reklama
hledat uživatel
       

Dopřejte si domácí povidla ze zralých švestek

Receptů na švestková povidla existuje mnoho. Rozdíly jsou v postupu i použitých ingrediencích. Někdo sladí, jiný používá tak přezrálé švestky, že cukru není potřeba. K okyselení povidel se používá nejen citronová šťáva, ale také dobrý vinný ocet. Povidla lze dochutit namletým kořením (badyán, skořice a hřebíček). A to nejdůležitější, při vaření se povidla pravidelně a často promíchávají, druhou možností je vařit povidla bez míchání, třetí variantou je rozpečení švestek v troubě. Od toho se odvíjí také samotná úprava švestek, které se jen překrájí na kousky a v druhém případě umelou na masovém mlýnku.

Recept na švestková povidla krok za krokem

1) Na domácí švestková povidla si připravíme dobře vyzrálé, až přezrálé švestky. Dále budeme potřebovat krupicový cukr a citronovou šťávu (případně ocet). Cukr používáme podle libosti.

U přezrálých švestech ani není potřeba, jinak počítáme zhruba 100 g na 1 kg vypeckovaného ovoce. Komu by přišla povidla při tomto množství kyselá, přidá cukru více.

2) Švestky zbavíme stopek, řádně omyjeme a necháme okapat. Všechny švestky řádně vypeckujeme.

3) Vypeckované švestky umeleme na masovém mlýnku, vznikne nám hustá ovocná kaše.

4) Podle chuti si připravíme koření (skořici, badyán a hřebíček), které umeleme najemno.

Z každého bude stačit 1 - 2 špetky, abychom povidla jen lehce ovoněli.

5) Pomleté švestky dáme do hrnce (nejlépe se širokým dnem). Za téměř stálého míchání vaříme švestky asi hodinu. Pak přidáme šťávu z jednoho citronu (nebo 125 ml octa) a podle chuti cukr.

My použili na 1,5 kg švestek 1 větší citron a 100 g cukru.

6) Oslazená povidla vaříme další 1 - 2 hodiny podle požadované hustoty a pravidelně mícháme. Hotová povidla by měla odpadávat z vařečky. V závěru povidla ochutíme kořením a rumem.

6) Uvařená povidla dáme do misky a můžeme ihned používat k mazání na pečivo, k plnění palačinek, buchet a koláčů.

7) Švestková povidla uchováváme také do zásoby. Není potřeba je zavařovat, stačí ještě horká povidla naplnit do připravených čistých sklenic, uzavřít víčky, otočit a nechat vychladnout.

Pro větší trvanlivost kápneme na povrch povidel trochu rumu. Po vychladnutí by se nám měl na povrchu vytvořit škraloup.

7) Sklenici s povidly překryjeme látkou, pergamenem nebo celofánem a ovážeme.

Domácí švestková povidla podáváme a používáme podle chuti. Z uvedeného množství budeme mít 2 větší sklenice povidel.

8) Pokud máme povidla bez cukru, můžeme je dosladit těsně před použitím.

Velmi hustá povidla časem ztvrdnou, taková musíme před použitím rozvařit s trochou vody.

Tip na povidla vařená bez míchání

Tentokrát přidáme ještě jeden recept navíc, pokud by se vám zdála příprava povidel se stálým promícháváním příliš složitá. Připravíme si 1,5 kg vypeckovaných švestek, 250 g cukru a 125 ml vinného octa. Švestky omyjeme, vypeckujeme a dáme do velké mísy. Zasypeme je cukrem, zalijeme octem a necháme 24 hodin uležet. Druhý den dáme povidla vařit, tentokrát ale nesmíme míchat. Vaříme hodinu prudce, pak teplotu zmírníme a bez míchání a ochutnávání vaříme dalších 5 hodin pod poklicí. Dodržíme-li toto pravidlo, nebudou se nám povidla připalovat ani stříkat. Hotová povidla rozmixujeme tyčovým mixérem, dochutíme lžící rumu, lžičkou skořice a můžeme naplnit do sklenic, uzavřít víčky, otočit dnem vzhůru a nechat do rána vychladnout. Švestková povidla podle receptu bez míchání jsou téměř bez práce a chutnají opravdu skvěle!

Úvodní foto: Shutterstock.com



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 16
  • Kalfa
    Kalfa

    Proč tak složitě?

