reklama
hledat uživatel
       

Kde nakoupit suroviny?

Aby byl výsledek perfektní, je bezpodmínečně nutné sehnat opravdu kvalitní brynzu a co nejlepší kousek špeku. Zapomeňte na různé termizované brynzy z kelímku. V dnešní době můžete sehnat kvalitní brynzu u malých prodejních stánků s výrobky ze Slovenska, které bývají v obchodních domech. Na kvalitní brynzu můžete narazit i na farmářských trzích, kde jí prodávají malí výrobci, nebo v některých sýrárnách. Špek seženete obvykle na stejném místě nebo v dobrém řeznictví. Jako nouzové řešení se nabízí anglická slanina, ale pokud se chcete držet tradiční slovenské kuchyně, tak vám slovo "anglická" snad napoví...

Fotorecept na halušky s brynzou a špekem

1) Na jemném struhadle nastrouháme 0,5 kg oloupaných brambor.

Na jemném struhadle nastrouháme 0,5 Kg oloupaných brambor

2) Přidáme 150-200 g polohrubé nebo hrubé mouky, 1 lžičku soli (můžeme přidat také 1 vejce) a těsto promícháme. Množství mouky záleží na kvalitě a typu brambor. Pokud je těsto příliš řídké, tak mouku přidáme.

Přidáme 200 g hrubé mouky, 1 lžičku soli a 2 vejce a těsto promícháme

3) Špek (asi 300 g) nakrájíme na drobné kostičky

Špek (asi 300 g) nakrájíme na drobné kostičky

4) Do vroucí vody vkládáme lžičkou vytvarované knedlíčky (lepší je použít síto na halušky). Halušky vaříme na etapy. Hotové halušky vybíráme z vody postupně. To, že jsou hotové poznáme tak, že plavou na hladině.

Do vroucí vody vkládáme lžičkou vytvarované knedlíčky

5) Na suché pánvi bez oleje vyškvaříme/opečeme kostičky špeku.

Na suché pánvi bez oleje vyškvaříme/opečeme kostičky špeku

6) Kostičky špeku vmícháme do halušek.

Kostičky špeku vmícháme do halušek

7) Brynzu rozbalíme, rozdrobíme do halušek a promícháme.

Brynzu rozbalíme a rozdrobíme do halušek

8) Hotové halušky s brynzou a špekem ihned podáváme.

Hotové halušky s brynzou a špekem ihned podáváme

9) Nejlépe se sklenicí mléka.

Hotové halušky s brynzou a špekem ihned podáváme

Další recepty na halušky najdete zde 



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 28
  • Luboš Mutňanský
    Luboš Mutňanský

    Málo bryndzy

    Keď má bača málo bryndzy, mieša halušky miesto varešky cicinou.☺

    29.10.2018 17:12:43

  • Scrumpy
    Scrumpy

    Komentář k článku Recept na halušky s brynzou krok za krokem

    S haluškami je to jako s každým domácím jídlem. V každé rodině se vaří trochu jinak. Tohle je recept ze západního Slovenska. Osobně mám raději variantu z východu. Od mého kamaráda ze Šariše, tedy z východu, jsem se naučil recept jeho " starej mamy " . Ten recept je jednodušší než ten co je tady. Hlavní rozdíl je ale v tom, že brynza se zamíchá hned do horkých halušek... a anglickou slaninu bych tam fakt raději nedával
    PS: představa že na farmářských trzích najdete kvalitu je ... omluvte ten výraz... velmi naivní

