reklama
hledat uživatel
       

Francouzská kuchyně

Francouzská kuchyně je pestrá a bohatá zejména na ryby, mořské plody, maso, masové výrobky, omáčky, sýry, houby, bylinky a v neposlední řadě na víno. Také čerstvá zelenina a ovoce jsou ve francouzské kuchyni důležité, stejně jako čerstvé pečivo, a to zejména slavné francouzské bagety. Mimo to Francouzi milují i sladké, proto jsme pro vás dnes připravili recept na francouzský koláč.

Francouzský jablečný koláč - recept krok za krokem

1) Než začneme s přípravou koláče, přichystáme si potřebné suroviny a náčiní.

Pro úspěšné zvládnutí tohoto receptu budeme potřebovat 210 g hladké mouky, 140 g tuku na pečení, 90 g moučkového cukru, 2 vejce, 5 ks jablek, 2 lžíce jemného krupicového cukru, 1/4 lžičky mleté skořice, špetku soli, tuk na vymazání formy a krupičku na vysypání. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Bílky zatím odložíme do lednice.

2) Žloutky, hladkou mouku, změklý tuk a moučkový cukr dáme do mísy.

Ideálně vlastní rukou rychle zpracujeme do hladkého těsta.

3) Z těsta vypracujeme rukama bochánek a necháme jej v ledničce asi 15 minut odpočinout.

4) Mezitím si oloupeme jablka a na hrubším struhadle je nastrouháme.

5) Dortovou formu vymažeme tukem a vysypeme krupičkou.

Odpočinuté těsto do formy vtlačíme, můžeme těsto i rozválet a do formy vložit. Povrch těsta propícháme vidličkou.

6) Na připravené těsto rozložíme nastrouhaná jablka a posypeme mletou skořicí, popřípadě skořicovým cukrem.

Troubu předehřejeme na 170 °C a koláč do ní na 15 minut vložíme.

7) Zatímco se koláč peče, z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh, do kterého zašleháme jemný krupicový cukr.

Po uplynulých 15 minutách pečení koláč opatrně vyjmeme, po celém povrchu rozetřeme tuhý sníh a dáme ještě na 15 minut dopéct.

8) Povrch sněhu by měl po pečení zůstat lehce nazlátlý.

9) Francouzský koláč může být chutnou odpolední svačinkou a hlavně nápaditým pohoštěním pro návštěvy.



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 3
Celkem záznamů: 3

Přidat příspěvek k článku Recept na francouzský koláč krok za krokem

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.