Recept na domácí zeleninový vývar krok za krokem

Pravý domácí zeleninový vývar je ideálním základem pro přípravu řady pokrmů. Vyplatí se uvařit hned větší množství a po porcích zamrazit. Připravíme si ho krok za krokem.

Recept na zeleninový vývar krok za krokem

1) Příprava surovin. 

Na klasický zeleninový vývar si připravíme kořenovou zeleninu (1 kořen petržele, 1/2 celeru, 2 - 3 mrkve), dále pak 1 kedluben, 1 velkou cibuli, 2 jarní cibulky s natí a pár růžiček květáku. Chybět by neměly čerstvé bylinky (petrželová či celerová nať, libeček apod.), z koření budeme potřebovat 2 - 3 bobkové listy, 1 lžičku soli, pár kuliček nového koření a pár kuliček celého pepře.

2) Kořenovou zeleninu a kedluben oloupeme, růžičky květáku omyjeme, jarní cibulku očistíme, žlutou cibuli necháme i se slupkou. Bylinky omyjeme a necháme okapat.  

3) Zeleninu nakrájíme na větší kusy, jarní cibulku na špalíčky. Koření dáme do uzavíratelného sítka. 

4) Zeleninu dáme do hrnce, přidáme bylinky, lžičku soli a koření. 

5) Zeleninu zalijeme až po okraj hrnce vodou a dáme vařit. Přivedeme k varu, ztlumíme plamen a pozvolna vaříme cca 70 minut. 

6) Zeleninový vývar by měl mít díky neoloupané cibuli krásně sytou barvu. 

7) Z vývaru vyjmeme sítko s kořením, zeleninu a přecedíme ho přes jemné sítko. 

8) Takto připravený zeleninový vývar je ideálním základem pro mnoho (nejen) polévkových receptů. Vyplatí se uvařit hned větší množství a po porcích zamrazit. Tak máme vždy připravený domácí zeleninový vývar pro přípravu řady pokrmů.

Část vývaru můžeme společně s povařenou zeleninou rozmixovat do požadované hustoty, dochutit a zjemnit smetanou. Připravíme si tak lahodnou polévku. Případně lze vývar doplnit na kousky nakrájenou zeleninou, nudlemi, zvlášť uvařenými knedlíčky apod. 

Domácí zeleninový vývar a finanční náročnost

Za kořenovou zeleninu, kedluben, cibuli, jarní cibulku a růžičky květáku si započítáme 45 Kč. Za koření a bylinky asi 10 Kč. Máme-li zahrádku, samozřejmě ušetříme. 2 - 2,5 l vývaru tak připravíme za cca 55 Kč. 

Článek se mi líbí (Článek se líbí 1 uživateli)
Michy autor článku:

Recept na domácí zeleninový vývar krok za krokem

Recepty: 3520


Komentáře k článku Recept na domácí zeleninový vývar krok za krokem

Přidat příspěvek k článku Recept na domácí zeleninový vývar krok za krokem
* Povinné pole

Píšeme jinde

  • Červená řepa - pro zdraví a sílu v době podzimu

    Červená řepa - pro zdraví a sílu v době podzimu

    Červená řepa je v našich podmínkách přirozeně se vyskytující plodinou a její přínos pro naše zdraví je ne-li opomíjený, pak určitě nedoceněný. Může snad za to fakt, že mnozí z nás ji neměli rádi jako děti? Možná, ale proč ji přehlížet i dál? Něco takového si tenhle malý podzimní zázrak určitě nezaslouží.

  • Chcete se vyhnout rýmě a nachlazení? Pěstujte si rýmovník!

    Chcete se vyhnout rýmě a nachlazení? Pěstujte si rýmovník!

    Rána už jsou mnohdy pěkně studená a někteří z nás, především pak děti, se už v těchto dnech zase potýkají s rýmou. Rýma dokáže být hodně nepříjemná, komu by se nelíbilo mít od ní aspoň jeden rok pokoj? Možná víme, jak na to. Už jste slyšeli o léčivé rostlince lidově zvané rýmovník? Ta se prý dokáže s rýmou pěkně vypořádat a vám od ní pomoci. Pojďme se tedy seznámit!




přidat nový recept