reklama
hledat uživatel
       

Recept na špenát z čerstvých listů krok za krokem 

1) Na recept si připravíme 500 g čerstvého špenátu, 2 středně velké cibule, 3 - 4 stroužky česneku, 2 lžíce olivového oleje, sůl a mletý černý pepř. 

 Dušený špenát

2) Čerstvé špenátové listy důkladně propláchneme pod tekoucí vodou a otrháme stonky. 

Dušený špenát

Dušený špenát

3) Špenát nakrájíme na nudličky. 

Dušený špenát

4) Cibule oloupeme, nakrájíme na kostičky a na oleji osmahneme dozlatova. 

Česnek oloupeme a nakrájíme na velmi tenké plátky.

Dušený špenát

5) K cibuli postupně vhazujeme špenát a mícháme. 

Dušený špenát

6) Jakmile nám špenát trochu zavadne, osolíme a opepříme. Přidáme plátky česneku. 

Dušený špenát

7) Špenát stále mícháme, dokud nepustí vodu, poté jen krátce podusíme ( 5 - 8 minut).

Dušený špenát

8) Listový špenát z čerstvých listů podáváme jako přílohu k masu, rybě, bramborám i knedlíkům. 

Dušený špenát

Recept na klasický dušený špenát z čerstvých listů 

Takto připravený špenát nám může být základem pro klasický dušený špenát.

Připravíme si jíšku. 50 g másla rozpustíme na pánvi, přidáme 1 lžíci hladké mouky a smažíme, dokud mouka nezrůžoví. Horkou jíšku rozšleháme ve studeném polotučném mléce (1/2 hrnek) a nalijeme ji do připraveného špenátu. Přidáme trochu soli, pepře a strouhanku, za mírného varu mícháme do zahuštění. Nakonec do špenátu přimícháme 1 syrový žloutek.  

Dušený špenát z čerstvých listů podáváme k pečenému masu, dobře chutná s bramborovými knedlíky. 

Dušený špenát z čerstvých listů a finanční náročnost

Za čerstvý špenát započítáme 50 Kč, cibule s česnekem, olivovým olejem, solí a pepřem nás přijde asi na 10 Kč. Připočteme-li ostatní suroviny na dušený špenát (asi 10 Kč), vyjdou nás 2 - 3 porce špenátu na pouhých 70 Kč. 

Špenát může být i skvělou náplní a přílohou 

Pečený losos se smetanovým špenátem
(doba přípravy 30 min )

Bramborová placka se špenátem
(doba přípravy 45 min )

Koláč se špenátem
(doba přípravy 1 hod )

Listový závin s pikantním špenátem
(doba přípravy 45 min )

Jarní palačinky s tuňákem
(doba přípravy 1 hod )


Jemná špenátová polévka
(doba přípravy 1 hod )

Špenátová roláda s tvarohovou náplní
(doba přípravy )



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 2
  • Luc
    Luc

    jednoduché a dobré

    Osobně špenátu neholduji, ale když už se objevil v kuchyni... recept je jednoduchý a špenát byl výborný, pro mě lepší než dušený a moc práce to nedá... ;-)

    12.07.2018 11:17:43

  • Jitka
    Jitka

    Komentář k článku Recept na dušený špenát z čerstvých listů krok za krokem

    Když se bavím s lidmi kolem sebe, tak většina vezme špenátový protlak ze sáčku za pár kaček. Dokonce odmítají mražené špenátové listy. Už jim nic nevysvětluji, stejně na mě koukají jak na blázna.

    14.02.2016 10:45:10

Celkem záznamů: 2

Přidat příspěvek k článku Recept na dušený špenát z čerstvých listů krok za krokem

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.