    24.10.2018 21:53:39

  • lilie
    lilie

    brynDZové halušky

    Keď to čítam... nedá sa mi nepridať komentár...za prvé - pravé slovenské halušky sú s BRYNDZOU (najlepšie z ovčieho mlieka), za druhé - žiadny " špek " (myslím že špek a slanina je niečo iné..alebo sa mýlim?) ... ale vyúdená slanina, jej vôňa je nezabudnuteľná - oravská, gazdovská, bačova a pod., na anglickú zabudnite!, za tretie - do cesta do halušiek žiadne vajce nepatrí. Zemiaky sa nastrúhajú na čo najjemnejšie, voda, ktorú pustia sa zleje do druhej misky a nechá odstát, aby sa usadil škrob (práve ten spojí cesto), voda sa znovu zleje a škrob sa vráti do cesta ...dobré halušky preto nikdy neurobíte z nových zemiakov. Ja dávam polohrubú múku, ale nepoviem vám koľko, zakaždým je to iné množstvo pre rôznu kvalitu zemiakov. a v tom je to umenie pripraviť pravé halušky. Štipka soli - nie moc, bryndza bývava i dosť slaná. Do vriacej osolenej vody hádžem halušky. Používam haluškár (musí byť redšie cesto), ale viem i hádzať z lopáru (hustejšie cesto). Keď vyplávajú, opatrne povyberám, prelejem masťou z vyškvarenej slaniny, rozdrobím bryndzu, ktorá na teplých haluškách zmӓkne a opatrne a jemne prehadzujem...zásadne nemiešam. Naservírujem na tanier, posypem škvarenou slaninkou. Zapíjať môžete sladkým mliekom, kefírom, cmar... alebo sladkou a kyslou žinčicou - doporučujem. Podľa seba som učila variť halušky aj ľudí, ktorí si mysleli, že robia najlepšie halušky na svete, dokonca i profi kuchára, ktorý na vajce v ceste nedal dopustiť... a keď náhodou robím pre niekoho haluškové hody - no niekedy by som potrebovala prenajať závodnú kuchyňu :-) P.S. do hlbokého taniera nakrájejte cibuľu, poprášte mletou červenou paprikou, zalejte vodou, v ktorej sa varili halušky, pridajte hotové halušky a ochuťte octom, dosoľte podľa chuti.... dobrú chuť

    24.10.2018 13:55:51

  • Miloš
    Miloš

    ...co na tom záleží.....

    ...co na tom záleží, hlavně aby nám to chutnalo, ať si to každý nazve podle svého, mnoho řečí pro nic.

    23.10.2018 12:27:21

  • Vlado
    Vlado

    Brynzové halušky

    Na haluškách ani tak nezáleží, ale jakmile se nazvou brynzové, tak se k nim nepije mléko, ale cmar!

    02.05.2017 19:15:16

  • Alora
    Alora

    Do těsta na halušky dám vajíčko a strouhám je jen ze sýrových brambor na jemno. Máme je raději se zelím a polité máslem.
    Prababička používala jen prkénko a já jen ceďák.
    Moje prababička žila celí život na Slovensku.

    23.05.2013 12:28:57

  • Jazminka
    Jazminka

    Tak ja pochádzam zo slovenska a halušky robím podobně. Akurát zemiaky postrúhať na jemno, hladkú múku, vajíčko ak sú zemiaky vodové, ale robím z kila zemiakov, tak sa skoro stratí. No a samozrejme cez haluškovník - sito s vetšími dierami.

    Moja babička pochádza zo stredného Slovenska, jej svokra z Liptova a každá robila trochu inak. Prababička z Liptova ešte do hotových pridávala uvarené na drobno krájané zemiaky, skoro v pomere 1:1 A hádzali z prkénka do vody, nemali takú vymoženosť jako ja :-)

    11.05.2013 13:57:28

    • karin
      karin

      Konečně správný názor, onehdá Sisa Sklovská dávala recept na halušky a dělá je napůl s vařenými bramborami. Takže je důležitá hlavně opravdu dobrá brynza a slaninka.

      11.05.2013 23:19:51

    • kaktus
      kaktus

      tak pokud jsi ze slovenska, pak MUSÍŠ VĚDĚT, že ŽÁDNÉ HALUŠKY se nevaří z HLADKÉ MOUKY, ty gumo! (byly by pak nehorázně tvrdé). :-(((

      23.10.2018 06:53:20

  • Petr Král
    Petr Král

    Původ receptu

    Zdravím všechny kritiky. Předem děkuji za názory. Jen bych rád podotkl, že náš dědeček pracoval jako dřevorubec a zároveň choval ovce v Beskydech a na Slovensku a recept pochází od něho. Nemyslím si, že jedno vejce nebo trocha mouky - v případě, že máte příliš vodnaté brambory, nějak zásadně ovlivní chuť halušek. Především jde o naprosto běžné suroviny, které vám pouze pomohou halušky zpevnit, pokud se příliš rozváří. Pokud s receptem nesouhlasíte, tak Vás samozřejmě nenutím a můžete si halušky dělat podle svého uvážení :-) Podobnost chlupatých knedlíků a halušek není samozřejmě náhodná. Ale u nás se chlupaté knedlíky dělají s mnohem větším množstvím mouky, jsou mnohem větší a samozřejmě se naprosto odlišně podávají - nikoliv s brynzou a špekem... Přeji hodně kuchařských úspěchů a věřím, že se najde alespoň někdo, kdo mi dá za pravdu. Jinak budu muset poslat dědečka na Slovensko a do Beskyd, aby tam všem vzkázal, že dělají již několik generací halušky špatně... :-D

    10.05.2013 10:48:55

    • žanda
      žanda

      Re: Původ receptu

      Tady mě máš, i když je dělám trochu jinak. Záleží i na bramborách, a tak do nich vrazím vejce a trochu hladké mouky, jinak se v hrnci rozpadají.

      10.05.2013 12:11:14

    • Scrumpy
      Scrumpy

      Re: Původ receptu

      Ano - potvrzuji, tohle je způsob jak se halušky vaří na západním Slovensku a v Beskydech. Na východě je dělají trochu jinak... a myslím že v každé rodině se dělají trochu jinak a " proti gustu... " atd..

      24.10.2018 21:59:33

    • Jaroslava
      Jaroslava

      Re: Původ receptu

      V naší rodině se traduje nejméně čtyři generace recept na chlupaté knedlíky po prarodičích z Trhových Svinů, ale říkalo se jim tam drbanice. Není v nich žádná mouka, ale je třeba dodržet poměr syrových a vařených brambor: na 7 velkých vařených brambor 14syrových jemně nastrouhaných a následně v plátýnku řádně vymačkaných, vše jen smísit, přidat jen sůl a škrob z usazené vymačkané vody.Ztvarujeme větší koule a vaříme 30minut. Je to báječná příloha ke všem pečením, ale i omáčkám.

      27.10.2018 14:55:04

  • Břetislav
    Břetislav

    Halušky s brynzou

    Nikde nepište,že to je recept od slovenského bači.S haluškama to má společné
    jen tu brynzu,špek a brambory.Dejte tomu opravdu název chlupaté knedlíky
    s brynzou.Každý slovák by se za takové halušky styděl !!!!!

    06.05.2013 16:08:15

  • žanda
    žanda

    Také je takhle vařím, ale bez vajec a s hrubou moukou. Z hladké jsou moc tuhé. Vařila jsem v závodní jídelně a jezdili tam na sezónu pomáhat slovenky a skoro každá je dělala jinak. Takže správné jsou ty, co nám chutnají, ne?
    Jen si je nedávejte v motorestu na mladoboleslavské U 4 kamenů, jsou ošizené, brynza vůbec není znát, moc jsem se zklamala.

    06.05.2013 12:09:59

  • Menina
    Menina

    To není recept na halušky, alespoň ne na ty slovenské. Tam nepatří vajíčka a strouhají se na drchně a ne na malých slzičkách.

    06.05.2013 12:00:14

  • centrum (tecka) odskodneni
    centrum (tecka) odskodneni

    To není recept

    nevím, kde ho pan kuchař vzal ale recept na halušky to není, takto určitě ne.

    06.05.2013 10:28:28

    • konko
      konko

      Re: To není recept

      souhlasím,to není recept na halušky...brambory strouhat ještě jemněji,těsto bez vajec,halušky házet z prkýnka nožem do vroucí vody,brynza je nejlepší májová... toto jsou noky. dobré ke špenátu.....ale taky je pravda že halušky se dělají různě...

      06.05.2013 14:01:14

  • jiri (tecka) brejcha
    jiri (tecka) brejcha

    Halušky s brynzou

    Tak ten to recept není na halušky, ale na chlupaté knedlíky, které dělám již tímto způsobem léta, těsto na halušky je jiné

    06.05.2013 07:29:26

  • majdalenka
    majdalenka

    Halušky s brynzou

    To je výborný recept,takhle je dělám léta, i moje maminka je tak dělávala.Ale mám je raději se zelím a uzeným!Tak snad uvěří i ti, co je propagovali z vařených brambor,a oháněli se recepty přímo od zdroje!!!

    06.05.2013 02:50:12

Celkem záznamů: 28

Přidat příspěvek k článku Recept na halušky s brynzou krok za krokem

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.