinku.Ja uz beru z lednice ca 200g behem 2 dnu nakvasim na 500.A co sem vzal z kvasku z lednice tak doplnim a porad dokola.

    26.05.2019 17:33:41

  • vavralery
    vavralery

    Zaklad je 1:1 voda zit mouka.A 24 hodin nechat a znova.A tak to delat 4 dny.
    500gkvasek.
    1den 25-25
    2den 50-50
    3den 75-75
    4den 100-100
    A mas 500 g kvasku.Mam na to litrovou sklinku.Ja uz beru z lednice ca 200g behem 2 dnu nakvasim na 500.A co sem vzal z kvasku z lednice tak doplnim a porad dokola.

    26.05.2019 17:32:30

  • vavralery
    vavralery

    Toho mas plny internet.Na YOU TUBE...

    26.05.2019 17:31:32

  • vavralery
    vavralery

    A muj chleb.
    500g kvasek zitny
    250g zitne mouky chlebove
    250g psenicne mouky chlebove
    250 psenicne hladke
    30g soli
    12g kminu
    400-420vody.A chleba nadherny i bez zbytecneho prekladani..Tak asi tak

    26.05.2019 17:04:21

  • vavralery
    vavralery

    A muj chleb.
    500g kvasek zitny
    250g zitne mouky chlebove
    250g psenicne mouky chlebove
    250 psenicne hladke
    30g soli
    12g kminu
    400-420vody.A chleba nadherny i bez zbytecneho prekladani..Tak asi tak

    26.05.2019 17:01:13

  • vavralery
    vavralery

    Chleba bude urcite super.Ja uz pecu asi 3 mesice..Testo jen vyhnetu necham asi pul hodiny stat.Vytvaruji sisku a hned do osatky.A necham poradne nakynout.Nechapu proc by sem mel testo porad prekladat.Kdyz jsem to tak delal spis sem to testo ubil a tolik nenakynulo.

    26.05.2019 16:55:55

  • Honza
    Honza

    Komentář k článku Recept na domácí kváskový chléb krok za krokem

    A výroba kvásku?

    25.05.2019 18:21:51

Celkem záznamů: 7

Přidat příspěvek k článku Recept na domácí kváskový chléb krok za krokem

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.