reklama
hledat uživatel
       

Recept na halušky se zelím a slaninou krok za krokem

Největší oblibě se těší halušky na Slovensku. I u nás si je rádi připravíme s brynzou, ale také se zelím a slaninou. S námi si nyní můžete připravit druhou variantu krok za krokem.

Recept na halušky se zelím a slaninou

1) Příprava surovin. 

Na halušky budeme potřebovat 500 g brambor, 100 g hladké mouky, 25 g polohrubé mouky, 1 vejce a ½ lžičky soli.

Na zelí a dohotovení si připravíme 500 g kysaného zelí, 100 g anglické slaniny nebo špeku, 1 cibuli, 2 lžíce hladké mouky, 3 lžíce oleje a 1 zakysanou smetanu.

2) Kysané zelí vložíme do hrnce a dolijeme vodou, aby bylo ponořené.

Zelí pomalu vaříme asi 20 minut do změknutí.

3) Mezitím si na pánvi opečeme na kostičky nakrájenou slaninu.

4) V menším hrnci rozehřejeme olej a necháme na něm zesklovatět na drobno nakrájenou cibuli. Poté ji zasypeme 2 velkými lžícemi hladké mouky a uděláme zásmažku.

Z uvařeného zelí odebereme přebytečnou vodu a vmícháme do něj zásmažku. Pokud je potřeba, můžeme zelí dosladit a dosolit. V našem případě to nebylo potřeba.

5) Brambory oloupeme a na jemno nastrouháme.

6) Z brambor vymačkáme přebytečnou vodu. Mezitím si ve větším hrnci dáme vařit vodu.

7) Do mísy přidáme obě mouky, sůl, vejce a zpracujeme v těsto.

Nemělo by být ani příliš řídké, aby neprotékalo cedníkem, ale ani tuhé.

8) Těsto propasírujeme přes cedník do vroucí vody.

Během pár minut vyplavou hotové halušky na povrch.

9) Halušky promícháme se zelím a slaninou a ihned podáváme. Kdo má rád, může si přidat i zakysanou smetanu.

Halušky a finanční náročnost

Samotné halušky nás vyjdou na 15 Kč. Za zelí, slaninu a ostatní zaplatíme asi 55 Kč. Za 2 -3 porce halušek se zelím a slaninou tak dáme 70 Kč.



Výběr redakce Vašich receptů na halušky

Halušky s rybím masem a brynzou
(doba přípravy 30 min )

Halušky
(doba přípravy 1 hod )

Bramborové halušky s cottage
(doba přípravy 45 min )

Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou
(doba přípravy 45 min )



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 9
  • kuchařík
    kuchařík

    podle Slováků zelí nezahušťovat, ale uvařené zamíchat do hotových halušek a bohatě polít vyškvařenou slaninou. Těsto se připravuje různě podle krajových receptur, tak nezoufejte. Jde o české chlupaté knedlíky se zelím, pouze protlačené přes " haluškovač " :-)))

    20.03.2019 08:01:26

  • Vladimír
    Vladimír

    Halušky máme rádi,dělám je podle kamarádů Slováků.S vajíčkem.Dělají se prý tak podle toho,z kterého kouta Slovenska pocházejí

    19.03.2019 09:07:05

  • Evinek
    Evinek

    Halušky se zelím

    Moje mamka pocházela ze Slovenska. Nejlepší zelí na halušky je kysané zelí usmažit na trochu tuku až je zelí trochu do hněda hlavně ho míchat aby se nepřipeklo a pak ho přidat k haluškám, které jsme dělaly bez vajíčka. Slaninu hezky vypražit na škvarky a zalít halušky s osmaženým zelím. To je mňamka a ani tam nemusí být uzené.
    uzené.

    19.01.2019 11:38:11

  • Zdeněk Nýč
    Zdeněk Nýč

    do halušek nepatří vejce, pouze mouka , sůl a voda

    21.11.2017 05:43:09

    • Michy
      Michy

      Re: halušky

      Nesouhlasím .. u nás se dělaly halušky z mouky, vajec, soli a brambor. A to byly dle mé babičky a dědy pravé slovenské halušky, odkud pochází.

      21.11.2017 19:05:45

  • frfi57
    frfi57

    proč mi nejde přidat do kuchařky?

    16.11.2017 22:36:12

    • Michy
      Michy

      Dobrý den, do kuchařky lze přidat pouze recepty, ne články. V nejbližších dnech vyjdou tyto halušky i jako recept, takže si je budete moci uložit.

      17.11.2017 08:08:30

Celkem záznamů: 9

Přidat příspěvek k článku Recept na halušky se zelím a slaninou krok za krokem

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.