    Již drahně let dělám povidla a nejen švestková v mikrovlnce. Vyzrálé ovoce není třeba doslazovat, samozřejmě švestky je nutné vypeckovat, třešně jsem jen rozvařil a pak propasíroval skrz síto ze friťáku, to má díry té správné velikosti a ztráty jsou přijatelné, furt lepší, než trávit hodiny u odpeckovače, nehledě k faktu, že to odpeckování nikdy není 100% úspěšné, u hrušek jsem zvolil metodu ŽAVES a pokud nejsou vyžrané červy (to je samozřejmě nutné vykrájet) proženu je šnekovým odšťavňovačem a odpařuji šťávu (teď zrovna mám v troubě jablka, první pokus, tak uvidím). Zprvu v cca 30 minutových intervalech, jak mi dává časovač na troubě, později 15, někdy i jen 10, kvůli promíchání a stažení odparků ze stěny mísy, aby se nepálily. Finále je třeba hlídat, první hrušky jsem odpařil až do stádia tuhých bonbónů, to se pak blbě flaškuje. Letos bylo tolik švestek, že mikrovlnka nestíhala, tak jsem část jen lehce rozvařených švestek zkusmo vrazil do mrazáku (používám jako přeliv na noky z bramborového těsta, nejsou to sice klasické knedlíky, zase je to rychlé a jak říkal můj děda, ono si to potrubí přebere - teda on používal mnohem expresivnější výraz.)

    09.09.2018 10:58:42

  • kajo
    kajo

    Proč dělat z věci jednoduché složitou. Na co cukr, když jsou švestky sladké dost. Pro mě je nejjednodušší švestky vypeckovat, dát do hrnce, nechat jen rozvařit, to mi trvá asi tak hodinu a pk to přeleju do pekáča a strčím do trouby, kde se to vaří kolem 70 stupňů do té doby než jsou dost tuhá. Nic nesladím, občas jen promíchám, abych zjistila konzistenci a pak horké naplním do sklenic, pro jistotu nahoru kápnu trochu slivky - dezinfekce a zašroubuju. A hotovo. Nechápu, co bych měla sladit a ještě navíc kazit octem.

    07.09.2018 11:26:34

  • Radek Vašut
    Radek Vašut

    Komentář k článku Recept na domácí švestková povidla krok za krokem

    Tak mam pět kilo švestek v baťohu a z těch receptů na mě jdou mrákoty, tak uvidim co s nima bude až dojedu domů...

    11.09.2014 15:54:14

  • Jiří Homola
    Jiří Homola

    Prává švestková povidla.

    Bohužel, tohle nejsou pravá povidla tak, jak se tradičně dělala na vesnici.
    Vezmou se zralé až přezrárlé švestky (karlátky - ostatní nejsou dobré), ty se rozvaří asi 15-30 minut za stálého míchání (přidávají se postupně) v měděném kotli s trdlem ( nahoře je trám, v ose se středem kotle je kůl na kterém je upravená deska kopírující tvar kotle s otvory) a tato lízanice (mimochodem způsobuje průjem a kyseliny v ní krásně čistí měď) se pak propasíruje přes síto (zachytí se většina slupek a pecky) do velké nádoby (většinou se používají troky nebo jiné velké dřevěné kádě). Až je nádoba plná, tak se lízanicí zaplní kotel, a za stálého míchání a dolévání míchanice se asi 6 hodin vařením odpařuje voda. Povidla se pak uskladňují ve sklenicích nebo v kameninových hrncích přikrytých papírem.
    Povidla se sladí a jinak dochucují až při použití - z hrnce se vyřeže (čistým nožem!!) kus povidel, ten se rozehřeje na slabém ohni, pokud povidla nejsou dost sladká, dosladíme dle chuti. Takto uvařená povidla vydrží, dokud je někdo nesní (klidně i 10 let) a pokud nechytnou plíseň z nečistot, tak se jim nic nestane. Sice ztuhnou na kámen, ale po rozehřátí změknou a začnou vonět. Přidání cukru a ostatních látek způsobuje, že povidla moc dlouho nevydrží, začínají kvasit a plesnivět - proto se dochucují až před jídlem.
    Takhle jsme je dělali mnoho a mnoho let, dokud šárka nezlikvidovala všechny švestky, (57 stromů) a nikdy se nám nestalo, že by kvasila, plesnivěla apod.

    27.04.2014 15:08:28

    • Anna
      Anna

      Re: Prává švestková povidla.

      Přesně tak jsme dělali povidla i u nás v rodině. Běhali jsme kolem kotle, ale byla to nádhera! A výborná chuť! Jak čtu ty recepty s octem a cukrem, tak se mi zdá, že ti lidi vůbec nevědí, jak úžasná jsou tato klasická povidla. A když ochutit, tak výhradně těsně před jídlem. Jo - a ten měděný kotel jsme také užívali, jinak to nešlo...

