reklama
hledat uživatel
       

Pyré z čerstvých rajčat

Všeobecně platí, že rajčatové pyré se dá použít všude tam, kde bychom jinak využili rajský protlak. Bývá z kvalitnějších rajčat, která jsou šetrně tepelně zpracována, často se pasíruje, aby nám vznikla čistá rajčatová šťáva. Pokud použijeme zralá a sladká rajčata, nebude ani potřeba přislazovat.

Recept na domácí rajčatové pyré krok za krokem

1) Na recept si připravíme 2 kg zralých rajčat. Dále budeme potřebovat česnek, čerstvou bazalku, sůl, pepř a třtinový cukr nebo med.

2) Rajčata pečlivě omyjeme, zbavíme zelených částí a rozkrájíme na kousky. Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky, bazalku otrháme.

3) Rajčata vsypeme do hrnce, přidáme lístky bazalky, česnek, sůl i pepř. Koření přidáváme podle chuti (asi po rovné lžičce). Česneku podle toho, jak máme rádi pikantní, já přidala asi 4 větší stroužky.

4) Rajčata dusíme za občasného míchání, dokud se zcela nerozvaří.

5) Ještě horká rajčata rozmixujeme na kaši. Pokud se nám zdá pyré příliš řídké, můžeme jej vrátit zpět do hrnce a odpařovat přebytečnou vodu do požadované hustoty.

Pokud by nám vadily slupky a semínka, můžeme rajčatové pyré propasírovat. Bude-li rajčatové pyré příliš kyselé, dosladíme ho třtinovým cukrem nebo medem.

6) Horké rajčatové pyré plníme do libovolně velkých vyvařených sklenic. Sklenici uzavřeme a otočíme do vychladnutí víčkem dolů.

7) Domácí rajčatové pyré skladujeme v lednici. Je výborným základem pro výrobu BBQ omáčky, hodí se na pizzu, těstoviny, polévky, omáčky apod. V použití rajčatového pyré se fantazii meze nekladou.



Úvodní foto: Pixabay.com

Další výborné recepty z rajčat najdete zde



Přidat příspěvek k článku Recept na domácí rajčatové pyré krok za krokem

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.