reklama
hledat uživatel
       

Recept na domácí těstoviny - fleky krok za krokem

Příprava těstovin není vůbec těžká, jak by se mohla na první pohled zdát. Stačí jen málo surovin, trocha ruční práce a fleky, nudle či jiné druhy těstovin máme na talíři.

Recept na domácí těstoviny - fleky krok za krokem

1) Na domácí fleky budeme potřebovat 350 g hrubé mouky, 2 ks vejce, 2 špetky soli a asi 1/2 dl vody.

2) Mouku prosejeme na vál.

3) V míse rozšleháme vejce s vodou a solí.

4) Do mouky na vále uděláme pomocí prstů důlek.

5) Do mouky vlijeme vaječnou směs a nejprve zapracujeme nožem.

6) Všechny suroviny rukama důkladně prohněteme, až nám vznikne hladké těsto.

Těsto na domácí těstoviny - fleky přikryjeme a necháme asi 15 minut odležet.

7) Těsto na fleky rozdělíme na tři díly. Z každého vyválíme tenký plát (2 mm silný). Pláty necháme na čisté utěrce oschnout (60 - 90 minut).

8) Plát těsta rozřízneme na hrubé pruhy, které poklademe na sebe.

Navrstvené pruhy ještě podélně nařežeme a poté napříč nakrájíme na malé čtverečky. Takto postupujeme s každým dalším rozváleným plátem těsta.

9) Ve velkém hrnci přivedeme vodu k varu a osolíme ji. Na každých 100 g těstovin počítáme 1 l vody. Vsypeme fleky a vaříme 5 - 7 minut.

10) Uvařené těstoviny - fleky scedíme a necháme okapat.

11) Uvařené fleky dále používáme, budou se hodit třeba k přípravě těchto receptů:

Fleky se zelím
(doba přípravy 1 hod )

Houbové šunkofleky
(doba přípravy 1 hod )

Šunkofleky
(doba přípravy 1 hod )

Sýrové šunkafleky
(doba přípravy 45 min )

Granátnický marš
(doba přípravy 1 hod )

Úvodní foto: Shutterstock.com



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 8
  • Eva Hajkova
    Eva Hajkova

    Ano souhlasim s Maruskou,jsem z Moravy a tak to delala moje maminka,a ted delam ja.Eva.

    05.11.2017 13:19:53

  • prokle
    prokle

    Dělám domácí těstoviny pravidelně. Ale stále mám jeden problém, dlouhé typy, např. tagliatele se mi vždy při skladování polámou. Poraďte, co dělám špatně?

    29.04.2016 16:07:17

    • Barbora
      Barbora

      Italský typ těstovin se nedělá z hrubé mouky, ani ne tagliatelle. V Itálii se používá semolinová mouka, těstoviny pak mají jinou teukturu a těsto jinou konzistenci. Ale na flíčky, strougání a další typy, které se používají pouze v ČR stačí hrubá mouka.

      07.04.2018 10:13:28

  • Dada
    Dada

    Komentář k článku Recept na domácí těstoviny - fleky krok za krokem

    Já nevím, pokaždé se mi nepovede vyválet to těsto na tak tenko... nevím ,kde dělam chybu...

    02.02.2015 11:58:08

  • evik
    evik

    domácí těstoviny

    souhlasím s Marií dělám je tak 40 let a při vyvalování už mouku nedávám.

    30.01.2015 15:38:29

  • Marie
    Marie

    domácí těstoviny

    Domácí těstoviny, ať nudle, tenké, široké, fleky, nebo drobení vyrábím zásadně jen z vajíček a hrubé mouky. Tak mne to naučila v mých 6 letech babička a já už 60 let recept používám. Suché nudle, fleky i drobení vydrží v doze dlouhou dobu, protože neobsahují sůl, a proč přidávat vodu? To dělají jen velkovýrobci, doma snad chceme kvalitu. Mouku dám na vál od oka, přidám vajíčka a pak podle potřeby mouku přidávám. Na domácí drobení musí být těsto tužší, by se krásně strouhalo na hrubém struhadle. Toto domácí drobení, na Moravě říkáme drobky, se výborně hodí do polévky z uzeného masa.

    27.01.2015 13:56:28

Celkem záznamů: 8

Přidat příspěvek k článku Recept na domácí těstoviny - fleky krok za krokem

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.