      04.09.2014 22:49:50

    • stena
      stena

      Re: Prává švestková povidla.

      moc me vas postup zaujal a mrzi me kdyz se takove vedomosti nasich predku vytraceji. mate jeste vice takovych starych postupu, nemusi se jednat jen o kuchyni. moc dekuji a pekny den.

      16.09.2015 08:27:21

    • Cody
      Cody

      Re: Prává švestková povidla.

      No jo, ale co když nemáme toto staré nádobí? Dá se to udělat takto i v dnešní kuchyni?? Děkuji.

      15.08.2016 13:51:18

  • Jarka
    Jarka

    Velmi dobrá povidla zahodinu

    Recept mám od jedné paní z Internetu. Je naprosto výborný, povidla velmi chutná a mám vyzkkoušené, zatím drží 4 roky naprosto bez problémů.
    Velmi si tohoto receptu vážím, první roky sem povidla nedělala proto, že to dlouho trvá, od té doby je dělám každý rok.
    Takže vypeckuji a dám na plech třeba s vyššími okraji. Pokapu - pocákám octem a dám na noc do pokojíku na chalupě - krásně to voní. Druhý den dám na půl hod. do trouby, teplota, mám plynovou troubu tak sktupně nevím, jako když dělám buchty. po půl hodině přidám čtvrt kg. krystalu poťapkám a peču čtvrt hod., pak zopakuji čtvrt kt. cukru a opět čtvt. hod. Umixuku na 3 porce a do každé přidám lžíci rumu. Dám horká povidla do sklenic, nahoru dám skořici v celku a lžíci rumu, tak, aby zarovnal vrch, tedy trošku ztekl. Uzavžu, otočím a nechám vychladnout. Jsou opravdu velmi dobrá, vřele doporučuji vyzkoušet. Snad ještě já z každé té dávky cukru odeberu oproti získanému receptu l lžíci polévkovou cukru, nemám ráda marmelády a povidla moc sladká. Pokud budete chtít prodloužit dobu pečení, tak jen o pár minut. Tak max. 10 min., jinak se Vám vypeče šťáva a není to ono.

    08.02.2014 16:45:52

  • kralova (tecka) sou
    kralova (tecka) sou

    povidla bez míchání

    Já dělám již několik let povidla v troubě, nejhorší je to vypeckování, potom jen brnkačka, švestky dám do trouby, zapnu asi na 150 st. přibližně tak 4.hod. nechám trošku vystydnout, tyčovým mixérem mírně rozmixuji, přidám na 200 st. a vydusím na potřebnou hustotu, pokud jsou málo zralé, přisladím, někdy ani není potřeba doslazovat, pro lepší chuť trošku rumu

    04.09.2013 09:17:54

  • drahamadera
    drahamadera

    povidla bez míchání

    Použijete-li místo smaltovaného hrnce remosku a necháte tam povidla pěkně probublávat čtyři hodiny, dostanete taky výborný výsledek a bez míchání. Jinak je postup stejný jako při druhém receptu.

    02.09.2013 15:57:29

  • Michy
    Michy

    Komentář k článku Recept na domácí švestková povidla krok za krokem

    Varime dalsich 5 hodin :-) je to zdlouhave,ale stoji to za ten cas i praci :-)

    01.09.2013 11:15:11

    • Jiří Šmejkal
      Jiří Šmejkal

      Re: Komentář k článku Recept na domácí švestková povidla krok za krokem

      Nejhorší práce při vaření povidel je to, že se musí až 6 hodin neustále míchat... Mam recept, jak udelat povidla bez míchání.:

      Povidla švestková 673

      1 kgšvestky vypeckované a na plátky nakrájené
      0,7 dlocet
      20 dkg krystalový cukr
      podle chuti si připravíme koření (skořici, badyán a hřebíček), které umeleme najemno

      rum

      Vše promíchat a nechat přes noc odležet ve smaltovaném hrnci (nerez). Ráno se vaří na mírném ohni 4 až 5 hodin. Nesmí se s obsahem v hrnci vůbec míchat až do vyvaření tekutiny pod švestkovou krustou.
      Povidla plním do předem umytých sklenic a před zavíčkováním do skleničky dám 1 malou lžičku rumu a zavíčkuji, sklenici nepřevracím. Takto dělám všechny marmelády a zavařeniny – nekazí se.

      02.09.2013 08:25:13

  • Mirka
    Mirka

    Povidla bez míchání

    Moc se líbí tento recept, ale je v něm napsáno, že se vaří dalších 5. Hodin nebo minut? Děkuju.

    01.09.2013 07:14:16

Celkem záznamů: 16

Přidat příspěvek k článku Recept na domácí švestková povidla krok za krokem

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.