Dýně má nespočet možných využití. Skvěle se vyjímá i při pečení sladkých moučníků. Dnes si z dýně upečeme jemnou bábovku, kterou doplníme kousky vlašských ořechů. U nás sklidila nevídaný úspěch!
Na dýňovou bábovku budeme potřebovat 350 g dýně hokkaido, 1/2 citronu, 150 g třtinového cukru, 3 vejce, 220 g másla, 250 g hladké mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 1 lžičku jedlé sody, 2 lžičky mleté skořice, 1 lžičku mletého sušeného zázvoru, špetku soli a 100 g vlašských ořechů.
Dále si připravíme máslo a strouhanku na vysypání bábovkové formy.
Dýni hokkaido omyjeme, rozpůlíme, vydlabeme měkký střed a zbytek nakrájíme na měsíčky. Dýni poklademe na olejem vymazaný nebo papírem na pečení vyložený plech. Dýni pečeme doměkka cca 20 minut při 180 °C.
Vejce rozklepneme do mísy, přidáme třtinový cukr a roztopené máslo. Vyšleháme vařečkou nebo mixérem.
Mouku prosejeme do mísy společně se sodou, práškem do pečiva, skořicí a zázvorem.
Do vyšlehané vaječné směsi přidáme šťávu z půlky citronu.
Postupně zašleháváme prosátou mouku s ostatními ingrediencemi.
Do těsta zašleháme dýňové pyré.
Bábovkovou formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Těsto vlijeme do formy a uhladíme. Dýňovou bábovku pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C 40 - 60 minut. Vpichem špejle vyzkoušíme, zda je bábovka hotová. Špejle musí zůstat suchá.
Upečenou bábovku vyklopíme z formy a necháme zcela vychladnout.
Dýňovou bábovku pocukrujeme, nakrájíme na dílky a podáváme k čaji nebo kávě jako sladké pohoštění.
Za dýni, ořechy a máslo zaplatíme nejvíce - dohromady cca 135 Kč. Za ostatní suroviny si započítáme zhruba 40 Kč. Dýňová bábovka s ořechy nás tak vyjde na 175 Kč.
Další recepty z dýně
Chutě babího léta: Vařte z hub, dýně a řepy skvěle vyladěné pokrmy
Letošní letní prázdniny končily opravdu netypicky, někde bylo počasí ryze podzimní, s deštěm, větrem a teplotami, které bychom očekávali třeba i v listopadu. Pokud jste od přírody zimomřiví, zřejmě smutníte nad brzkým koncem prázdninových měsíců, i když začátek září přinesl celkem příjemné teploty babího léta. Co si tedy uvařit, když léto ještě úplně nekončí, ale osvěžujícím jídlům počasí příliš nenahrává?
6 nejlepších receptů na bábovku - tradiční recepty jako od babičky
Olejová, tvarohová nebo čokoládová? Ať už vyberete jakoukoli, zaručujeme, že bábovky podle těchto receptů se podaří na jedničku. Budou krásně vláčné, nadýchané a chuťově dokonalé.
autor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena