Recept na halušky se zelím a slaninou krok za krokem

Největší oblibě se těší halušky na Slovensku. I u nás si je rádi připravíme s brynzou, ale také se zelím a slaninou. S námi si nyní můžete připravit druhou variantu krok za krokem.

Recept na halušky se zelím a slaninou

1) Příprava surovin. 

Na halušky budeme potřebovat 500 g brambor, 100 g hladké mouky, 25 g polohrubé mouky, 1 vejce a ½ lžičky soli.

Na zelí a dohotovení si připravíme 500 g kysaného zelí, 100 g anglické slaniny nebo špeku, 1 cibuli, 2 lžíce hladké mouky, 3 lžíce oleje a 1 zakysanou smetanu.

2) Kysané zelí vložíme do hrnce a dolijeme vodou, aby bylo ponořené.

Zelí pomalu vaříme asi 20 minut do změknutí.

3) Mezitím si na pánvi opečeme na kostičky nakrájenou slaninu.

4) V menším hrnci rozehřejeme olej a necháme na něm zesklovatět na drobno nakrájenou cibuli. Poté ji zasypeme 2 velkými lžícemi hladké mouky a uděláme zásmažku.

Z uvařeného zelí odebereme přebytečnou vodu a vmícháme do něj zásmažku. Pokud je potřeba, můžeme zelí dosladit a dosolit. V našem případě to nebylo potřeba.

5) Brambory oloupeme a na jemno nastrouháme.

6) Z brambor vymačkáme přebytečnou vodu. Mezitím si ve větším hrnci dáme vařit vodu.

7) Do mísy přidáme obě mouky, sůl, vejce a zpracujeme v těsto.

Nemělo by být ani příliš řídké, aby neprotékalo cedníkem, ale ani tuhé.

8) Těsto propasírujeme přes cedník do vroucí vody.

Během pár minut vyplavou hotové halušky na povrch.

9) Halušky promícháme se zelím a slaninou a ihned podáváme. Kdo má rád, může si přidat i zakysanou smetanu.

Halušky a finanční náročnost

Samotné halušky nás vyjdou na 15 Kč. Za zelí, slaninu a ostatní zaplatíme asi 55 Kč. Za 2 -3 porce halušek se zelím a slaninou tak dáme 70 Kč.

Článek se mi líbí (Článek se líbí 6 lidem)
autor článku:

Recept na halušky se zelím a slaninou krok za krokem

Recepty: 124

Fotografie článku: Recept na halušky se zelím a slaninou krok za krokem

Komentáře k článku Recept na halušky se zelím a slaninou krok za krokem

Celkový počet komentářů: 4
Celkem záznamů: 4
Přidat příspěvek k článku Recept na halušky se zelím a slaninou krok za krokem
* Povinné pole

Píšeme jinde

  • Rebarbora - víte, že opravdu zdravá je jen v určitém období?

    Rebarbora - víte, že opravdu zdravá je jen v určitém období?

    Rebarbora (reveň kadeřavá) pochází z Číny a dorůstá výšky okolo dvou metrů. V kuchyni využíváme řapíky jejích listů, které oloupeme a uchováváme nakrájené na centimetrové špalíky. Vždy je konzumujeme jen tepelně upravené. Rebarborové řapíky obsahují pro zdraví přínosnou kyselinu listovou, jablečnou a citronovou.

  • Sekundární neplodnost

    Sekundární neplodnost

    Dlouhodobá a zdánlivě marná snaha o druhé dítě není nijak vzácným či ojedinělým jevem. Máte už jedno dítě, jste rodina, užíváte si ve třech všech svých radostí i starostí, ale po nějaké době se znovu oddáte přetrvávající touze po dalším přírůstku do rodiny.




přidat nový recept