Recept na domácí máslo krok za krokem

Výroba domácího másla nás nevyjde výrazně levněji, než když jej koupíme, ale máslo lze různě dochutit a poté se nám výroba voňavého a čerstvého domácího másla opravdu vyplatí.

Recept na domácí máslo krok za krokem

1) Příprava surovin.

Na zhruba 200 g másla budeme potřebovat 2 smetany ke šlehání, tedy asi 500 ml. Smetana ke šlehání musí být čerstvá, ne trvanlivá, a měla by obsahovat nejméně 30 % tuku. Čím tučnější, tím lepší. Smetana by neměla být příliš studená, proto ji před zpracováním necháme chvíli mimo lednici. Další suroviny jsou čistě na vás. Můžete přidat sůl či bylinky.

2) Smetanu o pokojové teplotě vlijeme do vyšší nádoby a šleháme tyčovým mixérem.

3) Po chvíli šlehání smetana ztuhne a vznikne nám šlehačka.

4) Šleháme, dokud se smetana nezačne srážet.

5) Postupně se bude tvořit podmáslí, které si slijeme do misky.

Podmáslí je chuťově moc dobré a můžeme jej vypít jen tak nebo použít například na pečení. Šleháme, dokud se nepřestane tvořit další podmáslí.

6) Máslo můžeme přemístit do jemného sítka, aby nám všechno podmáslí snáze odkapalo.

Ještě lepší je sítko vystlat plátýnkem nebo látkovou plenou. Máslo se ale v cedníku rádo zachytává a z plátýnka jej dostaneme snáze. Máslo prohněteme, abychom z něj dostali co nejvíce tekutiny. Tento krok lze vynechat.

7) Máslo v sítku důkladně prohněteme pod tekoucí ledovou vodou.

Pokud vynecháme krok č. 6, máslo položíme na dřevěné prkýnko a také prohněteme pod tekoucí vodou. Je zapotřebí dostat z něj veškerou tekutinu.

8) Připravené máslo zabalíme do potravinové fólie nebo umístíme do formičky a necháme v lednici ztuhnout.

Chceme-li ochucené máslo, teď je vhodná doba do něj přidat sůl, bylinky, česnek nebo sušená rajčata. A až poté máslo umístíme do lednice. 

9) Hotové domácí máslo užijeme všude tam, kde kupované. Mažeme jej na chleb, případně jej využijeme při vaření.  

Domácí máslo a finanční náročnost

Dva kelímky smetany ke šlehání koupíme zhruba za 40 Kč. Výroba másla nás nevyjde výrazně levněji, než když jej koupíme, ale máslo lze různě dochutit a poté se nám domácí výroba vyplatí. Navíc nám spolu s máslem vznikne jako vedlejší produkt podmáslí.

Článek se mi líbí (Článek se líbí 11 lidem)
autor článku:

Recept na domácí máslo krok za krokem

Recepty: 108


Komentáře k článku Recept na domácí máslo krok za krokem

Celkový počet komentářů: 2
  • Máslo z dětství anna 04.10.2017 11:48:29

    Jako malá jsem viděla jak babička vyráběla máslo. Měla své dvě krávy. Mléko se dávalo do 5l kameninových hrnců na tři dny do chladného kamenného sklepa. Vysrážená smetana na vrchu měla tak asi 6-7 cm,ta byla vynikající,byla pomalu tak hustá jako máslo. Sebraná smetana se dala do dřevěnné vysoké nadoby a tloukla se tzv.tlukadlem nahoru a dolů. Bylo to dost zdlouhavé,ale másla bylo hodně a podmáslí bylo výživné,chutné,nemělo to chybu. Babička nám to podmáslí dávala s vařenými celými posolenými bramborami. My děti z města a žáci,co se stravovaly v družině,jsme to milovaly. Vyrobené máslo dala do dřevěné formy,ta měla vyřezávané zdobení a máslo,když se vyklopilo bylo ještě krásně vzorkované. K tomu pekla domácí chléb v troubě,kde se topilo dřevem. Chléb byl obrovský,dobře vypečený,křupavá kůrčička a chléb měl v sobě dírky,což byla známka dobrého vykynutí a pečení. Tu dřevěnou nádobu s tlukadlem jsme si nechali vyrobit a ještě dnes svým dětem vyrábím máslo,ale to už není ono,jelikož krávu nemáme.

  • Domácí máslo petr valosek 03.10.2017 22:38:28

    Jako surovinu na domácí máslo musíte použít mléko přímo od krávy, nikoli ze supermarketu. Dělat tzv. " domácí máslo " ze smetany ke šlehání je paskvil a nic domácího na tom není.
    Mléko od krávy necháte odstát den v lednici, pak seberete opatrně vrchní vrstvu smetany a dáte do mixéru, nejlépe s regulaci otáček. Šleháte 5 až 30 min. dle teploty - nutno vyzkoušet. Zpočátku vyšší otáčky, pak snížit. Většinou teplota z chladnice stačí. Tvorba másla se projeví změnou zvuku mixeru, otáčky ještě snížit.
    Prolití sítem oddělíme vytvořené máslo od podmáslí. Máslo upravím do krabičky a podmáslí použijí jako mléko, protože při takové domácí výrobě je ještě tučné minimálně jako plnotučné mléko obchodní.
    Z 6 l mléka získám cca 300 g másla,i vice, dle období a stavu krávy.
    Petr Valošek

Celkem záznamů: 2
Přidat příspěvek k článku Recept na domácí máslo krok za krokem
* Povinné pole

Píšeme jinde

  • Chcete se vyhnout rýmě a nachlazení? Pěstujte si rýmovník!

    Chcete se vyhnout rýmě a nachlazení? Pěstujte si rýmovník!

    Rána už jsou mnohdy pěkně studená a někteří z nás, především pak děti, se už v těchto dnech zase potýkají s rýmou. Rýma dokáže být hodně nepříjemná, komu by se nelíbilo mít od ní aspoň jeden rok pokoj? Možná víme, jak na to. Už jste slyšeli o léčivé rostlince lidově zvané rýmovník? Ta se prý dokáže s rýmou pěkně vypořádat a vám od ní pomoci. Pojďme se tedy seznámit!

  • Dýně - posílí imunitu v boji proti infekcím

    Dýně - posílí imunitu v boji proti infekcím

    Rádi si v těchto dnech zdobíte zahrádku, terasu nebo balkon pestrobarevnými a různě velikými dýněmi? A jak by také ne, je přece jejich čas a jako podzimní dekorace jsou nepřekonatelné. Už také víme, že dýně je nadmíru zdravá zelenina a pomůže nám dokonce i s hubnutím.




přidat nový recept